8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolí vás páteř? Objednejte se na rehabilitaci II.

31. 10. 2008 | Nemoci
Čtěte také první část:
Bolí vás páteř? Objednejte se na rehabilitaci I.

Ve 2. části článku Vám předkládám seznam některých procedur rehabilitace.

Rehabilitační cvičení

Rehabilitační cvičení nebo léčebný tělocvik (LTV) mají za úkol zpevnit svaly vašeho těla a tím ulevit svalům, které nadměrně zatěžujete. Při bolestech zad je zejména nutné posílit břišní a hýžďové svaly, stejně jako některé svaly nohou. Dále je vhodné posílení svalů pánevního dna. Součástí cvičení bývají i tzv. automobilizační cviky, které slouží k uvolnění kloubních blokád.

Měkké techniky

Jedná se o ošetření tzv. měkkých tkání – kůže, podkoží, obalů svalů (tzv. fascií) i svalů samotných. Lékaři občas pro zjednodušení (nebo snad ze své nedostatečné informovanosti) pacientovi říkají, že se jedná o masáž. To je ovšem omyl – zatímco masáž provádějí maséři, měkké techniky jsou složitější technikou, vyžadující vzdělání v rehabilitaci. Proto provádějí měkké techniky pouze fyzioterapeuté. Rozdíl mezi masáží a měkkými technikami zohledňují také zdravotní pojišťovny – zatímco měkké techniky jsou pojišťovnami proplácené a je k nim nutný lékařský předpis, masáže jako výkon méně odborný jsou hrazené pacientem a je možné si je zaplatit i bez lékařského předpisu. Měkké techniky mohou mít více podob, každopádně se na rozdíl od masáží vždy provádějí na sucho.

Bolí vás záda ?

Mobilizace

Mobilizační techniky jsou postupy, uvolňující zablokované klouby. Mohou rychle odstranit bolest, je-li zapříčiněná kloubní blokádou. Je vhodné,když se provádějí současně s měkkými technikami, které uvolní svaly kolem daného kloubu. Následovat by mělo cvičení, díky kterému docílíte svalové rovnováhy tak, aby blokáda opět nevznikla. Mobilizace jsou totiž sice účinné, ale není vhodné je provádět příliš často. Spousta lidí je má spojené s „lupnutím“ v kloubu, ale není to pravidlem – šetrnější je uvolňování kloubu pomocí dýchání v polohách, do kterých Vás fyzioterapeut nastaví.

Výše uvedené techniky by měly tvořit základ rehabilitace. Všechny jsou prováděné fyzioterapeutem. Mimo nich mohou být součástí rehabilitace i procedury tzv. fyzikální terapie – elektroléčba nebo vodoléčba, které mohou být prováděny zdravotními sestrami, masérkami nebo v lázních tzv. lázeňskými. Tvoří vždycky jakýsi doplněk k výše uvedené základní rehabilitaci.
Samostatnou skupinou jsou tzv. reflexní masáže. Jsou to jediné masáže, prováděné fyzioterapeutem. Probíhají, stejně jako měkké techniky, „na sucho“. Jsou to pevně dané sestavy hmatů, které reflexní cestou působí i na vzdálenější místa. Mají na pacienta celkový účinek. Jejich nevýhodou je to, že není možné hmaty upravovat tak, aby se fyzioterapeut věnoval důkladněji těm místům, kde máte největší bolest. Slouží k uvolnění svalů, nicméně bez dalšího cvičení mají pouze krátkodobý efekt.

Procedury elektroléčby

Lékař vám může předepsat různé formy léčby elektrickým proudem, magnetickým polem, zvukovými vlnami (ultrazvuk) nebo světlem (laser, biolampa). Většinou slouží ke snížení bolesti, některé formy se provádějí pro snížení otoku (týká se především úrazů) a nebo pro podporu hojení (magnetoterapie u zlomenin, laser u jizev – pacientem hrazená procedura).

Procedury vodoléčby

Sem spadají u bolestí zad zejména perličkové a vířivé koupele, případně podvodní masáže. Jejich účinek je uvolnění svalů.

Parafín

Jedná se o předehřátí pacienta buď vlastním parafínem nebo (častěji) sáčky se zahřátým gelem. Jedná se o dobrou přípravu před dalším ošetřením.


Co můžete od rehabilitace při bolestech páteře očekávat se dozvíte ve 3. části článku: Bolí vás páteř? Objednejte se na rehabilitaci III.
Co se kdy nesmí v rehabilitaci?

Páťulka – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
cvičení a žádný stres a občas si zajít na masážeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vše je na doktorovi. Obecné, speciální, relativní a jiné kontraindikace by zabraly další minimálně 2 strany ale to jsou už odboné informace. Každopádně nejmenovaný lékař předepsal pacientovi elektriku na nohu, ve které měl železo a divil se (ten doktor), když jsme mu telefonovali, že to prostě NEUDĚLÁME... (a pacient se bohužel divil taky...Smajlík ).
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles