Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pradědova řezbářská galerie

9. 09. 2011 | Česká republika
Hezký výlet s dětmi si můžete udělat do podhůří Jeseníků. Jeho cílem je malá obec Jiříkov, ležící v okrese Bruntál jižně od Rýmařova. Nachází se tady opravdový unikát - Pradědova řezbářská galerie, rozkládající se na ploše 8 hektarů. Jejím tvůrcem je místní řezbář, pan Jiří Halouzka.

Ukazuje zde svou práci a lásku ke dřevu a umožňuje návštěvníkům bezprostřední kontakt s tímto materiálem - mohou si dřevěné sochy osahat, na některé si mohou děti sednout. I nevidomí návštěvníci tak mají možnost zjistit, jak je v životní velikosti velký slon či velbloud.

Vzhledem k tomu, že obec Jiříkov má ve znaku draka, nalezneme zde několik kouzelných dračích exemplářů.  Mně se asi nejvíce líbily sovy.

Nejčastěji používaným dřevem jsou lípa, topol, olše, ořech, dub, jasan, akát, jilm.
 

Základním tématem tvorby pana Halouzka jsou betlémy. Ale ne ledajaké - jsou v životní velikosti.

Autorovou chloubou je betlém, který již čítá 236 soch, je zapsán v české knize rekordů a také byl vystaven u příležitosti světového kongresu betlémářů v Hradci Králové, kde byl oceněn titulem Největší betlém na světě. Byl také oceněn Asociací betlémářů v Římě.

 
Vskutku nepřehlédnutelným exponátem je socha Praděda s výškou 10,4 m, šířkou 5 m a vážící 15 tun. Socha je samonosná, ale aby vyhověla bezpečnostním požadavkům,  je  ukotvena ke štítu obrovské stodoly. To hezké jezírko, které na jedné z fotografií vidíte, je kořenová čistička.

Další se do knihy českých rekordů zapsal obří vyřezávaný obraz, znázorňující Děda Praděda a jeho říši. Má rozměry 520 cm x 222 cm x 24 cm.

V roce 2010 byla v galerii zřízena expozice Ježíška. Do soutěže jak vypadá český Ježíšek (žádný Santa Klaus ani děda Mráz) posílaly děti své kresby, na základě kterých vznikla podoba zhruba desetiletého blonďatého modrookého chlapečka, kterého řezbář následně vytvořil. Tomuto českému Ježíškovi zde mohou děti po celý rok vhazovat do schránky svá přáníčka. V období Vánoc pak probíhají výtvarné dílny pro děti.

V Pradědově galerii je také umístěna  stálá výstava obrazů Pavla Šlechty z Rýmařova a jeho otce, dále jsou zde vystaveny malé betlémy-díla moravských a polských řezbářů.

Ve venkovní expozici jsou  různé prolézačky, kolotoče, houpačky. Nebojte se, kolotoče jsou opravdu bytelné a jsou připraveny i pro dospělé návštěvníky. Z vyhlídkové věže můžete pak pozorovat ve výběhu daňky, farma s chovem daňčí zvěře je součástí galerie.

Pradědova galerie U Halouzků v Jiříkově je otevřena celoročně 365 dní v roce – přes léto: 10-18 hod.  v zimě: 10-17 hod.

Prostor na zaparkování je přímo před objektem, autobusy z Rýmařova nebo Šternberka jezdí sporadicky.

Na vstupence (dospělí  50,- Kč, děti 30,- Kč) je plánek galerie a více informací vám během prohlídky poskytnou po zmáčknutí tlačítka tzv. mluvící sochy.

Výlet do Jiříkova můžete spojit s návštěvou nedalekého hradu Sovinec nebo s vycházkou k Rešovským vodopádům.

Doporučená mapa: KČT-56 Nízký Jeseník

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pradědova řezbářská galerie:

Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
Pradědova řezbářská galerie
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
paráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V létě jsme tam byli a moc se nám tam líbilo.Je to velký areál,dá se tam odpočinout na lavičkách,v altáncích.Je možné i občerstvení.Pro děti jsou krásné vyřezávané kolotoče.Když pojedete do Jeseníků,určitě se tam podívejteSmajlíkNa prohlížení je tam toho opravdu hodně.
Obrázek uživatelky
profil
nejvíc se mi líbí pejsci,ale vše je moc skvělá práceSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajimavý článek a foto téžSmajlík

byl by to zajimavý výlet, tak třeba příští rok i s vnoučkem bude starší a bude tomu více rozumětSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekný článokSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles