Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čtyřlístek, rostlinka symbolizující štěstí

6. 02. 2012 | Zajímavosti
Jetelový čtyřlístek je nejtradičnější rostlinkou, která je považována za symbol štěstí. Většina z nás měla doma někdy čtyřlístek, který jsme našli na louce, takovou poukázku na štěstí. Každý lístek na čtyřlístku něco symbolizuje. První lístek znamená štěstí, druhý udržuje pevné zdraví, třetí je příslibem bohatství a ten čtvrtý má na starosti lásku.

Čtyřlístek rostlinka se stal jakýmsi malým talismanem pro novoroční štěstí. K novému roku patří obdarovávání rostlinami symbolizujícími štěstí. Čtyřlístek rostlinka se stal tím pravým talismanem. Aby vám i vašim přátelům mohl přinášet štěstí po celý rok, musíte o rostlinku dobře pečovat.

Čtyřlístek Oxalis


čtyřlístekRostlinka pochází z Mexika, je to odrůda šťavele, pěstuje se v mnoha druzích a kultivarech. U nás se prodávají různé šlechtěné druhy této květiny. Čtyřlístek Oxalis je nízká hlíznatá rostlinka, která dorůstá do výšky 15 centimetrů. Květina je plazivá nebo na vzpřímeném kmínku. Listy jsou složené kolem stonku nebo vzpřímené. Celá rostlinka i s květy je poměrně křehká. Jsou buď celé zelené, nebo s nahnědlým páskem. Kvete drobnými růžovočervenými kvítky.

Jak o čtyřlístek pečovat?


Aby nám květina vydržela co nejdéle, potřebuje správnou péči. Má ráda světlé stanoviště, snese i mírný polostín, teplotu kolem 20°C. Proto rostlinku umístěte co nejblíže k oknu. Místo u topení a průvan rostlině nesvědčí. Květinu zaléváme mírně. V době kvetení mu vyhovuje pobyt na slunném místě. Mladé rostlinky čtyřlístku můžeme pěstovat i na zahradě. Zasazené hlízy zaléváme mírně, v době růstu vydatně. Půda nesmí být přemokřená. Od poloviny května můžete čtyřlístek umístit na zahrádku do polostínu. Tam vám poroste a bude opět kvést.

Na podzim začnou listy žloutnout, když úplně odumřou, vyjměte cibulky ze země a nechte je v chladné místnosti přezimovat, jako ostatní cibuloviny. Abychom měli kvetoucí štěstí opět na Vánoce, koncem října zasadíme drobné cibulky do směsi rašeliny a písku. Do malých květináčů dáváme 6 až 8 hlíz, teplota by se měla pohybovat kolem 15°C. Během rychlení má rád vyšší vzdušnou vlhkost a mírnou zálivku. Na Vánoce nám toto nenápadné štěstí opět vykvete.

Dalším zajímavým kultivarem je rostlinka s temně fialkovými listy Soleirolia soleirolii - tato drobnolistá rostlinka tvoří poduškovité trsy s malými nenápadnými kvítky. V květinářství se dostanou koupit světlejší i tmavší varianty zabarvení. Rostlinka vypadá hezky, i když zrovna nekvete.

Pěstování rostlinky


Rostlinky vysazujeme do širší nádoby, kde máme rašelinový substrát.
Květina má ráda světlé stanoviště, chráněné před přímými slunečními
paprsky, snese i polostín. Vyhovuje ji teplota kolem 20°C. Nedostatek
světla rostlince škodí, má pak řídké olistění. Na jaře i v létě rostlinku vydatně zaléváme. Pak zálivku omezíme, zemina však nesmí vyschnout.

Rostlinky vyžadují vyšší vzdušnou vlhkost, proto pravidelně rostlinku rosíme. Nedostatek vzdušné vlhkosti vede zasychání listů a nových výhonků. Květinu hnojíme tekutým hnojivem, v období vegetace 2 x měsíčně, na podzim a v zimě 1 měsíčně. Rostlinky se množí jednoduše, dělením trsů.

Při správné péči vám toto nenápadné štěstí vydrží do příštích Vánoc.

marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já nikdy nenašla žádný 4lístek teda:(
Obrázek uživatelky
profil
Prvý "lúčny" štvorlístok v živote som našla, keď sme v škole čakali na záverečné skúšky autoškoly. Možno pomohol, neviem. Odvtedy som ich už našla viac a všetky som rozdala.
Inak presne také, aký je na obrázku mám momentálne v kvetináčiku, pestujem si ich doma z cibuliek.
Obrázek uživatelky
profil
čtyřlístky jsem jako malá moc ráda sbírala a pak je rozdávala pro štěstí nebo sušila v knížkách, doma se mi ale jejich pěstování bohužel nedaří

Obrázek uživatelky
profil
jednou povodeň, jednou nepříjemná rodinná událost
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles