Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravidelný stravovací režim

20. 12. 2009 | Diety
Další důležitou zásadou správného stravovacího režimu dětí i dospělých je pravidelnost. To znamená, že je vhodné rozložit příjem energie ze stravy do pěti menších dávek konzumovaných v průběhu celého dne. Z celkového denního příjmu energie by měla 20 % pokrýt snídaně, 15 % dopolední svačina a 35 % oběd. Na odpolední svačinu připadá 10 % přijaté energie a zbývajících 20 % patří večeři. Má-li organizmus nepravidelný příjem energie, naučí se s ní šetřit a vytvářet si i z mála zásoby, což může mít za následek nadváhu či obezitu.

 

Jídelníček vrcholového a rekreačního sportovce

Vrcholový sportovec má výživové potřeby naprosto odlišné od běžného člověka, který se sportu věnuje pouze příležitostně. Liší se nejenom jeho energetická potřeba, ale také požadovaný poměr základních živin. Doporučený poměr živin pro průměrného dospělého jedince tvoří 15 % bílkovin, 55 % sacharidů a 30 % tuků. U sportovců je tento poměr jiný, protože potřebují větší podíl rychlé energie z cukrů, základ pro vytváření a obnovu svalové hmoty z bílkovin a dlouhodobý zdroj energie z tuků. Potřeba živin se výrazně liší
u jednotlivých typů sportovních aktivit. Například u vytrvalostního běžce či cyklisty je doporučený poměr živin 18 % bílkovin, 62 % sacharidů a 20 % tuků.

 

Jak je to u rekreačních sportovců se zařazování potravinových doplňků, mezi které patří energetické nápoje a tyčinky, regenerační nápoje, proteinové produkty a mnoho dalších? Profesionální sportovci nejsou vzhledem ke svému enormnímu energetickému výdeji schopni získat dostatek energie přímo ze stravy, proto užívají potravinové doplňky. Příležitostní sportovci by však potravinové doplňky užívat neměli, potřebnou energii jsou schopní totiž získat z potravy a při potřebě získání „rychlé energie“ mohou sníst čokoládovou tyčinku či vypít slazený nápoj.  

 

Vyvážený jídelníček a značení GDA

Ke složení správného jídelníčku je třeba sledovat energetickou hodnotu potravin a jejich celkové složení. Řada informací je uvedena na obalech, které je nutné při sestavování správného jídelníčku pozorně číst. Ne vždy je snadné vyznat se ve všech informacích, užitečnou pomůckou proto může být značení GDA.

Značení GDA (Guidance Daily Amount), nebo-li denní doporučené množství, poskytuje spotřebitelům jednoduchou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního příjmu energie, živin (bílkovin, sacharidů, tuků) a dalších látek – vlákniny, vitaminů, minerálních látek a nasycených mastných kyselin, soli / sodíku na osobu.

Je nutné si však uvědomit, že pro potřebu značení GDA  byl doporučený denní příjem energie stanoven ve výši 2 000 kcal, což je hodnota odpovídající pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností a střední fyzickou aktivitou. Doporučený denní příjem energie není pro všechny stejný a mění se v závislosti na věku, hmotnosti, výšce, pohlaví a úrovni fyzické aktivity a pohybuje se přibližně v rozmezí 5 800 až  13 000 kJ (1 400 až 3 100 kcal) denně u dětí, 9 240 až 11 340 kJ (2 200 až 2 700 kcal) denně u mužů a 7 560 kJ až 9 240 kJ (1 800 až 2 200 kcal) denně u žen.

Součástí značení GDA je širší soubor zveřejňovaných informací než obvykle uváděné základní informace o množství energie a základních živin. Upozorňuje tak na možné složky potravy, které mohou negativně ovlivnit zdraví spotřebitele, jako je vysoký obsah sodíku / soli či nasycených mastných kyselin. Značení spotřebiteli také umožňuje sledování aktuálního rozložení příjmu energie a jednotlivých živin v průběhu dne. Přínosné je značení GDA nejenom pro spotřebitele, ale také orientačně pro odborníky na výživu.


Autorka: Tamara Starnovská, Vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou, Praha; místopředsedkyně Fóra zdravé výživy

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vždy so o všeh věceh moc píše, ale nikoho nezajímá, jak velká populace na takovéto stravo
vací návyky má peněz. Určitě nejde o maličkosti.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles