Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nesázejte na drastické diety

7. 05. 2009 | Diety

Diet, které se zaměřují na jednu potravinu, existuje nepřeberné množství – banánová, zelná, vajíčková, džusová, grepová nebo třeba rýžová. Stačí si jen vybrat, který pokrm nebo nápoj vám nejvíce chutná. Raději se ale do podobných experimentů vůbec nepouštějte: výsledkem bude pravděpodobně jojo efekt, nebo dokonce kila navíc.

Minimálně jednou se to zcela jistě stalo každé ženě. Jednoho dne vám došla trpělivost a zařekla jste se, že s tím břichem, které kazí celkový dojem v přiléhavých šatech, do příští soboty něco uděláte. Samozřejmě není čas nějak výrazně změnit životní styl, na návštěvu posilovny to také nevypadá, a tak sáhnete po tom nerychlejším, co vás zrovna napadne – omezíte přísun kalorií během jednoho týdne na minimum a ještě lépe vyzkoušíte jednu z těch oblíbených diet zaměřujících se na jedinou potravinu. Pokud je však jedniné, co jste ochotni ve svém režimu změnit, omezení kalorií na minimum, cvičení se zdaleka vyhýbáte a nezměníte celý svůj životní rytmus, dostanete se do začarovaného kruhu, v němž budete střídavě hubnout, a o to více přibírat. Celkově to všechno bude k ničemu, nehledě na fakt, že si zničíte zdraví.

Půst na džusu

V každém magazínu o známých osobnostech a módě najdete článek o někom slavném, kdo se přizná, že drží půst a pije jenom džus. Připusťme si, že to Nesázejte na drastické dietynení žádná zázračná věda: Pokud nejíte, hubnete! Ale jak dlouho si myslíte, že to vydržíte? Můžete vyzkoušet všechny možné kombinace, od citrónové šťávy s horkou vodou až po zeleninové a ovocné džusy. Půst na džusu slouží k pročištění organismu. Obezitoložka Jana Divoká však takový půst nedoporučuje. „Osobně si myslím, že pročištění střev je dlouhodbý proces, což se za den nebo dva nepodaří. Džusy navíc obsahují množství cukru, takže zvyšují hladinu cukru v krvi.“


Grepová dieta

Základem této diety je grepfruit, který obsahuje speciální látku, jejíž konzumace před každým jídlem vám pomůže rychleji odbourat tuky. Funguje to kvůli nízkému obsahu kalorií a karbohydrátů. Doporučovuje se půl grepu před každým jídlem. „Grep je kyselý a jeho dužnina obsahuje velké množství vlákniny. Tím pádem se člověk může cítit rychleji nasycený. Citrusy však porušují sklovinu zubů,“ upozorňuje doktorka Divoká.

V roce 2006 vyšla v Kalifornii studie o efektech grepfruitu a grepových produktů na tělesnou váhu obézních. Pacienti byli náhodně rozděleni do 4 skupin a každá obdržela různé doplňky stravy, které po tři měsíce konzumovali. Všechny skupiny dostávající grepy nebo grepové produkty měly větší úbytek na váze (průměrný úbytek váhy byl tři kila). Nejnižší úbytek váhy měla skupina s grepovými kapslemi, největší s půlkou čerstvého grepu.

Zelná polévka

Konzumování velkého množství této polévky každý den  může napomáhat snižování kalorického přísunu, obzvláště pokud je polévka bohatá na vlákninu. „Když ji člověk jí, má málo energie. Pokud je někdo zvyklý si dát k obědu deset knedlíků a místo nich si dá tukožroutskou polévku, zhubne. Záleží však na tom, jak dlouho to vydrží,“ upřesňuje Jana Divoká. Všechny polévky uvařené na podobném principu jsou Nesázejte na drastické dietynízkokalorické. Obvykle se jedí po dobu sedmi dnů, což se déle nedá vydržet. Podmínkou ale je, že vám musí zelná polévka chutnat. Doufejte také, že vás nebude nadýmat.

Banánová dieta

U této diety člověk nikdy neví, jestli se začít smát, nebo ji brát vážně. Tak tedy: banánů můžete sníst k snídani, kolik jen budete chtít. Pak nejezte až do oběda a k obědu si dejte, cokoliv si zamanete. Ano, čtete dobře: cokoliv si zamanete. Nic není zakázáno, takže si klidně dopřávejte pizzu, hranolky či houskové knedlíky. Ke svačině si dopřejte opět, co chcete, dokonce i sladké. Ani večer se nemusíte nijak výjimečně omezovat, avšak jezte před osmou hodinou večerní a jděte spát před půlnocí.

Tato dieta pochází od herečky z Japonska, která tvrdila, že shodila 13 kilo při dodržování podobného režimu. Kdo však ví, co tato žena jedla, než se rozhodla držet tuto dietu? Doufáme, že si zachováte zdravý rozum a k banánové dietě se neuchýlíte. Pokud byste totiž svoji stravu změnili na   banány, pizzu či smažená jídla, váše váha by s nejvyšší pravděpodobností rostla, ne klesala. „Banány jsou hodně enregetické, obsahují množství kilojoulů, cukru a draslíku. Pokud se však jedí jenom banány, je to docela výživné, a obzvláště pro diabetiky není přílišné konzumování banánů vhodné,” říká Jana Divoká.

Jezte častěji a v menších porcích

Když se rozhodnete pro některou z diet, určitě vás zajímá, na jakém principu funguje. Záleží však na tom, co si pod slovem „funguje“ představujete. Po dobu, kdy ji držíte, funguje, ale jakmile přestanete, zaděláte si na kila navíc. „Lidé se často rozhodnou pro jednostrannou dietu, ale protože se neslučuje s jejich životosprávou a je náročná na přípravu a na přemýšlení, co mohou a nemohou, dlouho to nevydrží. A pak následuje jojo efekt,“ tvrdí obezitoložka Jana Divoká ze sdružení STOB. Pokud je však váš jediný smysl této diety, že potřebujete jednorázově Nesázejte na drastické dietyzhubnout do šatů na nějakou slavnostní příležitost, ale dál se nestaráte, že se kila za několik týdnů na vašem pase odrazí zpátky, pak to výrazně vašemu zdraví neuškodí. Pokud byste ale střídavý režim hubnutí-přibírání praktikovali do konce života, negativní vliv na vaše zdraví by to dozajista mělo. Pokud to myslíte s hubnutím vážně, začněte jíst pětkrát denně po dvou hodinách, aby se váš metabolismus udržel v chodu, a dodržujte přimeřené porce. Můžete jíst všechno, avšak měli byste dodržovat adekvátní množství masa, sacharidů a zeleniny. „Jen ten stravovací režim, který vám přináší nějaký pozitivní přínos do života, se udrží,“ uzavrá Jana Divoká. Pokud tedy chcete zhubnout, měli byste mít na talíři čtvrtinu bílkovin, čtvrtinu sacharidů a polovinu zeleniny. V praxi to vypadá tak, že si naložíte čtvrt talíře těstovin, čtvrt masa a zbytek bude tvořit zelenina.

Kdy půst pomáhá

Půst může být dobrý k očištění mysli. Oprostí vás od všednodennosti a aktivit, které musíte provádět, abyste se uživili. Půst přínáší čas a prostor k tomu, abychom zauvažovali o tom, kdo jsme, co děláme, co chceme a jakou cestou se chceme vydat. S opravdovým hladem nemá většina z nás žádnou zkušenost, a tak si člověk lehce uvědomí, jak bohatí jsme tím, že netrpíme hlady. Po půstu se opět vrátíme k obvyklým činnostem, avšak s daleko větší energií a jasným cílem, co chceme a potřebujeme udělat.

Pokud chcete hladovět více než 24 hodin, dejte přednost džusu před obyčejnou vodou. Držet jej déle než 72 hodin však může mít negativní dopad na vaši a na vaše zdraví. Měli byste také vědět, že tento způsob půstu může vést k bolestem hlavy, únavě a podrážděnosti. Neplánujte si proto v těchto dnech příliš náročné aktivity a raději nechte klíčky od auta doma a cestujte městskou dopravou. Pokud jste diabetici, na půst raději zapomeňte. Ostatní lidé s nějakým zdravotním omezením by měli vše konzultovat s lékařem.

autor: Helena Kápičková

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví , společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Zdroj: časopis Rodina a zdraví

Lydias
ChytáŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
žiadna drsna dieta nekonči štihlou liniou,,,skor ochorenim a vyschnutim
Obrázek uživatelky
profil
nejlepší dieta je "nežrat" - ale vážně : všeho s mírou - a u mě to platí dvojnásob, takže ráno nic moc, v poledne malinko a večer pokud možno nic a CELÝ ŽIVOT, protože přiberu i ze vzduchu ....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles