8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolí vás páteř? Objednejte se na rehabilitaci I.

29. 10. 2008 | Nemoci
Bolí vás páteř, ať už krční, hrudní a nebo bederní? Neřešte svůj problém jen léky proti bolesti - sice odstraní bolest, ale ne na dlouho. Mimo to zatěžují organismus. Více pro svézdraví uděláte, pokud začnete docházet na rehabilitaci.

Kdo rehabilitaci provádí?

Rehabilitaci provádějí vyškolení zdravotní pracovníci - fyzioterapeuti (dříve "rehabilitační sestry"). Jsou to specialisté na pohybový systém, nejedná se tedy o zdravotní sestry jako takové. Na rozdíl od masérů, kteří mohou pracovat jen na základě absolvování kurzu (dříve tříměsíčního, nyní stačí i např. týdenní kurz), absolvoval fyzioterapeut minimálně dvouletou, většinou však tříletou školu. V současné době je možné studovat fyzioterapii jen na vysoké škole s bakalářským nebo magisterským titulem.

Jak se na rehabilitaci dostanu?

Bolí vás páteř?Rehabilitace Vám musí být předepsána lékařem. Některé z procedur, především cvičení, vám může předepsat i obvodní lékař. Jeho znalosti o fyzikální terapii však nemusí být dostatečné (v průběhu studia se lékaři tyto věci neučí, mohou si je doplnit jen následnými kurzy a přednáškami). Proto je lepší, aby vám rehabilitaci předepsal odborník - ortoped, neurolog nebo rehabilitační lékař. Někteří z odborných lékařů vyžadují "žádost o vyšetření" od vašeho obvodního lékaře - záleží však na každém odborníkovi, někteří vás vyšetří i bez žádanky.
Lékař, který vás na rehabilitaci odesílá, zpravidla stanoví druh procedur a jejich počet.

Jak dlouho rehabilitace potrvá?

Délku rehabilitace stanovuje nejčastěji lékař. Obvyklý je předpis na 5, 6 nebo 10 procedur, případně na časové období – obvykle 3 týdny nebo měsíc. U bolestí páteře obvykle trvá rehabilitace 2-3 týdny. Po vybrání předepsaných procedur a cvičení může následovat kontrola u lékaře, který případně navrhne pokračování v rehabilitaci.


O tom, co můžete od rehabilitace očekávat a co obnášejí které procedury si přečtěte ve 2. díle článku:
Bolí vás páteř? Objednejte se na rehabilitaci II.
Bolí vás páteř? Objednejte se na rehabilitaci III.
Co se kdy nesmí v rehabilitaci?
Páťulka - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chtěla bych jet do lázní, kde se pravidelně cvičí pod dohledem. Mám zkrácené šlachy a samotnou mne cvičení nejen nebaví, ale ani pořádně nevím, jestli cvičím dobře.
Obrázek uživatelky
profil
Mě právě tahle péče přes prášky dostala až k operaci, nemuselo to stát, nebo by se to nestalo tak brzy. Mám i teď nějaké potíže a budu mít celý život, invalidní důchod nemám, pracovat vzhledem k potížím taky zatím nemůžu. Ale máš pravdu s tím, někteří lidi nechtějí cvičit ani na těch rehabilitacích, byla jsem měsíc v lázních a někteří dokázali ukecat reh. sestry aby nic nemuseli dělat a odešli jen s razítkem na průkazce. Myslím, že pro takové byly lázně zbytečné a místo nich tam mohl být někdo jiný. Za dva týdny jedu zase na rehabilitaci, jsem docela zvědavá, jestli pocítím nějaké změny k lepšímu, nebo jestli už jsem na konečné a svůj stav si musím už jen udržovat. A to že mám nárok na rehabilitační pobyt, jsem se dozvěděla z netu od lidí, další věc, která mi vadí, lékaři nedokáží pacienta dokonale informovat o všem, co je pro ně důležité, nebýt netu, nic nevím, nic neznám. Kdybych potřebovala s něčím poradit, ozvu seSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Spousta lidí je s prášky sopkojená, nanejvýš by chtěla něco, kdy sebou plácnou a nic nedělají (elektrika, voda, parafín, "sestři, trochu mě pomastěte, já dojdu za půl roku zase") a co jim je z dlouhodobé perspektivy a naprosto k ničemu. Cvičit - to néééééé - "já se na zahrádce nacvičím..." Takoví by si měli huntovat žaludek práškama, protože jejich přístup (rehabilitaci jo, ale hlavně nic nedělat) je jen tahání peněz z pojišťoven, který NIKOMU nepomůže. LIDÍ, kteří jsou ochotní se sebou SKUTEČNĚ něco dělat, JE MÁLO. Pokud k nim patříte, ozvěte se,můžem "dát rande" ;-)
Obrázek uživatelky
profil
kde by ordinovali rehabilitaci denně a to jsem jich několik prošla- zaměstnání/praxe. Je pravda, že na pacienta máme 20 minut na individuální cvičení / měkké techniky / cvičení + měkké techniky a to obvykle není až tak moc. Nicméně vzhledem k přístupu pacientů a ochotě se sebou něco dělat je to kolikrát "až dost". Elektrika = deset minut chodu přístroje + oblékání/svlékání, voda, parafín 10-15-20 minut, jak co a jak na co.
Čili přijde na to, JAKOU realitu znáš Ty...
Obrázek uživatelky
profil
to bylo tak snadný, neznám žádného lékaře, kterej by pacientovi uvěřil bolest páteře, a když, vrazí vám do ruky prášky, které nic nevyřeší...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles