Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

CUKROVKA - DIABETES MELLITUS

13. 10. 2008 | Nemoci

Pojem "Cukrovka" ( vychází z překladu latinského názvu diabetes mellitus, nebo-li úplavice cukrová ) je v dnešní době bohužel velmi frekventované slovo.


Cukrovka - Diabetes mellitus je závažné chronické onemocnění, které pokud se neléčí může vést ke komplikacím, které jsou velmi nebezpečné a výrazně zhoršují kvalitu života. Proto bychom měli cukrovce předcházet, a to především zdravým životním stylem.


CHARAKTERISTIKA DIABETU

cukrovka - diabetes mellitusDiabetes mellitus je metabolické onemocnění, kdy je porušená regulace metabolismu (přeměny) glukózy. Ačkoliv existuje více typů diabetu, jedno je všem společné. A to dlouhodobě zvýšená hladina glukózy v krvi neboli hyperglykémie v důsledku nedostatečného účinku inzulinu.
Většinou se glykémie (hladina glukózy v krvi) stanovuje na lačno, což je asi minimálně 8 hodin od posledního jídla. Normální hladina glykémie je pod 5,6 mmol/l. A je-li hladina glukózy rovna nebo nad 6,7 mmol/l jedná se už o diabetes.


KLASICKÉ PŘÍZNAKY CUKROVKY

únava a malátnost
žízeň a s ní spojené nadměrné pití
zvýšené močení
dech páchnoucí po acetonu
mohou nastat poruchy až ztráta vědomí


DALŠÍ PŘÍZNAKY CUKROVKY

zvýšená kazivost chrupu
paradentóza
časté kožní infekce
časté infekce močového ústrojí
poškození zraku


CUKROVKA u DĚTÍ

U velmi malých dětí se s tímto onemocněním setkáme jen řídce, kojenec může ztrácet hmotnost, v plenkách zjistíme stopy jasně světlé a lepkavé moči. U o něco starších dětí je ovšem třeba přistupovat velice citlivě, dítě prochází obdobím vzdoru, uvědomuje si hranice světa kolem sebe a okamžitě reaguje na psychický stav svých nejbližších. Budou-li rodiče k úkonům spojeným s onemocněním diabetes přistupovat s klidem, jako něčemu samozřejmému, co nenahání strach, dítě jejich pocity převezme.

Rodiče malých cukrovkářů čelí při výchově stejným problémům se stravováním, jako rodiče dětí zdravých. Tedy nedojídání zdravého jídla, vyžadování sladkostí před jídlem, prarodiče a přátelé přinášející sladkosti. Všichni rodiče by měli být při budování stravovacích návyků svých dětí důslední, informovaní o trendech zdravé výživy. Situaci se stravováním malých diabetiků velmi usnadní, bude-li se celá rodina stravovat podle zásad zdravé výživy, informování okruhu rodinných známých o onemocnění dítěte a vyžadování respektování stravovacích návyků rodiny vše usnadní.


NA ZÁVĚR PÁR RAD:

Pravidelně se pohybovat a cvičit. Úbytek na váze je důležitou prevencí vzniku diabetu II. typu. Jezte celá zrna, ovoce a zeleninu, abyste udrželi krevní cukr pod kontrolou.



Čtěte také článek o rozdělení a typech cukrovky:
Hořký život se sladkou nemocí

Veru
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
140 korun, ale slo i polovina za mensi plato.
Obrázek uživatelky
profil
Muj lekar mi Januvii predepsal pred tydnem, ze starych leku mi bylo spatne, pribirala jsem na vaze a vubec se citila celkove velmi spatne. Hodnoty glukozy se mi nijak nelepsily. Zatim leky beru kratce, tak nedokazu moc posoudit prinos.
Obrázek uživatelky
profil
slyším to poprvé,ale taky by mě to zajímalo pro manžela.Pokud něco zjistíte,písněte prosím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles