MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dačice a první kostka cukru na světě

24. 11. 2011 | Česká republika
Dačice jsou město, které patří mezi ty nejstarší na kraji jihozápadní Moravy. První písemná zmínka pochází z roku 1183. Dnes v Dačicích žije kolem 8000 obyvatel. Protéká zde Moravská Dyje.

Původně byly osada na křižovatce obchodních cest, které spojovaly Znojemsko s jižními Čechami a Jihlavsko s Rakouskem. Největšího rozmachu Dačice dosáhly, když je vlastnily Krajířové z Krajku. V tu dobu zde vznikaly různé cechy, konaly se zde trhy a vařilo pivo. Měšťané zde začali budovat domy.

V 16. století pozvali Krajčířové stavitele z Itálie, kteří se zde usadili a proměnili gotické město v renesanční. Vznikla nová radnice, oba zámky, věž kostela sv. Vavřince a nová městská čtvrť.

V 17. století ale přišel do Dačic mor a později velký požár, což znamenalo pro město pohromu.  Další stavitelskou epochou bylo baroko. Nejvýznamnější dochované barokní stavby jsou: areál františkánského kláštera s kostelem sv. Antonína Paduánského, sousoší Panny Marie a kostel sv. Vavřince.

V roce 1843 se zde vyrobila první kostka cukru na světě. Sochu kostky můžete vidět naproti zámku.
Pokud se k návštěvě Dačic rozhodnete, určitě navštivte renesanční zámek se zelenou fasádou. Prohlídka netrvá dlouho (cca 40 minut), takže ji většinou zvládnou i děti. Nejvíc mě určitě zaujala ukázka sbírky minerálů. (Velké krystaly ametystů, záhněd apod.).  Také ukázka odhalování starých tapet, které jsou dávno zatřené barvou, byla zajímavá. Určitě vás zaujmou i opravdu velké obrazy. Na zámku je i muzeum a galerie, kde se můžete podívat na stálou expozici ohledně výroby kostkového cukru.  Mimo jiné nad muzeem je kaple ze dřeva. K zámku náleží i moc hezký velký park s rybníčkem a starou kapličkou.
Pokud se sem vydáte na celodenní výlet a budete mít chuť se naobědvat, mohu doporučit restauraci U koníka, kde vaří opravdu báječně. Je tam moc příjemné prostředí a milá obsluha.

Mimo památky můžete v létě ocenit koupaliště.
Na náměstí pak najdete spousty obchodů (obchodní dům Prior, potraviny, vietnamské krámky, drogerii, lékárnu...). Taky je zde cukrárna, kde prodávají opravdu dobrou zmrzlinu a dorty. Pokud budete mít potřebu zajít do většího obchodu, je zde k dispozici Lidl a Penny. Můžete navštívit i kino, které se nachází ve spodní části náměstí – cestou k vlakové zastávce.

Myslím si, že si v Dačicích každý najde to svoje. I když to není zdaleka tak krásné město jako blízké Slavonice nebo Telč, má své kouzlo a stojí za to ho navštívit.



TaraDorizp - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dačice a první kostka cukru na světě:

Dačice a první kostka cukru na světě
Dačice a první kostka cukru na světě
Dačice a první kostka cukru na světě
Dačice a první kostka cukru na světě
Dačice a první kostka cukru na světě
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dačicko/Slavonicko znám, byli jsme tam na kole. A na paní Julianu Radovou (ta co se při sekání homole poranila a následně její manžel vymyslel kostkový cukr) si občas vzpomenu - třeba když v kuchyni zápasím s nějakou marmeládou nebo nečím co nejde otevřít. Jenže můj manžel není výrobcem takovýchto nedobytných obalů, takže já na zlepšení nemůžu mít vliv Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles