8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Houby jen od prodejců s certifikátem!

22. 08. 2009 | Diety
Houbařská sezóna je v plném proudu. Přesto, že jsou Češi národem houbařů, mnoho spotřebitelů vyhledává pouliční prodejce hub. Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. upozorňuje konzumenty na co si dát při nákupu pozor.

Zákon o potravinách a k němu příslušné vyhlášky stanovují pravidla pro prodej hub. Určují především, kdo a jak smí houby prodávat. „Prodávat volně rostoucí houby smí pouze ten, kdo vlastní osvědčení o znalosti hub.“ říká tiskový mluvčí SOS Jan Mišurec a důrazně varuje před nákupem hub od prodejců, jenž toto osvědčení nemají a houby prodávají u silnic, na parkovištích a odpočívadlech.

Samotná zkouška znalosti hub má jak praktickou, tak i teoretickou část, ve které musí uchazeč prokázat např. znalost právních předpisů týkající se nejen členění hub ale i samotného prodeje. Tuto zkoušku pořádají a certifikáty vydávají krajské hygienické stanice. „Prodejci mohou nabízet jen vyhláškou povolené houby a ty navíc musí být prodávány pouze celé. Povolen je pouze jediný způsob řezu a to podélný řez, ale vždy musí zůstat klobouk houby společně se tření.“ Dodává Jan Mišurec.

Houby jen od prodejců s certifikátem!V prodeji mohou být pouze houby pevné konzistence a dobře očištěné. Nesmějí být přestárlé, plesnivé či zapařené. Kromě jiného musí prodejce houby označit také českým názvem a datem sběru. Čerstvé houby mohou být prodávány do tří dnů ode dne sběru a musí být skladovány při teplotách od 0 do + 10°C. Bohužel právě skladovací podmínky mnozí prodejci na ulici nesplňují.

Spotřebitelé by ale měli být velmi obezřetní při nákupech již zabalených hub do plastových krabiček. Mnohdy jsou totiž tyto balíčky vystaveny u silnice na prudkém slunci celý den, případně jsou houby ve více vrstvách a ve spodní části jsou pak červivé, zapařené či jinak znehodnocené. Pro tyto případy doporučujeme vyžadovat rozbalení balíčku, pokud prodejce našemu přání nechce vyhovět, raději bychom měli jít nakupovat jinam.

Pokud však spotřebitelé objeví prodejce bez osvědčení či objeví další závady při prodeji hub, mohou kontaktovat jednotlivé inspektoráty Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ty pak celou situaci prošetří a případně udělí ve správním řízení prodejci pokutu. Tato omezení se však nevztahují na prodejce čerstvých hub pěstovaných, jako jsou například žampiony, hlíva ústřičná či Jidášovo ucho. Pro ně platí jiná zákonná pravidla.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
my si zberame sami
Obrázek uživatelky
profil
Celá rodina chodí na houby. Je to zábava, ale ne všichni je jí. Jenom některé z dětí. Nutit je jíst něco co nechtějí, nemá žádný smysl, ale mne naopak houby velice chutnají.
Obrázek uživatelky
profil
hribky s biram pouze jen v lese v obchode bych nekoupila poze jen hlivu ustricnou nebo zampiony.
Obrázek uživatelky
profil
Nekupuji houby na tržišti, maximálně žampiony.
Obrázek uživatelky
profil
Houby bych někde na tržišti nekoupila, ale od známých si je ráda vezmu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles