Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přírodní prostředky na zácpu

14. 12. 2010 | Nemoci

Zácpou dnes trpí velká část lidí. Většinou ji nevnímáme jako vážný problém, ale může působit při vzniku mnoha nemocí. Může být způsobená špatnou životosprávou, nedostatkem tekutin a také sedavým způsobem života. Výživa je nejdůležitější složkou při zácpě. Lidé trpící zácpou by se měli přeorientovat na potraviny bohaté na vlákninu s dostatečným množstvím tekutin  a nezapomínat přitom na pohyb.

 

Bez vlákniny to nepůjde

Léčivé účinky při zácpě má především vláknina. Lidé trpící zácpou by se měli přeorientovat na potraviny bohaté na vlákninu, celozrnné produkty, luštěniny, zeleninu všech druhů, saláty ze syrové zeleniny a také syrové ovoce a ovocné saláty. Čím častěji budete zařazovat do svého jídelníčku  špenát, rajčata, syrovou cibuli, okurky, melouny a mnoho dalších druhů, tím dříve máte šanci se zácpy zbavit.  Nejlepším ovocem na zácpu jsou jablka.  Při zácpě je dobré  sníst denně nejméně 2 až 3 jablka. Významný obsah vlákniny a dalších látek potřebných při zácpě má také angrešt a hroznové víno, které je dobrým přírodním prostředkem s projímavým účinkem. Zácpu pomáhají odstranit také třešně, jahody a meruňky.

Mléčně kvašená zelenina

Při zácpě je velmi účinná také např. mléčně kvašená zelenina, kysané zelí  a kysané   okurky. Využít můžete také šťávu z kysaného zelí a okurek.

Zeleninové a ovocné šťávy mají dobrý projímavý účinek. Stejně tak jako přírodní syrovátka.

Sušené ovoce

Výborným a osvědčeným prostředkem je také sušené ovoce. Především švestky, které se mají na noc namočit do vody.  Stejný účinek mají sušené fíky a také datle.

Mléčné výrobky

Při zácpě je dobré konzumovat acidofilní mléko nebo „živé“ jogurty s obsahem mléčných bakterií, které vám pomohou upravit trávicí proces.

Lněné semínko a pšeničné otruby

Jsou výborným léčivým prostředkem při zácpě. Obvykle se dávkuje 1 polévková lžíce ráno a večer, s trochou vody. Drcené lněné semínko se nejčastěji konzumuje v kompotu nebo zamíchaného do müsli. Ve stejném množství můžete také dávkovat pšeničné otruby.

 

Dostatečný příjem tekutin

Trpíte–li zácpou, je důležité hodně pít, neboť nedostatečný příjem tekutin je jedním z nejčastějších důvodů vzniku zácpy. Doporučuje se nejméně 2 litry tekutin denně.  Můžete pít čistou vodu nebo ovocné a zeleninové šťávy. Ty nejlépe dodávají stopové prvky a minerály, které potřebuje tlusté střevo. Při úporné zácpě pomáhá i pití mátového čaje. Také ibiškový čaj prospívá při zácpě. Čaj nemá žádné vedlejší účinky, tak jej můžete popíjet několikrát denně.  Někdy stačí ráno nalačno vypít sklenici vody, kde můžete přidat šťávu z poloviny citrónu nebo vlažný bylinkový čaj  a stolice se sama uvolní.

Nezapomínejte na pohyb

Při zácpě je také důležitý pohyb - ve formě cvičení nebo rychlejší chůze.

Přírodními prostředky můžete nepříjemnou zácpu pomalinku odstranit, bez použití různých projímadel.

 

Marta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Treba jíst hodne zeleniny a je po problémech.
Obrázek uživatelky
profil
hlavne veľa vlákniny,,,marhule, slivky, jablká
Obrázek uživatelky
profil
Jsou to rady k nezaplacení, ale mně osobně skoro nic nepomáhá, asi brzo prasknu.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji Irenko.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vždycky píšeš dobré radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles