8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cukrovka a její léčba

19. 08. 2009 | Nemoci
Cukrovka. Každý z nás o ní slyšel a někteří se s ní setkali ve svém okolí či osobně. Na světě je téměř 250 milionů diabetiků. V České republice se diabetes mellitus týká 760 tisíc osob, z toho téměř 710 tisíc jsou diabetici 2. typu.

V první řadě je důležité zdůraznit, že diabetes 2. typu, neboli získaný diabetes, je z velké části skutečně zapříčiněn životním stylem, resp. nezdravou stravou a nedostatkem pohybu. Zjednodušeně řečeno: sedavý způsob zaměstnání a špatná strava může vést k  nevyléčitelnému onemocnění – cukrovce.

Život s cukrovkou

Pacient s právě diagnostikovanou cukrovkou se léčí ve dvou rovinách. Základem je úprava životosprávy a dieta. Lékař určí, zda dostačuje diabetická dieta s omezením cukrů, nebo je třeba jí kombinovat s redukční dietou v případě obézních pacientů. Diabetici musí jíst pravidelně menší porce a dostatečně pít. Zdravý životní styl zahrnující pravidelnou fyzickou aktivitu je u diabetiků obzvlášť důležitý.

Druhou rovinou léčby je tzv. farmakologická léčba. To znamená užívání léků či aplikace inzulínu. Účelem léčby je dosažení cílových hodnot hladiny cukru a ty se stanovují vždy individuálně se zřetelem na stav pacienta a jeho případná další onemocnění. Pokud se však ukáže, že léčba léky – perorálními antidiabetiky – nestačí k dosažení těchto plánovaných hodnot, přistupuje se k aplikaci inzulínu.

Inzulinové peroInzulínová pera

Ještě donedávna (do roku 2007) se používaly klasické stříkačky – inzulíny – a lahvičky s inzulínem. Lékařská věda se naštěstí posouvá dále a dnes jsou již běžná inzulínová pera, která jsou diskrétní a aplikaci inzulínu usnadňují. Diabetikům ale stále zbývá pečlivě počítat velikost dávek a správný čas jejich aplikace.

Vývoj jde však ještě dál – nyní jsou již k dispozici naprosto unikátní pera s pamětí. Takové pero  ukáže, kdy a kolik inzulínu si pacient aplikoval v několika posledních dávkách. Například pro dlouholeté diabetiky, pro které je aplikace inzulínu až taková rutina, že si nepamatují velikost a čas poslední dávky, je funkce nového pera velmi praktická. Přibývá také diabetiků v produktivním věku, kteří žijí hektickým životním stylem a potřebují pomoc v podobě „chytrého“ pera, které si pamatuje za ně.   

Jak vlastně funguje inzulín v lidském těle a proč ho potřebujeme?

Diabetes neboli úplavice cukrová je nemoc, při které tělo neumí správně zpracovávat cukr (glukózu). Při jídle se potrava v žaludku rozkládá na části – jednou z nich je glukóza. Glukóza se poté dostává do krve, která ji rozvádí k jednotlivým buňkám. Aby buňky mohly použít energii z glukózy, potřebují jakýsi klíč – a tím je inzulín, který produkuje slinivka břišní (pankreas). Pankreas sice u diabetiků 2. typu inzulín produkuje, ale jejich tělo ztrácí schopnost využívat ho k přeměně glukózy v energii.

Hladina cukru v krviInjekce

Hladina cukru v krvi je velmi důležitý ukazatel, který určuje naši schopnost využívat cukry z potravy a přeměňovat je v energii. Rozlišujeme dvě možná měření. Jedním z nich je aktuální glykémie, která udává okamžitou hladinu cukru v krvi. Přesnější údaj nám poskytuje hladina glykovaného hemoglobinu (někdy také nazývaný dlouhý cukr), který ukazuje, jak si stojíme v  horizontu 2-3 měsíců.  

Pohled na statistiky aneb počet diabetiků stále roste

-    Podle údajů Mezinárodní federace diabetu se očekává v roce 2025 nárůst podílu dospělých Čechů trpících některým typem cukrovky na 11,6 %.
-    Diabetikem by se tak stal téměř každý 9. občan České republiky.
-    Nyní se s cukrovkou v České republice léčí přibližně tři čtvrtě milionu pacientů.
-    Od roku 1975 do současnosti se počet diabetiků v ČR ztrojnásobil. Statistiky ukazují, že za dalších 25 let vzroste počet pacientů na 1,5 milionu.
-    V současnosti je na světě kolem 250 milionů diabetických pacientů. Převážná většina z nich (92 %) trpí diabetem 2. typu.

Zdroj: Eli Lilly

Sixtie
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám štěstí, že jí nemám. Není o co stát. Stále se hlídat a jíst v pravidelných intervalech. Takhle člověk zapomene a nic se neděje, ale cukrovkáři mají ihned veliké problémy, které je ohrožují na životě.
Obrázek uživatelky
profil
Mám cukrovku 2. typu od mladých let. Byla jsem aktivní sportovec a pak přišla rodina a jiný styl života. Geny se ozvaly a bylo zle. Oba rodiče měli cukrovku.Takže s ní už umím žít. Chce to pohyb, pohyb a zase pohyb. Neboli pálit
Obrázek uživatelky
profil
Taky mi začínala cukrovka, zhubla jsem 27 kg, cvičím a už neberu žádné léky, cukr 4,8.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kamarádka dcera si píchá inzulín už od dvou let.Musí to být těžké, kamarádka zatím nechodí do práce a i se škoulkou čekala pomalu až na předškolní rok, musela malou měřit a píchat jí podle potřeby, tak dojížděla i do školky.Letos už jdou do školy a určitě ještě chvilku potrvá, než se to malá naučí.
Obrázek uživatelky
profil
můj muž je také diabetik, píchá si inzulín 3x denně a ještě bere haldu léků. je mi ho moc líto
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles