Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto na Krétě

2. 03. 2012 | Evropa
Ostrov Kréta láká k poznávání, a tak jsme se po prohlídce hlavního města vydali podél pobřeží dále na východ. Z Heraklionu jsme jeli do města Agios Nikolaos do zátoky Mirabello, cesta je dlouhá necelých 50 km a tentokrát jsme se svezli autem a prohlíželi krajinu. Heraklion jako hlavní město ostrova Kréta je centrem kultury, zábavy i obchodu, ale jeho okolí je využíváno především k zemědělským účelům, pěstují se zde hlavně olivy a vinná réva.

Čím více jsme se blížili na východní stranu ostrova, tím byla více vidět vyprahlejší zem. Přesto se zde daří úspěšně pěstovat vyhlášené olivy a plantáže za městem jsou obrovské. Olivy se sklízejí v listopadu a v prosinci a této práci se věnují celé rodiny. Tradičním způsobem se zralé olivy setřásají na plachtu pod stromem, nebo se trhají do košíků. Nasolují se ve velkých kontejnerech, dříve se máčely několik dní v moři. Pak se nechají několik měsíců zkvasit.

KrétaNakonec se naloží do ochucených nálevů, ve kterých se skladují a prodávají. Všechny olivy, které vyrostou na stromech, jsou zelené. Rozdíl mezi černými a zelenými olivami je pouze ve stupni jejich dozrávání. Zelené olivy jsou nezralé, potom přicházejí různé barvy žluté, červené a modré a nakonec černé. Olivový olej je dodnes základní potravinou jídelníčku na Krétě a říká se, že v něm tkví tajemství dobrého zdraví jejich obyvatel. Slyšeli jsme, že olivový olej ve skleněných lahvích je určen výhradně pro turisty a místní jej prý kupují pouze v plechových nádobách.

Po náročnější jízdě serpentinami se před námi konečně objevilo město Agios Nikolaos ležící ve svahu nad zálivem Mirabello, kterému se říká Záliv bohatých. Agios Nikolaos není typickým krétským městem a nenajdete v něm ani mnoho památek, takže chcete-li vidět něco typického, navštivte Muzeum národního umění a Archeologické muzeum.

Pěkná procházka je k jezeru Voulismeni, na jehož březích je hlavní turistická zóna s řadou restaurací barů a diskoték. V obchůdcích najdete jiné zboží než na klasickém trhu. Tady je nabídka skutečně luxusní, zlaté šperky, móda a doplňky, je to úplně jiná atmosféra než jaká byla třeba v Rhetymnonu. Nezdrželi jsme se dlouho, prošli jsme město, přespali v hotelu a druhý den se vydali dále na východ ostrova. Naším cílem byla Sitia.

Cesta ubíhala rychle, silnice je kvalitní, ale stejně je třeba dávat velký pozor v serpentinách, protože je tu prudký sráz. Hlavní silnice do Sitie vede přes město Kavousi s velkými plantážemi s olivovníky, odkud pocházely věnce pro vítěze na olympiádě v Aténách. Zanedlouho jsme byli na místě a ocitli se v klidném městečku Sitia, které kdysi postihlo silné zemětřesení i nájezd pirátů a bylo téměř 200 let opuštěné.

Nad městem je částečně zrestaurovaná benátská pevnost, která nyní slouží pro pořádání hudebních a divadelních festivalů. Hezký výlet je na 5 km vzdálené Agia Fotia - město mrtvých. Sitia má své malebné uličky s dílnami řemeslníků, starobylými obchody a ovoce a zelenina se prodávají přímo na ulicích. Na pobřeží přístavu jsou útulné hospůdky, kde se dá příjemně strávit večer. Tohle místo je pravý opak Agios Nikolaos, tady je klid a skutečný ráj pro romantiky.

setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Léto na Krétě:

Léto na Krétě
Léto na Krétě
Léto na Krétě
Léto na Krétě
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
o zajímavém ostrově...muselo tam být hezky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článok aj fotky.
Zas som virtuálne navštívila miesta, kde som nikdy nebola.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles