8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O rýmě

26. 12. 2009 | Nemoci

Každý z nás už někdy v životě prodělal tzv. obyčejnou „rýbu“ a měl ucpaný nos. Každý moc dobře ví, jaké to je, když se nemůže pořádně nadechnout a v noci klidně spát. Taková rýma je akutní, infekční a většinou je způsobena viry. Patří spolu s kašlem mezi nejčastější onemocnění dětí a dospělých.

Velice často je rýma jedním z příznaků běžného nachlazení, odbornou terminologií je též nazývána jako respirační viróza. Toto virové nakažlivé onemocnění dýchacích cest postihuje nejčastěji nos a hltan. Příznaky, kromě rýmy a s ní souvisejících projevů, jsou škrábání a pálení v krku, zahlenění hrdla, kašel, bolesti hlavy, únava a může se objevit i zvýšená teplota. Nachlazení trvá obvykle tři až pět dní, ale zbytkový kašel může přetrvávat až tři týdny. Nachlazení je nejběžnější z lidských nemocí, vyskytující se převážně v chladných měsících.


ryma

Věděli jste?


• Rýma je překladem latinského názvu pro zánět sliznice dutiny nosní – rhinitis
• Rýma může být akutní nebo chronická, infekční nebo neinfekční


Hlavní příznaky rýmy

• Zvýšená hlenovitá sekrece
• Porucha nosního dýchání – zhoršení průchodnosti nosu až ucpání nosu
• Porucha čichu
• Nucení ke kašli až kašel (hlen stékající do nosohltanu a dýchacích cest dráždí ke kašli)
• Nucení ke kýchání
• Slzení


Celková léčba

Při rýmě se necítíte dobře. Sliznice nosu je překrvená, oteklá, může pálit a smrkání je často bolestivé. Kýcháte, teče vám z nosu, nos je ucpaný, nemůžete nosem dýchat a v noci spát. Budí vás sucho v ústech (ucpaný nos vás nutí dýchat ústy) a často i kašel, způsobený stékáním rýmy do nosohltanu a hltanu. Při běžném nachlazení se objevuje bolest hlavy, únava, intenzivnější kašel, případně i zvýšená teplota.

Protože rýma je zánět, je možné v rámci celkové léčby podat protizánětlivé léky . Jsou vhodné zejména, pokud se jedná o běžné nachlazení, kdy jsou přítomny i další příznaky kromě rýmy. Doporučuje se zároveň léčba mukolytiky. V rámci celkové léčby je vždy důležitá podpůrná léčba, která zahrnuje klidový režim, zvýšený příjem tekutin, stravu bohatou na vitamíny, zvlhčování vzduchu v místnosti, ve které pobýváte, inhalace, vyhýbání se zakouřeným místnostem.


Lokální léčba

Lokální léčba je při léčbě běžné rýmy nejdůležitější. Jak z názvu vyplývá, je to léčba cílená na odstranění či zmírnění lokálních a většinou nejvíce obtěžujících příznaků daného onemocnění. U rýmy jsou těmito příznaky ucpaný nos a výtok z nosu. Léky, které se používají k léčbě ucpaného nosu při běžné rýmě, se nazývají lokální dekongestanty, podle mechanismu účinku odbornou terminologií též alfa-mimetika.

nemocLokální proto, že se aplikují lokálně – přímo na nosní sliznici. Ta je při rýmě oteklá a tyto léky způsobí její oplasknutí – dekongesci, proto dekongestant. Tímto mechanismem zprůchodní nosní dutinu a umožní opětovné volné dýchání nosem. Oteklá a rýmou poškozená výstelka (sliznice) nosní dutiny může pálit, smrkání bývá bolestivé, proto je vhodná i současná péče o dutinu nosní. 



Nejčastější otázky o rýmě

• Proč jsou při léčbě rýmy doporučované éterické oleje?
Éterické oleje (eukalyptol, menthol, kafr) příznivě ovlivňují celkové působení přípravku po aplikaci. Navozují příjemný pocit chladu v nose a pomáhají při hojení poškozené sliznice. Éterické oleje se tradičně používají k usnadnění dýchání při zánětech dýchacích cest.

 Nosní sprej nebo kapky?
Aplikace spreje je pohodlnější, protože léčivá látka zůstává tam, kde má, nenateče do hltanu, nevytéká z nosu a není polykána – jde o efektivnější a díky tomu hospodárný způsob aplikace. Při aplikaci spreje pokryje léčivá látka velkou plochu sliznice a pokaždé ve stejné (dostačující) dávce – jde tedy o účinnou a přesnou aplikaci. Další výhodou spreje je, že ho lze aplikovat i ve stoje či v sedě – podání tedy je pohodlné a diskrétní.

• Jak se správně aplikuje nosní sprej?
Nosní sprej se aplikuje velice snadno: před užitím spreje se vždy důkladně vysmrkejte, pak sejměte ochranný kryt rozprašovače a držte lahvičku ve svislé poloze. Nástavec spreje zasuňte do nosní dírky a rozprašovač jedenkrát stiskněte. Při vstřikování spreje lehce vdechujte nosem a po vstřiku vydechněte ústy. Postup případně opakujte dle uvedeného dávkování v příbalové informaci přípravku. Po aplikaci je vhodné nástavec spreje opláchnout. 


Zdroj: Mucosolvan.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pijeme proti ní čaj lipový, bilinkové, rýma chce svůj čas.
Obrázek uživatelky
profil
Jen nevidím nic reklamního, je to celé o rýmě..... Já když dostanu rýmu, tak nepomůže nic, ani žádné zázračné kapičky, jak teď všude reklamují. Prostě to chce jen čas.
Obrázek uživatelky
profil
Přesně od té doby co jsem začala pracovat v budově ze sedmdesátých let, vybavené klimatizací a topení v jednom.
Pomůže mi na to sprej nebo kapky????
Obrázek uživatelky
profil
Éterické oleje jsou velice dobré při léčbě dýchacích cest.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles