Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Capuccino v prášku není vhodné pro štíhlou linii

8. 09. 2008 | Krása
Cappuccino v prášku může chutnat spoustě lidí, ale kdo dbá o zdraví a štíhlou linii, měl by se raději držet klasiky.Espresso a mléko, to je všechno, co potřebujeme na přípravu originálního cappuccina. V instantním prášku se naopak skrývá větší množství přísad a přídavných látek. Ne všechny jsou bez výjimky prospěšné zdraví.

Ztužené rostlinné tuky a oleje sice pomáhají k vytvoření mléčné pěny, jsou ale ze stravovacího hlediska nevhodné. Cukr – v originálu dobrovolná přísada – je v instantních produktech obsažen bohatě. Jeho celkové množství na jeden šálek odpovídá dvěma kostkám cukru. S originálem není většinou shodný ani druh kávy. Obvykle je totiž espreso nahrazeno obyčejnou rozpustnou kávou. Kávová zrna na espresso jsou zvláště dlouho pražena, jsou často kyselejší, většinou zdravější a samotný nápoj je připravován v presovači pod tlakem. Klasické cappuccino je také méně hořké a v protikladu k prášku intenzivně voní po čerstvě  umleté kávě.

 

Instantní cappuccino - Méně pěny, hodně cukru

Cappucino v práškuRozpustný prášek zalitý vodou má s pravým capuccinem máloco společného. A jeho obal klame.Lžička se noří do bílé, nadýchané, na prst tlusté pěny, ze šálku stoupá aromatická vůně espresa. Požitek z čerstvě připraveného cappuccina je potěšením pro smysly. Avšak se vzhledem a chutí originálního cappucinna má instantní prášek sotva něco společného.
 

Dva odlišné výrobky

Tohle asi vůbec nevíte: Receptura a příprava obou kávových nápojů je úplně rozdílná. Cappuccino si vystačí s málo přísadami: horké, napěněné mléko, espreso a eventuálně cukr. V případě prášku je to jinak. Jeho výrobci si pomáhají spoustou triků. Prášek obsahuje až 13 různých přísad, k tomu ještě stabilizátory a ztužené tuky pro mléčnou pěnu, aroma pro mléčnou chuť a především cukr.
 

Cukr v nadbytku

Že si někteří lidé kávu rádi sladí, je známo. Ale musí proto prášek obsahovat hned kolem 60% cukru? V 17 z 20 instantních prášků se cukr nachází na prvním místě seznamu přísad. A tím to nekončí: Také glukózový sirup a laktóza patří mezi druhy cukru. Všechny dohromady vyhání podíl cukru hodně nahoru. Po espresu naproti tomu ani stopy. Jenom Tschibo Cappuccino classico se skutečně vyrábí z espresa. Všechna ostatní instantní cappuccina obsahují podle seznamu přísad docela obyčejnou rozpustnou kávu.


Vzhled instantních produktů slibuje ale něco docela jiného:
Totiž v úvodu popsaný smyslový požitek z cappuccina. To začíná už označením. Na každém obalu je velkým písmem napsáno „cappuccino“. Kdo má dobré oči a je vůbec nedůvěřivý, najde na některých obalech slovíčko „typ“ vytištěné velmi malými písmenky. Máme tedy co do činění s nápojem „typu cappuccino“.  Nu proč ne, může si pomyslet blahosklonný zákazník a důvěřuje ilustraci na obalu. Protože i ta slibuje cappuccino ozdobené bohatou mléčnou pěnou. Pěna je ale téměř u všech těchto výrobků nedostatkovým zbožím. Bujná bílá pěna – jak často ukazuje obrázek – neexistuje vůbec. Možná by se měl návod k přípravě interpretovat tak, že mléčná pěna musí být připravena zvlášť...

 

Přísady jsou ale v pořádku

Vyobrazení budí tedy očekávání, která může sotva splnit. Jediný z výrobců, Gepa-Bio-Cappuccino, jednal poctivě, když se vzdal nadsazené úpravy obalu. Pravé kappuccino a to instantní jsou ale zcela rozdílné produkty – také chuťově. Potravinoví experti z časopisu Stiftung Warentest by proto nejraději považovali práškové cappuccino za samostatnou skupinu výrobků. Co se týká přísad a chutě, měli nakonec při testu různých druhů málo co vytýkat. Hodnocení „dobré“ zaznělo ve 14 z 20 případů. Lehce připálená nebo nahořklá chuť, která byla přítomná u většiny práškových nápojů, je u kávových nápojů normální. Potěšitelné je také, že se v prášcích nevyskytoval zvýšený podíl jedu ochratoxinu produkovaného plísněmi ani akrylamidu. Jak se ale zdá, mnoho spotřebitelů vůbec neznepokojuje, že cappuccino a práškové cappuccino jsou zcela rozdílné produkty. Naopak: Trend „rychlého požitku z krabice“ stoupá. Například Němci utrácejí za rok kolem 230 milionů Euro za rozpustné kávové nápoje, z toho velký podíl připadá právě na instatní cappuccino.

 
TIP: Pravé cappuccino si můžeme snadno připravit sami: V konvičce, nebo přes parní trysku na kávovaru, napěníme horké mléko. Přilejeme ho do espresa a nakonec můžeme poprášit mletou skořicí. A lžička se noří do bílé, nadýchané, na prst tlusté pěny, ze šálku stoupá aromatická vůně silné kávy…



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
si neuvedomila...az po precteni clanku...asi omezim ....pridavala jsem si do moca rozpustne kavy
Obrázek uživatelky
profil
já si ho stejně dám...
zajímavý článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Cappuccino milují a tak jsem často sáhla po jednoduché přípravě - rozpustném prášku. Po přečtení článku se vrátím ke klasice, která je sice pracnější, budu ale vědět, co piju.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles