Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den zvířat

4. 10. 2010 | Zvířátka
Světový den zvířat (World Animal Day) se slaví každoročně 4. října na  den svátku Svatého Františka z Assisi, patrona zvířat, který celý svůj život zasvětil péči o nemocná a opuštěná zvířata. Tento světec žil v letech 1181- 1226 a proslul svým laskavým vztahem ke všem zvířatům.

Tento svátek se začal slavit po shromáždění ekologů ve Florencii od roku 1931, v ČR od roku 1994. Světový den zvířat se slaví v různých částech světa, ale v České republice nejsou oslavy tohoto svátku zatím příliš rozšířené. Většinu akcí pořádají zoologické zahrady. Tento svátek má lidem především připomenout, že i zvířata jsou součástí naší planety a naše chování k nim by mělo být ohleduplné.

Světový den na počest Františka z Assisi


František byl zakladatelem žebravého řádu františkánů, měl skromný život v chudobě a pečoval o opuštěná a nemocná zvířata. Podle historických pramenů se zvířaty i mluvil. František z Assisi nepovažoval zvířata za bytosti nižší než je člověk, ale za své sestry a bratry, děti jednoho otce. Takový přístup k živočichům nebyl tehdy v křesťanství typický. František navíc přebíral požadavky ekologického charakteru včetně rozšíření lidské etiky na vše živé, proto se stal patronem ekologie. Zemřel 4. října v roce 1226 a hned dva roky poté byl svatořečen. Nejstarší legendy a historky o svatém Františku z Assisi a jeho vztahu ke všem zvířatům vznikly už ve středověku a po staletí lákaly další tvůrce k nejrozmanitějším parafrázím a variacím. Ale teprve až v roce 1931 byl 4. říjen, den úmrtí sv. Františka, vyhlášen jako Světový den zvířat. V České republice se Světový den zvířat slaví od roku 1994.

Již ve starých dobách byla zvířata věrnými společníky a přáteli člověka. Zvířata vždy byla a jsou součástí lidského života. Jsou to roztomilí a báječní tvorové, kteří v nás probouzejí emoce, něhu a vřelost. Když jsme s nimi, zdá se nám, jako by se s námi dělili o radost, smutek i obavy. Jsou to věrní společníci, hlavně psi, kteří nás nikdy nezklamou.V severní části Izraele byl objeven i paleolitický hrob starý několik tisíc let, ve kterém byli společně pochováni člověk a pes. Ruka člověka objímala psa, jako by to gesto mělo zvýraznit pouto, které člověka a psa za života pojilo.

Respektujte zvířata a to nejen na Světový den!
Vlastníci domácích mazlíčků by si měli uvědomit, že zvířata nejsou jen roztomilí a malí tvorečkové, kteří na nás závisí, ale jsou to hlavně svobodní tvoři s nezkroceným duchem, kteří si zaslouží váš respekt a obdiv.

Které země slaví
Oslavy dne zvířat se konají na všech kontinentech mimo Čechů a Němců slaví také svátek Islanďané, Nigerijci, Uganďané, Filipínci, Číňané, Pákistánci, Brazilci, Peruánci, Guatemalci a mnoho dalších zemí. 

Světový den zvířat slaví všichni, kdo milují zvířata a kdo ví jak jsou pro náš život důležití. 

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aj oni majú svoj deň, to som netušila
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek