Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moravský Beroun s kyselkou zdarma

8. 05. 2010 | Česká republika
Je mi 24 let a celý svůj život bydlím v Moravském Berouně.

Pokud pojedete z Olomouce do Opavy nejkratší cestou, tak musíte jet přes Moravský Beroun, který se nachází na této trase přibližně 30 km od Olomouce a 42 km od Opavy, pokud byste jeli vlakem, tak je to přibližně uprostřed mezi Olomoucí a Bruntálem – vystoupíte na vlakovém nádraží Moravský Beroun, odtud Vás odveze na náměstí autobusová linka Veollia Transport.

Moravský Beroun má přibližně 3500 obyvatel, většina lidí bydlí v rodinných domech, ostatní na sídlišti na ulici Generála Svobody.

Moravský Beroun se skládá z hlavní části (náměstí a blízké okolí), dále sem patří městské části Čabová, Sedm Dvorů a Ondrášov. Část Čabová je situována podél hlavní silnice vedoucí směrem na Opavu. Čabová je důležitá tím, že se zde nachází kravín, který zásobuje mlékem, tady je také automat na mléko, kde si může každý načepovat do vlastních lahví čerstvé mléko, jeden litr stojí  14 Kč, také se zde nachází několik obydlených rodinných domů. V části Sedm Dvorů se nachází firma Aloise Bureše, která zpracovává maso a vyrábí masné výrobky, dále se zde nachází hostinec a asi stovka rodinných domů. Poblíž (asi 200 metrů) je vlakové nádraží. Nedaleko Sedmi Dvorů je Ondrášov, většina z nás jistě zná minerální vodu Ondrášovku, která je v obchodech běžně dostupná. Tady v Ondrášově je pramen a výrobna Ondrášovky. Tady se dá ZDARMA načepovat voda přímo z pramene do vlastních nádob – této vodě říkáme lidově „kyselka“ a je výborná a podle pravidel by měl každý odebrat maximálně 5 litrů na osobu, když to málokdo dodržuje a někteří lidé odebírají i mnohem větší množství – já do Ondrákova jezdím na kole z opačné strany Moravského Berouna a je to krásná projížďka kolem města, po vedlejších cestách je to asi 4 až 5 kilometrů.

V Moravském Berouně máme městskou knihovnu s docela velkým výběrem knih, nachází se zde starší knihy, ale také novější a nové, průběžně se dělají objednávky na nové a zajímavé knihy. Roční průkaz stojí pouze 80 Kč pro dospělé a pro děti jen 40 Kč. Součástí knihovny jsou dva počítače, na kterých je možno bezplatně využít internet na půl hodiny a to vždy dle objednání. Dále se zde nachází kino, které se nyní opravuje a modernizuje s tím, že bude hotové nejpozději v září 2010.

Firmy, které zde zaměstnávají nejvíce lidí, jsou Granitol a.s., která se zabývá výrobou fólií, sáčků, igelitových tašek, PP pásků a dalších výrobků a vyváží je po celé České republice, součástí této společnosti je velká kotelna na plyn, která vytápí sídliště, školu a několik dalších domů a zásobuje město teplou vodou. A druhou firmou je již zmíněná Ondrášovka.

Náměstí Moravského Berouna se nyní bohužel opravuje a bude hotové v létě letošního roku. Na náměstí máme budovu Městského úřadu, infocentrum, 2 samoobsluhy, 3 hospody, restauraci, obchod se zeleninou, krámek s levnými potravinami, obchod s elektronikou, lékárnu, trafiku, večerku a mateřskou školu. Máme zde i základní školu, která se nachází asi 200 metrů od náměstí. Pro děti máme volně přístupné malé dopravní hřiště.

           

Máme zde nemocnici s lůžkovou částí a rehabilitační, diabetickou a neurologickou ordinací. Dále zde máme poblíž základní školy ordinaci zubního lékaře, dále 3 obvodní lékaře. V Moravském Berouně máme možnost navštívit odbornici, která dělá manikúru a pedikúru, nebo navštívit masérský salon.

Je zde také vyžití pro cyklisty, protože se dá jet krásnou přírodou, po cestě s minimálním provozem a lesem jet přes Valteřice a Roudno až do Bruntálu, nebo jet přes Starou Libavou a Guntranovice do Dvorců nebo do Budišova nad Budišovkou a odtud přes Město Libavá a Starou Libavou zpátky do Moravského Berouna a je spousta dalších možností.

 

Hajt – čtenář

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Moravský Beroun s kyselkou zdarma:

Moravský Beroun s kyselkou zdarma
Moravský Beroun s kyselkou zdarma
Moravský Beroun s kyselkou zdarma
Moravský Beroun s kyselkou zdarma
Moravský Beroun s kyselkou zdarma
Moravský Beroun s kyselkou zdarma
Moravský Beroun s kyselkou zdarma
Moravský Beroun s kyselkou zdarma
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
něco jsem věděla, ale něco jsem se dočetla až nyní.. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek a poučný. V Moravském Berouně jsem byla vícekrát, bydlí tam moje sestřenice, ovšem o Ondrášovce, kterou běžně doma pijeme, mi nikdy neřekla. Je vidětm jak býváme k obyčejným věcem nepozorní. Musím se trochu polepšit a nebrat všechno tak automaticky.
Obrázek uživatelky
profil
Neznám a navíc jsem nepozorná, Ondráškovku domů kupujeme ,ale odkud je, jsem se dozvěděla , až dnes.
Obrázek uživatelky
profil
Perfektní článek, člověk se pořád učí ,ani jsem nevěděla od je voda kterou piji, často ji kupuji.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
poutavě napsané, nemám to daleko a ještě jsem tam nebyla.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles