8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opalování - Chrání kůži slunečník?

11. 06. 2010 | Péče o tělo

Co způsobuje nedostatek vitamínu D, který se v těle vytváří díky opalování?

 

Nedostatek vitamínu D způsobuje mj. křivici u rostoucích organismů, jeho nedostatek může hrát také nepříznivou roli v protinádorové imunitě u některých nádorů vnitřních orgánů.

 

Je vhodné, aby se cíleně opalovaly i malé děti? Jak by se správně měly opalovat děti v  jednotlivých věkových kategoriích?

 

Systematické opalování bez ochrany u kojenců je nevhodné, k syntéze vitamínu D postačí v letních měsících přirozená expozice nechráněných oblastí kůže jako je obličej a horní končetiny. Maximální ochrana dětí do dvou let věku, dále u dětí chránit kůži jako u nízkých fototypů.  

 

Jaké procesy se dějí během opalování v lidském těle?

 

Během opalování se děje mnoho věcí především v kůži samé. Část světla se během opalování odráží od horní části pokožky, část proniká hlouběji, a to světlo, které je pohlceno molekulami v kůži, v pokožce i v hlubších částech, vede k různým efektům. Přispívá k syntéze vitaminu D, ale také tlumí buněčnou složku imunitního systému v kůži, případně vede až k zániku některých buněk a ovlivňuje také zárodečný aparát buněk, což ve svých důsledcích může vést až k rakovině kůže.

 

Chrání kůži slunečník?

 

Pouze částečně. Světlo na zemském povrchu nepůsobí jen přímo, ale i jako odražené.

 

Může na opalování vzniknout závislost?

 

Asi ano, podívejte se na klienty solárií.

 

Může být dítě na slunci jen v plavkách, nebo je vhodnější ho obléci, tak aby mělo více chráněnou kůži?

 

Platí výše uvedené. Především v extrémních podmínkách, tj. na letním slunci mezi 10.-16. hodinou by měla být citlivá dětská kůže chráněna a oděv je možnou ochranou, kromě již zmíněných prostředků s ochrannými faktory.

 

Může opalování poškodit i jiné orgány než jen kůži? Pokud ano, tak které orgány a jaké jsou následky?

 

Samozřejmě při opalování může dojít k určitým změnám očním. Další dopad na zdraví člověka může mít intenzivní, přehnané opalování díky svému působení na imunitní systém vč. jeho složek, které procházejí krevním oběhem v kůži a mohou být tedy hlouběji pronikajícím světlem ovlivněny.

 

Je vhodné opalování i pro člověka, který má kožní potíže?

 

Existují choroby, kde se používá přirozeného slunečního světla jako možnosti doplňkové léčby, např. coby součásti přímořské terapie, jednoznačným příkladem je psoriáza. Ale řekněme si, zase ne každá. U akutní výsevové rychle se rozvíjející psoriázy je i přirozené slunění kontraindikováno.  Slunění může mít blahodárný dopad také u některých ekzémů apod. Ale je nutno uvést onemocnění označovaná jako fotodermatózy, kdy je světlo vyvolávajícím faktorem v rozvoji těchto chorob.

 

Autor: Doc. MUDr. Vladimír Vašků, CSc., přednosta I. dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !