Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lidé po čtyřicítce neberou riziko slepoty vážně

5. 11. 2008 | Nemoci

Výsledky nové mezinárodní studie ukazují, že lidé starší čtyřiceti let často opomíjejí vyšetření očí. Pouze dvě pětiny respondentů navštívily v posledním roce svého očního lékaře. A to je hodně málo.


Studie ukázala, že obava z onemocnění glaukomem ( zeleným zákalem) je velmi nízká. Čtyřicet procent dotázaných si neuvědomuje, že zelený zákal je spojen se slepotou. A to i přesto, že toto onemocnění je druhou nejčastější příčinou slepoty. Přibližně 6,7 milionu lidí ve světě osleplo právě kvůli zelenému zákalu, 70 milionů touto chorobou trpí.


Není zákal jako zákal

Existuje mnoho typů zeleného zákalu, většina z nich je spojena s vysokým očním tlakem a bývá i příčinou ztráty zraku. Poškození oka se vyvíjí po mnoho let a v konečném důsledku vede zelený zákal k nevratnému poškození zrakového nervu. Snížením očního tlaku lze předcházet tomuto onemocnění, případně je možné vhodnou léčbou výrazně zpomalit jeho rozvoj.

Předpokládá se, že počet lidí trpících zeleným zákalem v roce 2020 vzhledem ke stárnutí populace naroste až na 80 milionů. Čím dříve budeme odhalovat zelený zákal, tím výhodnější pro nás bude i ekonomická stránka věci. Léčba je totiž finančně velmi náročná.

 

Onemocnění glaukomem si lidé nepřipouštějí

Zelený zákal není jen chorobou starších ročníků, nyní je čas, abychom změnili názor lidí na tuto nemoc,“ říká Scott Christensen, prezident Světové asociace pacientů s glaukomem. „Pro lidi po čtyřicítce by se mělo zdraví očí stát prioritou. Měli by docházet na kompletní oční vyšetření každé dva roky, aby k diagnostice zeleného zákalu došlo dříve, než se objeví sebemenší známka ztráty zraku.“ Počet lidí, kteří podstoupí vyšetření nitroočního tlaku, by měl stoupat úměrně stárnutí populace. Riziko onemocnění zeleným zákalem totiž vzrůstá s věkem, ale i s faktem, že v rodině se již vyskytl.

 

Vše pro zdravé oči

„Přesná diagnóza a vhodná léčba zeleného zákalu může zabránit poškození zrakového nervu a může zachovat zdravé vidění. Proto jsou pravidelné kontroly tak důležité,“ říká profesor oftalmologie Roger Hitchings. „Každý by měl konzultovat vlastní riziko onemocnění se svým očním specialistou. Kompletní oční vyšetření na zjištění zeleného zákalu zahrnuje stanovení očního tlaku, zhodnocení zrakového nervu a vyšetření zorného pole,“ dodává profesor.

Pokud nosíte brýle, pak zajisté na kontroly k očnímu lékaři chodíte alespoň dvakrát ročně, pokud brýle nemáte, pak byste měli očního lékaře navštívit zhruba po čtyřicátých narozeninách, aby lékař vyloučil zelený zákal a toto vyšetření opakovat každé dva roky.


 

Zdroj: Zelený-zákal.cz


DanielkaZ

CHytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Řeknu Vám makulární degenerace je šílená diagnóza. Hned z ordinace jsem běžela domů k netu, abych se jednak uklidnila a našla pro sebe „pomoc“. A našla. Všechno je už zářivější díky výživě Ocutein Brillant. Tak vážení nepodléhejte jako já skepsi jsou kvalitní přípravky a je zase dobře.
Obrázek uživatelky
profil
nestrašte nás
Obrázek uživatelky
profil
Toto je vážný problém,ale ne jen u pacientů,ale částečně i u lékařů.Čekat 1/2roku na to až vás po objednání lékař vezme?A ceny brýlí,pro důchodce opravdu problém-hlavně ten finanční.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já se glaukomu bojím strašně,měla ho babička ,má ho i mamča,na kontroly chodím,akorát doktor mě ujišťuje že dědičné to není...ach jo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles