MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčitelé, čarodějové, šamani...

21. 04. 2012 | Zajímavosti
Léčitelé, čarodějové, šamani - to zní pro nás, Evropany, tajemně a mysticky. Dodnes je ale asi 50 % obyvatel světa  odkázáno na tyto lidové léčitele.  Říká se: Šaman má na sobě náhrdelník, lékař  fonendoskop - obojí má stejný vliv na pacienty, léčí je. Ano, k vyléčení je zapotřebí důvěra k  osobě, která nás má léčit. Pak je pozitivně ovlivněna psychika pacienta a tím i vnímání nemoci.

Šamani jsou  většinou náčelníky svých kmenů. Svoje znalosti a zkušenosti, rituální postupy a obřady si předávají z generace na generaci. Šamanismus předpokládá existenci duše v každé součásti přírody a to je přístup, který současné civilizované společnosti chybí.

Někdy jsou výsledky přírodního léčení velmi úspěšné a zajímavé.  Četla jsem knihy etnoložky  Pavlíny Brzákové, která píše o šamanech na Sibiři. Ti působí  na  vědomí nebo mysl, a tím ovlivňují schopnost těla uzdravit se samo. V této Léčitelé, čarodějové, šamani...části světa byl v době komunistické éry šamanismus násilně likvidován jako přežitek minulých dob, takže praktikující šaman je vzácností. Právě tak došlo i k vykořenění původních obyvatel, Evenků.

V Jižní Americe, v Amazonii  stále šamani představují  ostrůvky původního magického světa.  Byla jsem překvapená, když jsem sledovala televizní pořad na toto téma, jaké přírodní prostředky místní Indiáni úspěšně využívají. Jde o různé liany, amazonské rostliny s účinky nám neznámými a nepochopitelnými. Šaman při rituálech používá živočichy jako mravence a žáby.  Medicínské užití slizu žáby Kambo je tak úspěšné, že  představuje  výzvu pro západní civilizaci. Snad dojde k výzkumu dříve, než tenhle svět uprostřed Amazonie zmizí. Otázkou je, jestli může být lékařské využití  úspěšné i bez spirituální dimenze.

Já jsem u léčitele nikdy nebyla, i když je to pro mě zajímavé téma. Snažím se fungovat sama jako léčitel,  pro sebe a pro rodinu a co nejméně používat léky. Pokud jsem nastydlá, tak piji čaje s medem, se zázvorem, s citronem. Zlobí mě trávení - tak vařím čaj z máty, heřmánku, anebo pomáhá med se skořicí, dobromysl a tymián.  Špatně spím? Pak teplé mléko s medem, nebo meduňkový čaj. I bolest hlavy se dá doma zvládnout.

Jsou nemoci, na které jsou  bylinky krátké. V tom případě se rozhodně obrátím  na lékaře. U nás nejsou léčitelé, kteří mají zkušenosti několika předchozích  generací. Měla bych obavu, že narazím spíše na šarlatána. Nevěřím, že by alternativní léčba infekčních nebo jiných vážných nemocí byla úspěšná. Takže přes obdiv, který k lidovému léčitelství cítím, podstoupím léčbu "chladnou technologickou medicínou" a budu svým lékařům věřit.


Doporučuji film České televize: Pavel Bezouška, Šamani odcházejí.

Bugy - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak docela by mě zajímalo, čím se dá zvládnout ta bolest hlavy...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles