8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jemné džusy, kde jsou plusy?

17. 06. 2009 | Péče o tělo
Určitě jste již slyšeli, že pokud nemáte čas na pěti porcí ovoce či zeleniny denně, můžete některou z nich nahradit šťávou. Podpořeni tímto doporučením výrobci nedávno přišli s variantou zvanou Smoothie. Je to určitě lepší než nic, ovšem o plnohodnotné náhradě nemůže být ani řeč.

Španělská organizace OCU vypracovala studii zamřenou právě na tyto husté nápoje, které se tváří jako „nový způsob konzumace ovoce“. Ačkoli takřka výhradní složkou smoothies je skutečně ovoce, reklamní slogan poněkud zapomíná na to, že při procesu průmyslového zpracování se ztratí velká část jeho kvalit, a právě proto nelze mluvit o rovnocenné náhradě čerstvého ovoce.

Pokud si pozorně přečteme složení některého ze smoothies, zjistíme, že se jedná o koncentrovanou šťávu. To je ovšem celý „zázrak“, který postrádá i minimální potřebné množství vlákniny a kyseliny listové. Jak již bylo řečeno, při výrobním procesu (drcení, zahušťování a pasterizace) dochází k významným ztrátám živin a například jen dodatečným přidáním vitamínu C lze částečně kompenzovat jeho nedostatek. Nicméně se tak můžeme setkat s paradoxním jevem, a to, že řada výrobků až šestinásobně převyšuje doporučené množství vitamínu C.

Jemné džusy, kde jsou plusy?Španělé oslovili výrobce smoothies s požadavkem, aby svá tvrzení o tom, že jejich džusy se vyrovnají porci ovoce, podložili odbornou analýzou. Někteří producenti tak učinili ne příliš přesvědčivým způsobem, jiní vůbec neodpověděli. Přitom není od věci připomenout, že cena džusu je ve většině případů mnohonásobně vyšší než cena klasického ovoce.

Konzumaci ovoce není radno podceňovat. Podle údajů Světové zdravotnické organizace by v roce 2001 nemuselo dojít k zhruba 23 000 předčasným úmrtím, kdyby se denní spotřeba ovoce či zeleniny každého z nás pohybovala kolem 400 g. Riziko kardiovaskulárních onemocnění se snižuje o 10 %, jestliže se denní dávka zvýší na 600 g. Přednost bychom měli dávat sezónním plodům, a to hned z několika důvodů: jsou levnější, ekologičtější, chutnější i výživnější.

Metabolismus využije všechny živiny mnohem lépe než z umělých preparátů. Ovoce i zelenina jsou prospěšné jak syrové, tak vařené – vaření sice degraduje hodnotu u některých živin, na druhou stranu u jiných naopak podpoří jejich absorpci organismem.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak nám radí, je lépe jíst čerstvou zeleninu.
Obrázek uživatelky
profil
Já mám raději čerstvé ovoce a zeleninu.Džusy vůbec nekupuji.Hodně zavařuji a i tam je však o hodně méně C.Tak v zimě více kupuji papriky a miluji kaki.
Obrázek uživatelky
profil
určitě je vitamín c důležitý,ale všeho smírou!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
n ovidíš. Hned jsem chytřejší. Mazala jsem si to najít, a dlouhodobě předávkování může vyvolávat problémy s močením, pocity nevolnosti atd. Př i extrémním předávkování v těhotenství může dokonce dojít k potratu. A moje máma (dle jejího názoru expert na vše, co se týče zdravé výživy) mi furt tvrdila, že je to nemožné. Díky za tip
Obrázek uživatelky
profil
že je prekročen limit vitamínu C? Pokud vím, tak tímto vitamínem se nelze předávkovat. Tělo přebytek vyloučí, i kdybyste se třeba stavěli na hlavu (což se třeba blbě vysvětluje lidem, kteří jedí po každém jídle vitamín C na imunitu)Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles