Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Navštivte Brno a okolí

7. 07. 2011 | Česká republika
Brno je po Praze největším městem v České republice, je zapsané díky vile Tugendhat ve světovém dědictví UNESCO. Pokud pojedete do Brna autobusem nebo vlakem, dostanete se do samého centra města. Máte-li cca hodinu času, udělejte si okruh centrem Brna v délce asi tří kilometrů, kdy projdete Starou radnicí na Zelný trh, dáte se na Petrov, Kapucínské náměstí, Římské náměstí, Minoritský klášter, náměstí Svobody, Jakubské náměstí, Moravské náměstí a putování ukončíte na Nové radnici.

V případě, že budete ochotni ujít okolo pěti kilometrů a budete mít alespoň dvě hodiny času, vydejte se na velký okruh ze Staré radnice přes Novou radnici dále na Šilingrovo náměstí, Petrov a Denisovy Sady, Hradební okruh, Minoritský klášter, Malinovského náměstí, Janáčkovo divadlo, Moravské náměstí s odbočením k vile Tugendhat, dále na Komenského náměstí a Špilberk s možností navštívit Staré Brno.

Obě trasy nejsou nikterak náročné, samozřejmě doporučuji druhou trasu s vilou Tugendhat a Špilberkem, které jsou kromě Petrova symbolem města. O vile Tugendhat toho bylo hodně napsáno, nedávno vyšla i zajímavá kniha pojednávající o historii této vily a stala se bestsellerem. Špilberk je známý i svým bývalým vězením, ale hlavně je odtud překrásný výhled na celé Brno.
Centrálním náměstím v Brně je náměstí Svobody, které v poslední době prošlo celkovou rekonstrukcí, je zde nově orloj, jezdí zde tramvaje a kašnu zdobí úryvky z díla Jana Skácela.

Z hlediska architektury za prohlídku stojí Dům pánů z Lipé a Kleinův palác, bohužel se zde ale nacházejí i stavby, které náměstí hyzdí. Podobně je na tom ale i například Jihlava, kde se za komunismu uprostřed náměstí postavil nevkusný Prior. Samozřejmě nechybí ani nadnárodní společnosti s rychlým občerstvením, což je bohužel důsledek světové globalizace. V Brně ale najdete i vegetariánskou restauraci a řadu kavárniček, kde můžete vychutnávat atmosféru města, kde sice nejezdí metro, ale šalinou se dostanete prakticky všude a velice rychle.
Nemohu opomenout proslulé brněnské Výstaviště, kde se po celý rok konají nejrůznější veletrhy a výstavy. Díky nim je v Brně nepřeberné množství ubytovacích zařízení, takže když se rozhodnete přespat, budete mít na výběr od nejlevnějších hostelů až po nejluxusnější hotely.

V Brně je pouze vila Tugendhat na seznamu světového dědictví, proto se ještě krátce vrátím k této vile, byť mnozí ji asi znají z fotek či osobní návštěvy, její historie je vskutku zajímavá a připomíná historii vlastně nás všech za posledních 80 let. Rodinná vila manželů Tugendhatových je stěžejním dílem světové funkcionalistické architektury. Byla postavena mezi lety 1929 a 1930 ve svahu pod Černopolní ulicí. Jedná se o dílo německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, které je jednak jediným dílem tohoto tvůrce z předválečného období, jednak se dochovalo téměř v původním stavu.

Vila vyniká originálním prostorovým řešením, unikátním technologickým zařízením s elegantním interiérem a detailně propracovaným nábytkem. Roku 2001 byla zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Nyní prochází vila rozsáhlou rekonstrukcí a je bohužel veřejnosti nepřístupná. Přesto je možné dojít do ulice, kde jsou popisky a informační cedule ohledně této vily a částečně ji můžete vidět alespoň zvenku. Až se v budoucnu otevře pro veřejnost, počítejte s objednáním dopředu, neboť prohlídky budou probíhat v malém počtu lidí a zájemců bude hodně.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Do Brna jezdím,několik památek znám..ten okruh si někdy zkusím...Děkuji za tip
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles