Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Manipulátorství - nedejte se!

10. 02. 2010 | Vztahy

Mnoho z nás to snad ani nevnímá a nevidí, ale prostřednictvím někoho jsme neustále manipulováni. Ať ze strany šéfa, rodičů, partnera, přátel... Manipulace je všude kolem nás. Je těžké ji rozpoznat, ale horší je podlehnout jí. Jak taková manipulace vlastně vypadá?

Existuje několik druhů manipulace. Možná jste se někdy setkali s touto situací - znáte člověka, o kterém se příliš nedá mluvit jako o příteli - snad jen jako o známém. Neustále pro vás dělá nejrůznější maličkosti, o které vlastně ani nestojíte. Čekáte, že za ně bude časem něco chtít, jste si toho vědomi a proto jeho pomoc sem tam odmítnete. V čem taková malá službička spočívá? Možná vás chtěl někdy vzít domů autem, nebo nabízí jinou pomoc. Člověk, který to nedělá za účelem vlastního prospěchu, nečeká, že byste mu měli být nějak zavázáni, nevynucuje si na oplátku jinou službu. Manipulátor však ano. Očekává, že když pomohl on vám, vy uděláte to samé. A vy sami v nitru cítíte přesně takové pocity. Že Vám to příliš jako manipulace nepřipadá? Ale ano, manipulace to skutečně je - i když dosti rafinovaná.
hadkaDalším způsobem, jak s Vámi může dotyčný manipulovat, je křik a slzy. Ano dámy, to používáme velmi často. Zamysleme se nad tím - pokud se hádáme s partnerem a vzteky se rozpláčeme, nechceme tím něčeho dosáhnout? Nechceme, aby k nám partner cítil lítost a my dosáhli toho, kvůli čemu hádka začala? Chlapi už nás mají docela prokouknuté, a proto na ně slzičky v mnoha případech moc neplatí. Zato takový křik dokáže hádku ještě více prohloubit a usmiřování je potom o to těžší. Ovšem méně silné povahy se chtějí křiku za každou cenu vyhnout, a proto partnerovým požadavkům ustoupí. Ano, to je další způsob manipulace, která je velmi často využívaná jak muži, tak ženami.

A co teprve člověk, který za vámi přijde s prosbou, že sám nic nezvládne, že bez Vás je nula a pokud mu nepomůžete, dopadne to špatně. Obvyklý scénář. Osobě, která využívá tohoto druhu manipulace, se říká chudáček a charakterizuje ho klasické - nic nezvládnu, to nepůjde, musíš mi pomoct. Typ Mafián - je osoba, která vás nějakým způsobem vydírá. V praxi to vypadá následovně - buď uděláš tohle, nebo... Tento klasický druh manipulace ovšem často může hraničit se zákonem. Obvyklým "maminkovským" druhem manipulace je známé - nemusíš to dělat, já si to udělám sama a nebo - tys to udělala? Vůbec mě nemáš ráda, nejsem asi dobrá mátka/dobrý otec.

zenaNejhorším druhem manipulace je situace - nejčastěji partnerská hádka, rozchod apod., kdy jeden z partnerů neunese současnou situaci a vyhrožuje slovy - když se ke mě nevrátíš, něco si udělám. Ve většině případů vás chce zmanipulovat a zastrašit jen proto, abyste se k němu vrátila. Takoví "sebevrazi" to ve skutečnosti nemyslí vážně. Bohužel najdou se i lidé, pro které konec vztahu znamená konec světa. A proto je tento druh manipulace nejhorší. Nikdy nemůžete dopředu vědět, jak moc Vás daný člověk miloval a jestli není schopný si kvůli Vám opravdu ublížit.

A co udělat v případě rozpoznání manipulace? Nejlepším řešením je prosté sdělení, že o manipulátorství dané osoby víte a že to na vás prostě neplatí. Člověk, který se vás snaží zmanipulovat, se nad těmito slovy zamyslí a většinou toho nechá. A pokud ne - zkuste manipulace využít ve svůj prospěch. Bohužel dnešní společnost je manipulována médii, politiky, úředníky, ale i obyčejnými lidmi. Proto, uvažujte nad každým slovem, které vypustíte z úst - nikdy nevíte, jestli tím tomu druhému nemůžete nějakým způsobem ublížit nebo jestli se v technikách manipulátorství nevyzná:) To by pak mohlo skončit pěkným faux pas


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máš pravdu,když tam jsou děti tak to jde hodně špatně.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je těžké z toho vybřednout,ještě když jsou tam děti
Obrázek uživatelky
profil
krasně napsanoSmajlíkvystihuje to více než po prvním přečtení vypada ale jen pro ty kteří chtějí pochopitSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles