8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sběratelství - koníček pro každého

21. 10. 2011 | Zajímavosti
Pro někoho je sběratelství vzpomínkou na dětství, pro jiného celoživotní vášeň. Snad každý z nás jako malý něco sbíral, ale postupem času z toho většina z nás vyrostla. Možná je to škoda. Vždyť sběratelství je záliba pro každý věk!

Proč sbírat? Většina sběratelů se svému koníčku věnuje pro dobrý pocit, který mají, jakmile získají kýžený kus, jenž jim do sbírky chyběl. Někteří vlastní sbírku natolik rozsáhlou, že se jí jako celkem příliš kochat nemohou a sbírají spíše pro samotný proces. Jiní se rádi noří mezi své skvosty a znají je takřka nazpaměť. Pro skutečně zapálené sběratele existují katalogy sběratelských předmětů, podle nichž se mohou snáze orientovat. Stejně tak se pořádají burzy, aukce a výměnná setkání.

Neexistují však pro všechny typy sbírek. Rádi byste se sběratelství věnovali, ale nemůžete se rozhodnout, co sbírat? Někomu vyhovuje věnovat se jediné sbírce, ale najdou se i takoví, kteří sbírají více věcí. Co byste měli vědět, než se sběratelstvím začnete? Předně, ujasněte si, zda a kolik finančních prostředků, místa a času můžete sbírce obětovat. Žádné? Nevadí, i tak jste mezi sběrateli vítáni, jen tomu budete muset svůj koníček přizpůsobit. Jak už jsem psala, sbírat můžete téměř cokoliv, pojďme se však na jednotlivé sběratelské předměty podívat blíže:

Známky, mince (případně bankovky), odznaky, přebaly čajových sáčků – patří mezi nejpopulárnější a můžete se jim věnovat amatérsky (téměř zadarmo) i profesionálně. Nesporou výhodu představuje skladnost sbírky i její relativně snadné rozšiřování.

Pohlednice, fotografie, plakáty – rovněž nejsou prostorově náročné, jejich sbírání se však věnuje méně lidí a zřídka k nim pořídíte i katalogy. Oblíbené jsou spíše mezi amatéry a dětmi.
Objemnější dekorativní předměty jako panenky, plyšoví medvídci, modely lodí, vázy, porcelán, obrazy – zaberou mnoho místa a proto jsou většinou vystaveny. Mohou se tak jimi kochat nejen členové vaší rodiny, ale také návštěvy. Také už vyžadují určité výdaje na rozšiřování.

Pro skutečně movité se pak nabízí sbírání aut, letadel, originály slavných obrazů (či v show byznysu oblíbené kabelky a boty :-) ), zde je samozřejmě  zapotřebí větší prostor k uložení sbírky, ale těmto specialitkám se dnes věnovat nebudeme.

Tématické sbírky patří mezi nejpopulárnější. Nemusíte sbírat jen jeden typ předmětů, ale cokoliv, co má něco společného s příslušným tématem (Harry Potter, Vánoce, čokoláda, dinosauři, vesmírný program, film Avatar...), osobností (Elvis Presley, princezna Diana, královna Elisabeth II., Michael Jackson...) nebo událostí (přistání na Měsíci, Svatba prince Williama a Kate, objevení Ameriky, ...). Tyto sbírky můžete zcela přizpůsobit své fantazii a možnostem, většinou jim je věnována například jedna místnost v domě.
Chcete být originální? Pak sbírejte něco neobvyklého – podkovy, dudlíky, marmelády, žáby ... – určitě vás něco „šmrncovního“ napadne. Pokud se do sběratelství chystáte ponořit, pak vám přeji hodně krásných chvil při shánění, systematizaci i procházení vaší sbírky...


Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jednu dobu jsem "ujížděla" na svíčkách ale když už jich byl plný barák skončila jsem a čas od času nějakou zapálím
Obrázek uživatelky
profil
sbírám čajové pytlíky
Obrázek uživatelky
profil
Mám z dětství pěknou sbírku fotek hercůSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já mám taky pěkně rozsáhlou sbírku kuchařek a časopisů a hrnky už nemám kam dávat.
Obrázek uživatelky
profil
hrníčky a kuchařky či časopisy s recepty Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles