8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je dobré dát si místo večeře jenom džus?

13. 12. 2009 | Diety

Pomeranč se španělskou mandarinkou, jablko s černým bezem, multivitamín z červeného ovoce, brusinka, jahoda nebo višeň s lahodnou dužinou… Obrovská nabídka příchutí a jedna lepší než druhá! Džusy nám chutnají, nicméně stále váháme – prospívají našemu zdraví, nebo mu spíše škodí?


Říká se přece, že co je zdravé, není dobré, a džusy jsou dobré! Obsahují ale opravdu ovoce a vitamíny? Nejsou ve skutečnosti plné konzervantů a éček? Mohou být součástí zdravého jídelníčku nebo i redukční diety?

 

Vyrábí se džusy z ovoce?

80 % respondentů předpokládá, že hlavní složkou džusů je ovoce, podle necelé desetiny účastníků dotazníkového šetření se džusy z ovoce nevyrábí.

 

Jak je to doopravdy? Džusy se vyrábí z ovoce.

Převážná většina džusů se připravuje z ovocných koncentrátů, několik málo džusů se vyrábí přímo z vylisovaného ovoce. Z hlediska kvality nehraje roli, jestli je džus připraven z vylisovaného ovoce nebo z ovocného koncentrátu, ale jaký má podíl ovocné složky a jaké má nutriční složení. Koncentrát
se totiž vyrábí ze zdravého, zralého, čerstvého či chlazeného ovoce a musí mít barvu, vůni i chuť charakteristickou pro šťávu z toho kterého ovoce. Vzniká odstraněním vody, kterou pak výrobci džusů do koncentrátu zase přidávají, spolu s přírodním aromatem nebo také dužinou, oddělenou v průběhu zpracování. Takto vyrobený džus musí podle legislativy vykazovat rovnocenné vlastnosti (zejména barvu, vůni, chuť a složení) jako průměrná šťáva získaná z ovoce stejného druhu.

 

Obsahují džusy vitamíny?

Podle 63 % respondentů vitamíny v džusech jsou, a to ve významném množství, obsahu vitamínů v džusech nevěří více než třetina dotázaných.

 

Jak je to doopravdy? Džusy obsahují vitamíny.

Záleží na konkrétním výrobku, některé džusy vitamíny obsahují a jiné ne. Pokud je na obalu uveden údaj o obsahu vitamínů, můžeme se na něj spolehnout, protože výrobce musí uvádět na obalech pravdivé informace. Údaj o obsahu vitamínů navíc musí platit po celou dobu deklarované trvanlivosti džusu. Když je tedy na obalu uvedeno, že džus obsahuje ve 100 ml 50 % doporučené denní dávky vitamínu C, toto množství vitamínu C bude obsahovat i jeden den před skončením záruky. Vitamíny, jejichž množství výrobce negarantuje (nenajdeme ho na obalu), se však mohou časem vytrácet, a proto džusy s novějším datem spotřeby zpravidla obsahují vitamínů více než ty se starším datem spotřeby.

 

Je dobré dát si místo večeře jenom džus?

76 % účastníků dotazníkového šetření si myslí, že džus k večeři nestačí, zhruba desetina respondentů zastává názor, že je dobré dát si místo večeře jenom džus.

 

Jak je to doopravdy? Dát si místo večeře jenom džus není dobré.

Večeře by měla pokrýt zhruba 20 % celkového denního příjmu energie, měla by obsahovat nejlépe všechny základní živiny (sacharidy, bílkoviny i tuky) a také by nás měla dostatečně zasytit. „Prostřednictvím džusu dokážeme splnit pouze první podmínku správné večeře, a to příjem energie, ovšem téměř výhradně v podobě sacharidů. Pokud povečeříme jenom džus, nedodáme tělu potřebné tuky ani bílkoviny a budeme mít velice brzy hlad,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová, členka Fóra zdravé výživy. Když tedy džus k večeři, tak společně s potravinou obsahující bílkoviny a tuk! Samotný džus si můžeme dát jako zdravou svačinku, místo jedné z pěti doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně, které odpovídá 125 ml 100% džusu.

 

Obsahují džusy konzervanty, protože jinak by nemohly být trvanlivé?

Podle 63 % dotázaných mohou být džusy trvanlivé i bez použití konzervačních látek, čtvrtina respondentů dává trvanlivost džusů do souvislosti s konzervanty.

 

Jak je to doopravdy? Ne všechny džusy obsahují konzervanty.

Konzervační látky brání množení škodlivých organizmů v potravině a prodlužují dobu její použitelnosti. Ještě donedávna byla spotřeba konzervantů ze strany výrobců potravin značně vysoká, ale v současné době se konzervační látky přidávají do potravin v daleko menší míře a nahrazují se konzervačními výrobními technologiemi. Převážná většina džusů je dnes konzervována tepelně (pasterizací) a prostřednictvím kartonových obalů (zabraňují oxidaci v nápoji). 

 

Zdroj: Relax.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
místo večeře, to bych si dala tak na pití. Mne moc chutná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles