8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na bolest zad

29. 10. 2010 | Péče o tělo

Naše páteř je vystavena značné zátěži. Bolesti zad jsou nejen nepříjemné, ale bohužel také časté. Přitom nás nebolí záda, ale zpravidla páteř – buď její krční nebo bederní část. Většina bolestí v zádech je následek namožení, vadného držení těla, svalového napětí či „skřípnutého“ nervu.

Přírodní lékárna

- Populární rakouská léčitelka Maria Treben doporučuje do každé domácí lékárničky Janův olej z třezalky tečkované, který lze použít při bolestech zad, „hexenšusu“, ischiasu, revmatismu, čerstvých zraněních a výronech.

- Na ischias neboli onemocnění sedavého nervu působí čaj ze směsi léčivých bylin - březového listí, jalovce, fazolových lusků a mateřídoušky (všechny bylinky stejným dílem). Jednu lžíci směsi svaříme s vodou a scedíme. Šálek čaje pijeme třikrát denně asi 20 minut před jídlem.

- Při bolestech zad, zejména v kříži, se doporučuje kaštanová koupel. Čtvrtlitrový hrneček roztlučených kaštanů vaříme ve 2 litrech vody po dobu 5 minut, poté scedíme a odvar vlijeme do lázně. Koupel by se měla provádět pod dobu bolesti každý den. Tato koupel působí blahodárně i na veškeré kloubní nemoci a i na nervy.

- Místa zasažená bolestí mohou být ošetřena kostivalovou mastí, kterou lze koupit a nebo si ji můžeme sami připravit: kořen kostivalu nastrouháme, přidáme horkou vodu, trochu olivového oleje a lžíci medu. Vše smícháme a připravíme kašovitou směs, kterou přeneseme na bolestivé místo, překryjeme plátěnou látkou, ještě překryjeme ručníkem a necháme působit nejlépe přes noc. Můžeme zopakovat ještě druhý den.

- Už naše babičky věděly, že při bolestech zad pomáhá „suché teplo“a klid. Zábal provedeme tak, že pacienta zabalíme do suché, předem nahřáté látky, třeba prostěradla a ještě přikryjeme. Zábal trvá asi 20 minut a vede k prohřátí organismu. Stejnou funkci plní i elektrický nahřívací polštářek.

- V prevenci bolestí zad pomáhá cvičení a posilování břišních svalů. Pokud máte sedavé zaměstnání, během pracovní přestávky vyzkoušejte jednoduchý cvik na protažení zádových svalů – posaďte se vzpřímeně na okraj židle a sepněte ruce vzadu za hlavou. Hlavu opřete o sepnuté ruce, dívejte se nahoru. S výdechem přitáhněte hlavu i se sepnutýma rukama k hrudníku. Opakujete několikrát po sobě a nezapomeňte správně dýchat. 

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
joga je super na bolavá zádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
super nápady
Obrázek uživatelky
profil
cvičenie jedoznačne
Obrázek uživatelky
profil
mě bolí furt, jsem vpředu vyvinutější (ale ještě nepřepadávám), ale nosit to ....
Obrázek uživatelky
profil
trpím už s tím moc let a pomůže občas rehabilitace,ale jenom na krátký čas.Prý by mi pomohla operace,ale té se bojím,tak trpím.Přiznávám,že se do cvičení taky nemůžu přemluvit,ono mi je většinou pak ještě hůř.Taky mi už není padesát,tak každý rok je znátSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles