Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Levandule - symbol čistoty a kvalitního spánku

31. 08. 2008 | Péče o tělo
Léto patří bezesporu k obdobím v roce na které rádi vzpomínáme.  Ať už cestujeme do vzdálených krajin,  či trávíme volné chvíle v naší zemi, nasáváme atmosféru léta, oddáváme se teplým paprskům slunce,  těla zchlazujeme ve vlažných vodách, procházíme se přírodou. Zcela intuitivně se necháváme pohlcovat přírodou a využíváme jejích darů.

S nastávajícím podzimem se potom začínáme uzavírat do svých domovů. I zde však můžeme užívat toho, co nám příroda nabídla. Mnoho rostlin obsahuje látky významné pro člověka a jeho život, mezi ceněné a možná i nejoblíbenější patří levandule. Intenzivní kořenitá vůně této květiny dokáže  evokovat léto a už i tím přispívá k duševní pohodě.

LevanduleUž odpradávna je levandule spojována s čistotou, umýváním, parfumerií a kosmetikou. Latinský název Lavandula byl odvozen ze slova lavare, což znamená umýt se. Tento malý polokeř pocházející z oblasti Středomoří obsahuje mnoho léčivých substancí, jako jsou silice, jemné třísloviny (zejména kyselina rozmarýnová s protizánětlivými a antivirovými účinky), kumariny a flavonoidy.

Levanduli používáme při obtížích s usínáním, nervozitě a stavech neklidu. Při funkčních poruchách v nadbřišku, dráždivém žaludku, nadýmaní, dráždivém žaludku. Je přísadou do koupele při zevní léčbě funkčních oběhových poruch a samozřejmě je hojně využívaná v kosmetice. Do skříní vkládáme pytlíky se sušenou levandulí k odpuzování molů.

Levanduli využíváme v mnoha formách,  dle potřeby pro daný problém.
Sušená levandule k provonění prostorů, sáčky s levandulí vkládáme nejen do skříní, ale při nespavosti k postelím či pod polštář, zvláště u dětí.

Esenciální oleje
jsou přírodní vonné látky extrahované složitým procesem z různých částí rostlin. Mají nesmírně vysokou koncentraci, pronikají pokožkou, pohybují se v mezibuněčné tekutině, odtud vstupují do krve a jsou přenášeny do vnitřních orgánů a do lymfatického systému. Po čichnutí molekuly oleje rozkmitají brvy čichových čidel. Tyto čichové informace jsou přenášeny nervy do mozku, kde vyvolávají vzpomínky a ovlivňují chování. Působí také na nervovou soustavu, ovlivňují náladu, touhy, intuici. Levandulový olej můžeme používat i neředěný přímo na kůži a vnitřně, např.1-4 kapky oleje na kostku cukru. Můžeme i kápnout přímo na polštář pro dobrý spánek. Do koupele dáváme 3-10 kapek rozmíchaných nejprve v mléce. Je vhodný k masážím a v neposlední řadě k použití v klasické aromalampě.


Jako součást kosmetiky je levandule vyhledávanou složkou pro svoje antiseptické účinky. Pleť čistí a desinfikuje. Vhodná při akné. Má regenerační účinky, zpomaluje proces stárnutí.

Objevte i vy sami kouzlo levandule.



Autorka: Eva Novotná
www.studiohelianthus.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já mám levanduli na zahradě.Také ji mám doma nasušenou.Mám moc ráda její vůni.
Obrázek uživatelky
profil
Já mám levanduli na zahradě.Také ji mám doma nasušenou.Mám moc ráda její vůni.
Obrázek uživatelky
profil
Levandule to je pro mě nádhera vůně dálek a nádherná barva, používám ji do prádla a jako sušenou dekoraci..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vůni levandule milují a to už od dětství. Babička vždy měla sušenou mezi prádlem a i já do skřině levanduli vkládám. Krásně prádlo provoní a zvyšuje pocit čistoty prádla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles