Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je pro vás vhodná lymfomasáž?

11. 08. 2011 | Péče o tělo
Lymfomasáž je nepřesný, spíše lidový výraz pro odborný název lymfodrenáž. Zatímco masáž obecně působí na kůži, podkoží, povázky a svaly, lymfodrenáž nachází uplatnění v působení na lymfatický a cévní systém celého těla. Jedná se o velmi jemnou techniku, která napomáhá transportu lymfy z periferie k centru, pokud jsou lymfatické cesty hůře průchodné nebo je transport lymfy ztížen či dokonce znemožněn.

Masáž obecně doporučujeme u poruch pohybového aparátu a jeho funkcí nebo po sportovní zátěži, kdy jsou na pohybový aparát kladeny zvýšené nároky. Lymfodrenáž je doporučována spíše u poruch metabolismu měkkých tkání, které se mohou projevovat např. otokem. Na vaše otázky týkající se lymfomasáže odpovídá fyzioterapeutka Eva Ištvánková.

Jak vnímáte přístrojovou lymfodrenáž? Může splnit stejný účel jako lymfomasáže?
Při léčbě závažnějších případů jako lymfedém se doporučuje komplexní léčba. Skládá se z manuální lymfodrenáže, přístrojové lymfodrenáže, bandážování postižené části a z cvičení s bandáží. Zde se jedná spíše o medicínský problém. Pokud chceme působit spíše preventivně nebo kosmeticky (pocit těžkých nohou, premenstruační otoky, únava po sportovním výkonu…), lze se rozhodnout pro manuální nebo přístrojovou lymfodrenáž. Je pro vás vhodná lymfomasáž?Manuální je náročnější a řeší spíše lokální problémy. Lidská ruka dokáže respektovat specifika určitého regionu a ošetří právě potřebné místo velmi kvalitně a specificky. Přístrojová lymfodrenáž probíhá dle určitého předem naprogramovaného schématu na kartě přístroje, respektuje všechna pravidla a potřeby, ale určitému potřebnému regionu se nedokáže věnovat specificky.

Pomůže mi zmírnit i otoky, pokud si připadám „oteklá“?
Lymfodrenáž vám určitě otoky zmírní a odstraní nepříjemný pocit. Je třeba respektovat určitá pravidla pro aplikaci lymfodrenáže. Důležité je dodržet dostatečný pitný režim, protože při lymfodrenáži se vylučuje nejen voda a toxické látky, ale i minerály a další látky pro tělo potřebné. Zvyšuje se tedy vylučování moči a to často i bezprostředně po aplikaci lymfodrenáže. Nepomůže vám jedna aplikace, obvykle se jedna série skládá z deseti procedur. V případě potřeby je možné sérii zopakovat po 2-3 měsících.

Na co se zaměřit, když si vybírám lymfomasáž? Dá se podle nějakých kritérií poznat dobré studio od špatného? Jak poznám, že lymfomasáž je prováděna odborníkem?
Na pracovišti, které provádí lymfodrenáž, by měl pracovat alespoň jeden terapeut, který absolvoval akreditovaný kurz garantovaný Lymfologickou společností, jen on může provádět manuální lymfodrenáž. Přístrojovou lymfodrenáž může provádět jím zaškolený personál.

Může mít lymfomasáž ve svém důsledku vliv na psychiku?
Z praxe víme, že psychický a somatický stav se navzájem ovlivňují. Budete-li se po lymfodrenáži cítit lépe fyzicky, jistě i váš psychický stav se zlepší.

Není to pouze trendová záležitost? Proč se lymfa u nás léčí teprve posledních 10 let, když je to tak základní záležitost pro náš organismus, a neřešila se už v době našich rodičů?
Asi před 30-40 lety se problematikou zabýval český lékař MUDr. Bechyně. Minulý režim však posuzoval metodu jako nevědeckou, proto se mohly kurzy lymfodrenáže uskutečnit až po roce 1989. Tehdy to byl právě MUDr. Bechyně, který pořádal první kurzy, metodu u nás zavedl a proškolil své pokračovatele. V praxi se metoda osvědčila a pro své výsledky má široké užití jak v mnoha lékařských oborech, tak v oblasti sportu nebo v kosmetice.

Proč bychom tedy měli chodit na lymfomasáže?
Lymfodrenáž přispívá k detoxikaci organizmu, regeneruje a relaxuje. Vhodná je i při celulitidě, u křečových žil, po trombózách žil dolních končetin, při chronické žilní nedostatečnosti, při syndromu těžkých nohou, pří únavě nohou. Uplatní se také při předoperační přípravě, pooperační péči a v rehabilitaci poúrazových stavů. Je pro vás vhodná lymfomasáž?Lymfodrenáž má své kontraindikace. Nepomůže při onemocněních srdce, jater a ledvin, která způsobují otoky. Neměla by být aplikována při akutních stavech jako virová nebo bakteriální onemocnění, nachlazení, zvýšená teplota, samozřejmě horečka, průjmy…. Absolutní kontraindikací je akutní zánět žil, srdeční a plicní nedostatečnost. Při jakémkoli onemocnění srdce, plic, jater a ledvin je vždy nutná konzultace o vhodnosti lymfodrenáže s ošetřujícím lékařem.

Jak často bych na uváděnou proceduru měla chodit?
Všeobecně se doporučuje chodit prvních 14 dní třikrát týdně, poté dvakrát týdně do celkového počtu deseti aplikací. Mohou existovat i výjimky (15 procedur). Lymfodrenáž by neměla být aplikována denně z důvodu zvýšených nároků na kardiovaskulární a vylučovací systém.

Ohledně ceny, jsou nějaké stropy či podle čeho se orientovat?
Manuální lymfodrenáž bývá dražší, protože je fyzicky i psychicky náročná pro terapeuta. Cena odráží také cenu akreditovaného kurzu (neměl by ji provádět personál jen se zaškolením). Přístrojová lymfodrenáž je dána schématem uloženým v paměti přístroje, který může obsluhovat i zaškolený personál pod dohledem odborníka s akreditačním kurzem. Proto cena přístrojové lymfodrenáže bývá nižší než manuální lymfodrenáž.


Zdroj: Revma.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem ji pred nekolika lety v Treboni.....užasny zazitek, jiz po prvni jsem slezala z lehatka jak baletka
Obrázek uživatelky
profil
je skvělá, a opravdu pomáhá,když chodíte trvaleSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Asi se podívám,kde to u nás dělají...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem na lymfodrenáži celkem 8 x , ale se ,mnou to bohužel vůbec nic neudělalo, nic se nezlepšilo, ani o malinko.Nevím proč, co jsem to za člověka, že mi to nepomáhá, v čem se stala asi chyba?
Obrázek uživatelky
profil
nebo spíše chodila jsem pravidelně a opravdu mi to pomohlo.Teď jednou do měsíce si dám lymfu jen abych se držela ve formě.Po procedůře se opravdu chodí často čurat.Nutné je taky hodně pít.Celé to trvá hodinu.Cena jak kde od 200kč a výš.Ale už poprvé jsou vám volné kalhoty.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles