8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování bez pojištění je zbytečný hazard

25. 08. 2012 | Praktické rady
Odjet na dovolenou bez uzavřeného pojištění je zbytečný hazard, který může stát až několik set tisíc. Můžete skončit se zlomenou rukou nebo s operací slepého střeva. I když si myslíte, že tohle vás na dovolené potkat nemůže, opak je pravdou. Úrazy v zahraničí jsou běžné.

Kartička zdravotní pojišťovny nestačí


Ve výbavě každého, kdo jede na dovolenou, by tedy nemělo chybět cestovní pojištění. Přestože máme všichni kartičku zdravotní pojišťovny neboli evropský průkaz zdravotního pojištění, vyplatí se uzavřít komerční cestovní pojištění.

Cestovní pojištěníEvropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC – European Health Insurance Card) opravňuje držitele k nezbytné zdravotní péči pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních, ne v privátních – tam si musí bohužel turista bez cestovního pojištění uhradit zdravotní péči v plné výši ze svého.

Navíc má držitel průkazu stejná práva jako občané daného státu – musí tedy platit za vše, za co platí i domácí. Velkou nevýhodou pak je, že držitel průkazu EHIC nemá nárok na žádné asistenční služby.

Minimem je pojištění léčebných výloh


Ceny cestovního pojištění jsou ve srovnání s případnými platbami za lékařské ošetření v zahraničí zanedbatelné, proto nemá smysl snažit se zde ušetřit. Automaticky je v rámci cestovního pojištění sjednáváno pojištění léčebných výloh. Pojistit se můžete proti úrazům, na škody způsobené třetím osobám prostřednictvím pojištění odpovědnosti, pro případ ztráty zavazadel nebo storna cesty. 

Pozornost věnujte limitům cestovního pojištění. Ty mohou být nedostačující, obzvláště pokud využíváte cestovní pojištění na své platební kartě. Zejména kvůli dopravě zpět do Čech se totiž mohou celkové náklady na léčbu úrazu lehce vyšplhat přes milion korun.

Pomocník na telefonu


Velmi užitečnou součástí každého cestovního pojištění jsou asistenční služby. Hned po motoristech využívají pomoci asistence nejčastěji právě turisté. Statistiky  ukazují, že asistenční služby cestovního pojištění pomohly loni v létě 3 500 klientům ve více než 65 zemích světa.

Nejčastěji šlo o nejrůznější úrazy, střevní potíže nebo nemoci dýchacích cest. Asistenční službu můžete zavolat, jakmile nastanou potíže. Poradí vám, jak máte postupovat a pomůže vám zdolat také jazykovou bariéru v komunikaci s lékařem nebo policií.

Autonehoda v zahraničí


Cestovní pojištěníNa asistenční službu se obraťte i v případě, že máte například poruchu nebo nehodu se svým autem. Na pomoc asistence máte obvykle nárok už v rámci povinného ručení. Její telefonní číslo najdete na zelené kartě. Rozsah asistenčních služeb se u jednotlivých pojišťoven liší.

Většinou máte zajištěn příjezd asistenční služby na místo, odtah vozu (pokud je třeba) nebo náhradní vůz. Kromě asistenční služby na místo vždy zavolejte policii. Policejní protokol však podepište pouze tehdy, pokud mu rozumíte. Bohužel, autonehody jsou spojeny s těžkými úrazy, které mnohdy zanechávají trvalé následky i s těmi, které končí smrtí.

Pojištění sjednané na poslední chvíli


Cestovní pojištění si samozřejmě můžete uzavřít na pobočce. Mnohem oblíbenější je ale dnes sjednávání pomocí nových technologií. Je tak možné vyřešit ho během pár minut přes internet a ještě se slevou 10 procent. Po zaplacení vám okamžitě do emailové schránky dorazí pojistná smlouva, kterou si vytisknete nebo si opíšete její číslo.

Léčba střevních potíží v Egyptě za 800 tisíc


I za lehká zranění se mohou účty pohybovat v řádech desítek tisíc korun. Pokud se dostanete do nemocnice a musíte být třeba operováni, mohou se náklady vyšplhat na stovky tisíc. Své o tom ví klientka, kterou na dovolené v Egyptě postihly střevní potíže.

To by ještě samo o sobě nebylo v této zemi neobvyklé, kdyby se neukázalo, že jde o zánět slepého střeva kombinovaný se srůsty ve střevech. První operace vyšla na 10 tisíc eur. Před plánovaným odletem domů však klientka musela znovu do nemocnice a další operace si vyžádala další náklady ve výši 10 tisíc eur.

Ani ta však neznamenala zlepšení, proto byla klientka dopravena letecky zpět. Náklady na ošetření se nakonec vyšplhaly na 800 tisíc korun. Pojištění na 8denní pobyt v Egyptě přitom stálo necelých 350 korun.

Zlomená noha ve Francii


Cestovní pojištěníVysokohorská turistika přináší rizika pádů, pohmožděnin a zlomenin. Například 26letá turistika z Prahy, která utrpěla ve Francii komplikovanou zlomeninu holenní kosti, měla léčebné výlohy ve výši cca 64 tisíc korun. Jen několikaminutový pobyt v helikoptéře, která ji převážela z Alp do nemocnice, stál necelých 1000 EUR, transport sanitkou do republiky pak dalších více než 40 tisíc korun. Pojištění na týdenní pobyt přitom stálo 338 korun. Přibližné ceny za ošetření nebo přepravu sanitkou či vrtulníkem v Evropě jsou v tabulce.

Co se může stát a kolik vás to může v zahraničí stát:


Odvoz z místa úrazu: 1 300 – 7 600 Kč
Přeprava vrtulníkem: 2 500 – 76 000 Kč
Doprava do nemocnice sanitkou: až 7 600 Kč
Ambulantní ošetření: 2 500  – 12 700 Kč
Hospitalizace (paušální sazba na den): 6 300 – 25 000 Kč
Převoz domů sanitkou: 25 000 – 65 000 Kč

Zdroj: Česká pojišťovna

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
DNES BEZ POJIŠTĚNÍ ANI KROKSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vždy se pojišťujeme i při cestě třeba na 1-2dnySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nejezdíme na dovolenou do zahraničí bez pojištění Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné rady, které je dobré připomenout. Já bych bez cestovního pojištění nikam necestovala. Smajlík
Pak vám zůstanou oči pro pláč, když nemáte zaplacené pojištění, něco se vám stane a vy musíte zaplatit několik tisíc.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles