8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lidé s osteoporózou trpí častěji závratěmi

10. 10. 2009 | Nemoci
Asi málokdo by hledal nějakou spojitost mezi závratěmi a osteoporózou. Podle korejských vědců však mají lidé s osteoporózou větší pravděpodobnost, že budou trpět závratěmi, způsobenými problémy ve vnitřním uchu.

Co vám říká osteoporóza

Název osteoporóza většinou nikomu nic neříká, tzv. "řídnutí kostí" už ale mnohým napoví. Jedná se o metabolické onemocnění kostí, při němž dochází k úbytku kostní hmoty. Kosti jsou pak mnohem křehčí a náchylnější ke zlomeninám. Vědci z univerzity v Soulu v čele s doktorem Ji Soo Kimem přišli osteoporóze na další vroubek. Porucha hospodaření s vápníkem, ke které při ní dochází, totiž pravděpodobně poškozuje i vnitřní ucho a tím může vyvolat poruchu rovnováhy a závratě.


"Bezdůvodné" závratě nejspíš nejsou bez důvodu

Kim a jeho kolegové porovnali přes dvě stovky lidí bez závratí s dvěma stovkami lidí, kteří trpěli tzv. benigní polohovou závratí, u které nebyla zjištěna žádná příčina vzniku, jako je například úraz hlavy nebo operace ucha. Po přihlédnutí k faktorům, jako je věk, pohlaví, hyperfosfatemie (vysoká hladina fosfátů v krvi, které také snižují množství vápníku v krvi), užívání alkoholu či kouření, vyšla lidem s osteoporózou třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít závratě.


Závrať si vybírá spíše ženy

Lidé s osteopenií, což je jakési předstadium osteoporózy, jsou na tom o trochu lépe. Jejich pravděpodobnost je pouze dvakrát vyšší oproti běžné populaci. Rozdíl je i mezi pohlavími. Jelikož ženy trpí osteoporózou mnohem častěji než muži, je u nich i pravděpodobnost závratí mnohem vyšší.

Vše zatím nasvědčuje tomu, že porucha hospodaření s vápníkem má se závratěmi co do činění. Zda by se však normalizací hladiny vápníku dalo závratím předcházet, je ještě předmětem dalšího výzkumu. 


Zdroj: Osteoporoza.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
postihuje hlavně starší lidi. Již je vyvinut nový lék, který se snad bude brzy vyrábět.
Obrázek uživatelky
profil
Moje máma se roky léčila u specialisty, jenže dostala těžký infart a všechny léky na odvápnění ji zakázali. Já mám problém, že se mi dělají ledvinové šutry, takže calcium velmi opatrně. Takže jedno se poléčí, druhé pokazí.
Obrázek uživatelky
profil
závratě mívám čas od času od mala a tak snad nebudu mít ještě osteporozuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nebezpečná a určitě nemilá nemoc!
Obrázek uživatelky
profil
To musí být pěkně hnusný, když má člověk závratě tak většinou padá (to znám, to mám) a když má osteoporózu tak si při každém pádu něco zlomí.
Jdu baštit vápník, ať se mi k těm závratím nepřidají i řídké kosti.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles