Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přehrada Les království

16. 05. 2010 | Vaše tipy

Přehrada s půvabným názvem se nachází v překrásném prostředí lesů, zhruba 5 km od Dvora Králové nad Labem (směrem na Hostinné), mezi obcemi Nemojov a Bílá Třemešná. Stojí v malebném údolíčku jako chlouba širokého okolí a těší se hojné návštěvnosti jak v letním, tak i v zimním období.

 

Výstavba tohoto skvostného díla započala v roce 1910 a měla zabránit devastujícím povodním. V roce 1914 byly stavební práce kvůli 1. světové válce přerušeny a celé dílo bylo dokončeno až v roce 1919.


V současné době má především vodohospodářskou a energetickou funkci. Podél nádrže vede značená turistická trasa. Od roku 1964 je přehrada chráněnou technickou památkou. Je zde také umožněn rybolov.

 

Každoročně se koná den otevřených dveří, kdy je možné se s průvodcem vydat do útrob přehrady a prohlédnout si ji tak opravdu zevrubně.

 

V Bílé Třemešné se také nalézá muzeum Jana Amose Komenského, který v třemešenském zámku nalezl útočiště spolu s dalšími pronásledovanými českými bratry v letech 1626-1628, před odchodem do vyhnanství.

 

Výlet můžete spojit s návštěvou královedvorské zoologické zahrady, která je zaměřena na africkou faunu a jako jediná u nás provozuje v letních měsících safari, kde patrovými safaribusy projíždíte přímo mezi zvířaty ve "volné“ přírodě. Kromě vodních ptáků je zde několik druhů zeber, buvoli, vodušky, antilopy a jiní kopytníci. Nově je zde otevřen takzvaný safari-kemp, kde je možné se i ubytovat.

 

Zdejší zoo má ještě jednu raritu, a to první odchované mládě okapi, což je vlastně pralesní žirafa. Jsou to milá hnědá zvířátka s bílou hlavou, vzhledově podobná žirafám, ale s několika pruhy jaké mají zebry.


Vankatova - čtenářka

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Překrásné, kouzelné místo, zvláště teď na podzim, kdy jsou stromy barevně zbarvené, stojí za to jej spatřit.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Termín dne otevřených dveří se mi nepodařilo dohledat, ale bývá to vždy během července nebo srpna. Myslím, že pokud byste utvořili skupinu o cca 15 až 20-ti lidech, je možné si prohlídku objednat soukromě. Jedná se o asi 300Kč na hodinu. Zde je tel. číslo, kde vám mohou poskytnout více informací 499 693 020. A od příštího roku snad přehrada měla být otevřena častěji
Obrázek uživatelky
profil
Ve Dvoře Králové na Safari jsme byli naposledy vloni, ale že existuje něco jako Přehrada Les království nedaleko od Dvora je pro mě nová informace.
Obrázek uživatelky
profil
A nevíte někdo kdy tam bívá ten den otevřených dveří?
díky za odpověd
Obrázek uživatelky
profil
Manžel nám vymyslel výlet na saferi a já jsem k tomu ještě přidala¨,že se pojedem podívat na přehradu Les Králoství.
Pojedem na prodloužený víkend pod stan tak snad bude hezké počasíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles