8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na bolest hlavy bez chemie

28. 01. 2012 | Péče o tělo
Asi málokdo z dospělých může říct, že ho nikdy nebolela hlava. Ani já nejsem výjimka. Bolesti hlavy jsou totiž jedny z nejčastějších zdravotních potíží; naštěstí většinou jen přechodně.

Co bolest hlavy vyvolává?


Existuje několik druhů bolestí hlavy a mnoho jejich příčin. Často si tento problém způsobujeme sami špatným životním stylem: nedostatečným pitným režimem, přemírou kávy a nepravidelným a nezdravým stravováním. Bolest hlavy může spustit nesnášenlivost různých potravin (poslední dobou se hodně hovoří o „syndromu čínské restaurace“, kdy na vině bolestí je glutamát sodný, který stále častěji používáme i v našich domácnostech k dochucování jídel), zakouřené prostředí, různé těžké vůně, vlhké a mlhavé počasí, nedostatek nebo nadbytek spánku, u žen hormonální změny během menstruačního cyklu atd. 90 % případů tvoří ale bolesti hlavy, které vznikají zvýšeným svalovým napětím: příčinou je ztuhnutí svalů hlavy, šíje, krku i ramen jako odpověď na stres. Svaly hlavy a šíje mohou také ztuhnout při přetížení.

Jak bolesti hlavy léčit


Nejjednodušší řešení pro mnohé je sáhnout po Paralenu nebo jiném volně dostupném léku. Nejlepší způsob léčby ovšem není potlačení bolesti léky, ale nalezení příčiny, která bolest vyvolává. Pokud vás tedy tyto obtíže trápí často, snažte se zapisovat si okolnosti, při kterých se bolesti objevují – to vám pomůže odhalit jejich příčinu. Farmaceutické léky nebudou a ani nemohou zabírat dlouhodobě, kromě toho se mohou dostavit i bolesti hlavy z užívání analgetik a různé vedlejší účinky, proto se k nim uchylujte co nejméně. V neposlední řadě se totiž můžete na těchto lécích stát až závislými.

Řešení bez chemie:


Vsaďte na sílu bylinek; jako prevence poslouží čaj z listů hlohu nebo z kozlíku lékařského. Když už bolest propukne, zmírní ji studené obklady z mátového nebo levandulového oleje a čaje z meduňky, máty, divizny. Předem si můžeme připravit i křenový ocet: křen nastrouháme, zalijeme octem (asi 2 cm nad povrch) a necháme stát 8 dní. Potom prolisujeme, slijeme do lahve a dobře uzavřeme. Octem potíráme bolestivá místa.

Aromaterapie hraje také svou roli: pomůže levandule, rozmarýn, máta nebo jasmín. Kápněte několik kapek některého z éterických olejů na kousek plátna a přiložte na postižené místo nebo masírujte spánky.

Kofein zabírá na silnější bolest hlavy takto: do malého množství silné černé kávy vymačkáme šťávu z citronu – je to sice neobvyklá a nechutná kombinace, ale pomáhá. Kofein totiž krátkodobě rozšíří cévy a vitamin C zmírňuje bolest.

Zábaly se solí a ledem jsou osvědčené při akutní migréně: látkový sáček naplňte 1 dílem soli a 4 díly ledových kostek. Přiložte na čelo nebo s ním lehce stiskněte spánky. Sůl stabilizovaná chladem tiší bolest.

Na slabší bolesti také často pomáhá teplá koupel nohou, větší množství tekutin nebo tableta magnézia. Ostatně riziko bolestí hlavy se zvyšuje s nedostatkem hořčíku, proto si dopřávejte třeba celozrnné pečivo, listovou zeleninu, mandle nebo hořčík užívejte v potravinových doplňcích.

Přiměřeně sportujte nebo si alespoň dopřávejte denně minimálně půlhodinovou rychlejší procházku. Zvlášť, pokud máte sedavé zaměstnání, snažte se protahovat.

Samozřejmě ještě existuje akupunktura, čínská medicína, homeopatie… Ale to už přenechme odborníkům. Jestliže vám bolesti hlavy často komplikují život, obraťte se raději na lékaře.

Autor:uznevim


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ten led se solí..to jsem nevěděla...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí migrénou netrpím.
Obrázek uživatelky
profil
Když už mi někdy začne pobolívat, je to od krční páteře. Stačí si hlavou zacvičit jógové cviky a hlava mi přestane. Ale byly doby - v mládí - kdy jsem trpěla migrénou. To bylo něco strašného. Musela jsem ležet v zatemněné místnosti, nikdo nesměl ani promluvit, zvracela jsem a trvalo mi to i dva dny.
Dostávala jsem od lékaře nějaké prášky, které bolest trochu zmírnily. Asi po roce mě najednout migrény přestaly otravovat.Ani nevím, jak k tomu vlastně došlo. Zřejmě to bylo od stresu.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za všechny komentáře Smajlík
Babida: kávu s citronem mám vyzkoušenou a pomohla mi a vím i o dalších lidech se stejnou zkušeností. Nevím, kolik jsi čeho dala - do šálku kávy má přijít nejlépe 1 čajová lžička šťávy z citronu
patulka: vůně jasmínu nemusí vyhovovat každému, ale záleží také na dávkování. Hloh se mj. používá při léčbě vysokého tlaku (tlak snižuje) a je pravda, že jeho použití je dobré v případě zdravotních problémů probrat s lékařem.
dada274: zábaly před lety používala moje maminka, když trpěla na migrény. Pokud vím, led by se rychle rozpouštět neměl.
Obrázek uživatelky
profil
už nikdy , ani omylem nebudu zkoušet silnou černou kávu s citronem, myslekla jsem, že je to můj konec- nechci ani popisovat, co všechno jsem musela absolvovat po vypití toho nápoje- hrůza, děs , běs- opravdu už nikdy víc, bohužel
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles