8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Med - k čemu je dobrý a který je nejlepší

31. 10. 2011 | Péče o tělo
Med byste měli zařadit do každodenního stravování a to hlavně v zimě, a nejen proto, že je zdravý, ale je to i snadno stravitelný, vynikající přírodní a vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců a je výborný i v době chřipek a nachlazení. Jeho obsah odpovídá také zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost organismu.

Také má ideální vlastnosti přírodního léčebného a výživného charakteru a je antibakteriální i antiseptický. Medů existuje několik druhů, které se liší květinami, které včely navštíví. Základní tři druhy jsou med květový, smíšený a lesní. Med se skládá z cukrů, vody a směsi květů navštívených včelami.

Květový med nebo také často nazývaný luční pochází z nektaru rostlin. Je to přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin, v převážné většině léčivých, ale někdy také z mimokvětních nektárií. Je snadno stravitelný, obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné výživné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. Lesní med je tmavší, to způsobují rostlinná barviva v míze dřevin a obsahuje více fruktózy a dextrinů, a také má větší množství minerálních látek a stopových prvků. Med smíšený je velmi hodnotný a oblíbený pro svoji výraznou chuť i vůni, jde o směs medů nektarových neboli květových a lesních.

Pokud si budete kupovat med v obchodě, nemusíte vždy koupit kvalitní, protože je převážně dovážen z cizích států, které do medu přimíchávají různé sirupy a konzervanty. Určitě se proto vždy vyplatí zakoupit med přímo od včelaře. Kvalitní med nepotřebuje žádné konzervanty, protože má od včel nadělenou schopnost se zakonzervovat, a tím se mu může zvýšit životnost i na několik let, je to takzvané zcukernatění. Cukernatění medu je důkazem kvality, proto při výběru v obchodech vybírejte alespoň takový, u kterého jsou alespoň náznaky cukernatění nebo je označen, že je český.

Med je nejlepší dávat do čaje nebo kávy, mazat ho na chleba nebo jen tak jíst po lžičkách. Ovšem nikdy ho nedávejte do příliš teplých nápojů, přidejte jej až ve chvíli, kdy chcete nápoj pít, protože při teplotě vyšší než 40 °C se z medu udělá pouhé sladidlo, dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek a zničíte léčivé účinky. Med můžete také použít všude tam, kam jste zvyklí dávat cukr, ale například do těsta už je to jen pro medovou chuť, nikoliv pro zdraví.

Léčivé látky medu se používají na léčení různých zdravotních potíží, dobře pomáhá na 90 % různých alergií, vynikající je na bolest v krku, protože med obsahuje látky, které bojují v krku s infekcí a pokud jej budete užívat 3x denně, tak pomůže. Také například sklenice teplé vody spolu s dvěma lžičkami medu a citronového džusu každé ráno čistí krev nebo se dá aplikovat na povrchové a zanícené rány, protože med obsahuje peroxid vodíku. Také je účinný proti některým bakteriím, které jsou odolné antibiotikům, pomáhá na špatné trávení a tiší žaludek, je výborný k léčení astma, proti chudokrevnosti, tiší kašel a je dobrý na mnoho dalších různých nemocí.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
čtení...my kupujeme taky od včelaře....a taky mi chutná ten tekutý..ten můžu po lžičkách,to je dobrotkaSmajlík....Smajlíkkrystalující už jen na slazení...
Obrázek uživatelky
profil
med kupujeme jedině od včelaře a nejlepší je šlehaný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Priznam se, ze jsem to mela zafixovane uplne opacne- med, ktery cukernati je smichany s cukrem a neni kvalitni. Takze dekuju za clanek, zacnu kupovat cukernaty!
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné, jen je opomenuto sdělení z nadpisu, který je ten nej.
A vítězem je med květový z úplně první snůšky v roce, co je nejsvětlejší.Smajlík
A ještě jedna informace z praxe, pracuji v supermarketu a již několikrát jsme na žádost stahovali z prodeje med, který cukernatí, protože lidi psali stížnosti na kvalitu a přitom ty co zůstávají stále tekuté jsou ty přehřívané co nemají žádné vitamíny, ale lidi je chtějí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles