Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí násilí – jak ho poznat a jak se účinně bránit

30. 01. 2009 | Manželství

Formy domácího násilí

Psychické násilí - zastrašování, výhružná gesta, předvádění zbraní, ničení věcí, ubližování jiným v přítomnosti ohrožené osoby a zvýšená kontrola všeho, co ohrožená osoba dělá – kam jde, s kým mluví, co říká, kdy se vrátí, omezování samostatnosti a rozhodování o sobě, kritizování a ponižování – nadávky, zesměšňování, snižování schopností, zpochybňování duševního zdraví, zlehčování obav, přehlížení přání a potřeb, vyhrožování a vydírání – nucení k poslušnosti, vyhrožování bitím nebo zabitím, přerušením kontaktů, sebevraždou, vydírání přes děti, vnoučata, vyvolávání pocitů viny. 

Fyzické násilí – facky, rány pěstí, kopání, tlučení hlavou (např. o stěnu, topení), rdoušení, tahání za vlasy, bití nějakým předmětem apod…

Sociální izolace – izolace od příbuzných a přátel – zákaz přijímat návštěvy, svým chováním odrazovat návštěvníka od dalších návštěv, zákaz telefonovat, dívat se na TV, doprovázení např. k lékaři, na úřady.

Ekonomická kontrola – zamezení přístupu k financím (i vlastním), vydírání, vynucování přepsání bytu, nemovitosti apod…

Sexuální násilí - znásilnění, donucení k sexu či sexuálním praktikám, které odmítáte, násilím nebo výhružkami.

Domácí násilíRizikové faktory doprovázející vznik domácího násilí

vynucená sociální izolace

finanční závislost na partnerovi

péče o děti v rámci mateřské a rodičovské dovolené

zdravotní postižení a omezení

vyšší věk a bezmocnost seniorů

přechod z aktivní zaměstnanosti do starobního či jiného důchodu

nezvládnuté rodičovství a výchova dětí

závislosti násilné osoby

Co dělat, pokud jste vy, nebo někdo z vašeho okolí obětí domácího násilí?

Bezpečnostní plán

U někoho, komu věříte, si uschovejte náhradní klíče, oblečení, důležité dokumenty, lékařské předpisy a nějaký peněžní obnos.  Řekněte někomu, co se děje u vás doma.

Pokud můžete, uschovejte si jakýkoli důkaz o násilí (roztrhané oblečení, fotografie modřin a zranění atd.).

Pamatujte si, kam se můžete obrátit o pomoc. Noste s sebou telefonní čísla svých přátel, příbuzných a azylových domů.

Pokud jste v nebezpečí a potřebujete pomoc, zavolejte policii (tísňové volání 158, 156, 112).

Domácí násilíPokud jste zraněn/a, jděte na pohotovost nebo k lékaři a oznamte, co se vám stalo. Požádejte je, aby vaši návštěvu zadokumentovali, případně vám napsali zprávu. Neodmítejte lékařské vyšetření.

Poučte své děti a určete jim bezpečné místo v bytě (pokoj, který jde zamknout) nebo v okolí (např. sousední dům, kam se mohou uchýlit, pokud potřebují pomoc). Ubezpečte je, že jejich úkolem je zůstat v bezpečí a ne ochraňovat vás.

Domluvte si signál se sousedy – např. světlo venku je rozsvícené, zavolejte policii apod…

Pokud jste napaden/a během telefonování na policii – nechejte telefon vyvěšený, hlasitě mluvte a křičte.

Zeptejte se policistů:

Bude pachatel/ka do večera nebo v noci propuštěn/a?

Jak mě ochráníte, pokud se rozzuří a stane se násilnější?

Seznam užitečných rad pro možný únos dětí:

Učte své děti rozpoznat, kde se nacházejí (jména měst, restaurací, cest…), vyznat se v mapě.

Naučte je nechávat vzkazy na ubrouscích nebo na papírových utěrkách na toaletách.

Naučte je, jak požádat o pomoc lidi oblečené v policejních nebo vojenských uniformách.

Čtěte také:

Domácí násilí a jeho klíčové znaky

Nebezpečný stalking - umíte se bránit?

Domácí násií - nepodléhejte mýtům a pomozte

Zdroj: Domácí Násilí.cz

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...tak dostane ještě z partnerčiny strany tvrdé bušky..také rány pěstí..sice do zad,ale ženu prý ani květinou neuhodíš a květináče byly daleko...a nakonec to vykrystalizovalo v to,že byla použita i kuchyňská zbraň,kterou ten partner přežil jenom zázrakem,ale co by muž neobětoval pro partnerku a rodinu,že?
Asi jsem jednou šlápl trochu vedle,kde potom končí iluze o nějakém partnerském soužití.
Obrázek uživatelky
profil
Tedy ne že bych si stěžoval,ale také mám takovou jednu životní zkušenost po šestiletém soužití s ženou která potřebovala prvně pomoci postavit se na nohy a mít jistotu v rodině.I co by ochotný přítel,proč nevypomoci,ale po šesti létech to vykristalizovalo právě v to,že jaksi dotyčná začla anebo se hodně cítila závislá na financích přítele,kterého její náročnost a nechuť najít si zaměstnání postupně finančně ruinovala.leč co se dá dělat,když ta dotyčná během dětství a ovlivněná výchovou ústavní péče měla vsugerované,že muž je povinen se za každých okolností postarat o rodinu a žene sedí doma na zadku a jenom peče a vaří a uklízí.I první rok se to dalo vydržet,nehleděk tomu,jak rostly nároky dětí a podobně.Ovšem čtyřčlenná rodina z jednoho průměrného platu asiv 3+1 v bytověm družstvu nevyžije,tedy vyžije na úkor maminek a blízké rodiny,bohužel z partnerovy strany.Potom ještě chytré rady sociálních úřadů typu,tak se vezměte budete na tom lépe asi těžko pomohou,když někoho něco nedonutí...
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že jsou to dobré rady, jen je poslechnout. Týrané ženy to po delší době ani neumí a to je škoda. Dříve tyhle možnosti nebyly a ani se o násilí nemluvilo. Je to pokrok a fandím všem, které to zvládly.
Obrázek uživatelky
profil
zažila jsem to dvakrát ve dvou manželství první do mě kopal a ten druhy mě zbil mlátil hlavou o stul ,dřív jse to řešilo jen napomenutím ted jde doba kupředu a ženy mají více možností jak jse bránit , azyly pro matky s dětmi ,vykázání s domu.
Obrázek uživatelky
profil
Jednou se mi stalo, že bývalý přišel domů opilý, řval na mě(řval myslím že FAKT ŘVAL, protože druhý den nemohl ani mluvit), rozbíjel věci, dokonce stál přede mnou s napřaženou pěstí a já před ním klečela na kolenou a prosila, ať toho nechá. Volat policii jsem chtěla, ale nemohla, nenechal mě ani sáhnout na telefon. Takových scén bylo několik. Zvláštní, že je dělal vždy, když nebyly doma děti. Takže dneska, po rozvodu, jsem u dětí špatná já a ublížila jsem jejich tátovi. Odmítají se mnou komunikovat. Tak nevím, jestli jsem si pomohla???
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles