Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opičák Ámos zamířil do světa

27. 07. 2008 | Zvířátka
Čtvrtek 24. července byl v ústecké zoologické zahradě ve znamení velkého loučení - ze své rodné zoo definitivně odcestoval sedmapůlletý orangutan Ámos, potomek Ňuňáka a Ňuninky. Jeho novým domovem se stala Zoo Apenheul v blízkosti města Apeldoorn v Nizozemsku.

Pět minut před druhou hodinou se auto s živým nákladem rozjelo na cestu dlouhou zhruba 750 km. Tomu však od časného rána předcházely pečlivé přípravy – Ámos byl oddělen a čekalo se na příjezd transportního auta.

opice ÁmosVycítil, že se něco bude dít a byl trochu nervózní, nicméně vše probíhalo podle plánu. Největší zodpovědnost byla na veterináři naší zoo MVDr. Poživilovi, který nejprve Ámosovi podal zklidňující preparát na pití a poté, co se projevily jeho účinky, uspal Ámose narkotizační střelou. Díky narkóze mu mohl v klidu odebrat vzorky krve, provést stěry, odebrat vzorky srsti pro DNA, zkontrolovat chrup a vpravit mu pod kůži identifikační čip. To vše bylo otázkou několika minut a poté byl Ámos přenesen do transportní bedny v autě, ve které byla v důkladné vrstvě nastlaná dřevitá vlna.

Na závěr bylo ještě třeba důkladně zabezpečit bednu proti posunu během jízdy a pak již nic nebránilo tomu vydat se na cestu. Ámose na cestě doprovází jeho ošetřovatel Patrik Matějů, který s ním na novém místě stráví několik dnů.

Podle našich zpráv dorazil automobil na místo určení v pátek 25. 7. okolo 8:00 hodiny ranní.

opice Ámosopice Ámos















Ámos se narodil 20. prosince 2000 jako druhý potomek slavných rodičů Ňuňáka a Ňuninky, kteří přišli do ústecké zoo v roce 1989 jako zhruba dvouletá mláďata. Ňuňák hrál hlavní roli ve filmu Marie Poledňákové Dva lidi v zoo a podle jeho role vlastně Ámos při křtu dostal své jméno. Ňuninka se zase před časem zapojila do výzkumného projektu Grafický projev primátů, její obrázky byly draženy v rámci primatologické konference až v americkém Wisconsinu. Od roku 1998 má však jiné starosti – mateřské. V současné době se stará o potomka jménem Budi, který se narodil 20. ledna 2007.

Ústečtí orangutani mají také slavné adoptivní rodiče – Ňuninku již několik let finančně podporují zpěvačka Petra Černocká se svým manželem Jiřím Pracným a malý Budi našel příznivce v našich špičkových atletech Kateřině Baďurové a Tomáši Janků.


Více informací se dozvíte také na oficiálních webových stránkách ZOO Ústí nad Labem.



ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !