8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muži onemocní klíšťovou encefalitidou častěji než ženy, těm hrozí spíše borrelióza

19. 08. 2009 | Nemoci
Podle článku nedávno publikovaného v německém odborném tisku jsou muži podstatně náchylnější k onemocnění klíšťovou encefalitidou. S touto infekcí přicházejí k lékaři téměř dvakrát častěji než ženy. Na druhou stranu infekce lymeskou borreliózou je o něco častější u žen, které borreliózou onemocní 1,2krát častěji než muži.

Tyto nové poznatky byly předneseny na 10. konferenci o nemocech přenášených klíšťaty, která se konala v německé Jeně. Zúčastnilo se jí přes 300 vědců z 31 zemí. Odborníci tam zdůraznili právě fakt, že lymeskou borreliózou onemocní častěji ženy. Tím totiž padá hypotéza, podle které muži onemocní snáze klíšťovou encefalitidou pouze proto, že se častěji pohybují v přírodě.

Pozor na „skrytou“ borreliózu a nákazu v těhotenství


Pokud si člověk včas nepovšimne charakteristického kruhového zarudnutí na kůži nebo si ani neuvědomí, že měl v kůži zakouslé klíště, může být i pro lékaře obtížné lymeskou borreliózu rozpoznat. Podle některých hrozí Muži onemocní klíšťovou encefalitidou častěji než ženy, těm hrozí spíše borreliózanebezpečí pozdní diagnózy opět především ženám, protože nejasné příznaky borreliózy jako únavnost a změny nálady bývají připisovány hormonálním změnám, například v menopauze nebo v průběhu menstruace.

Dokladem toho může být případ Američanky, která trpěla příznaky borreliózy několik let, než lékaři správně určili příčinu jejích potíží. Ženu obtěžovaly především časté bolesti hlavy a kloubů, čelistí a kotníků. Symptomy se postupně zhoršovaly, bolest začala postihovat i velké klouby jako ramena a kyčle. Trvalo celých třináct let, než byla nemoc právně diagnostikována a mohla být zahájena příslušná léčba antibiotiky.

Zvláštní kapitolu pak tvoří borreliózová infekce u těhotných žen. Přestože toto riziko je malé, nákaza se může z matky přenést také na její nenarozené dítě a zvýšit riziko potratu nebo vyvolat porod mrtvého dítěte.

Čtěte také:
Zdravá imunita může být i nevýhodná?
Klíšťata se probouzí

Zdroj: Klíšťová encefalitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jo jo je to tak já taky prodělala boreliozu a pořád to není dobré v červnu mě čekaji další krevní testySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek má dpravdu v tom, že ženy mají borreliozu, měla jsem ji dvakrát. Muži že mají encefalitidu, měl ji můj syn.
Obrázek uživatelky
profil
já jsem boreliozu prodělala a není to nic příjemného, taková malá potvora a co všechno dokáže
Obrázek uživatelky
profil
Tak zrovna včera jsem byla s dcerkou u lékařky - v neděli se jí na místě, kde měla asi před 10 dny zakousnuté klíště, objevila klasická červená skvrna erythema migrans. Doufám, že bude brzy v pořádku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles