8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč se vyplatí sjednat si cestovní pojištění?

8. 08. 2012 | Praktické rady
Léto je v plném proudu a to pro spoustu z nás znamená jediné - odpočinek na dovolené. Ať se již vydáváte za krásami našich hor nebo do přímořských destinací, nezapomeňte si včas zajistit cestovní pojištění. Vyhnete se tak nepříjemným komplikacím, které vás mohou potkat.

1. Před cestou do zahraničí se nezapomeňte pojistit


Předpokládat, že vaše zahraniční cesta proběhne bez úrazu a klasické zdravotní pojištění vám v  případě nehody postačí, nelze. Ve srovnání s částkou, kterou zaplatíte za zájezd, je cena cestovního připojištění opravdu nízká – pohybuje se v řádu desítek korun na osobu za den. Nicméně vám zaručí, že se v případě potřeby vyhnete větší finanční újmě při úhradě poskytovaných zdravotnických úkonů.

Adrenalinové sportyCoby občané členské země Evropské unie mají sice Češi na jejím území nárok na základní zdravotní péči, nad její rámec jsou však bez cestovního připojištění povinni hradit vše sami. V destinacích mimo Evropskou unii platí pro nepojištěného cestovatele dokonce plná finanční zodpovědnost za jakékoli ošetření u lékaře. Tato částka se přitom často pohybuje v řádu desetitisíců až statisíců korun. Investice do cestovního připojištění tak může ušetřit váš rodinný rozpočet před devastačními výdaji.

2. Pojistěte se na míru


Nejběžnějšími typy připojištění jsou úrazová připojištění, připojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti, připojištění storna cesty a pojištění rizikových sportů. Vždy si sjednejte takové pojištění, které vás ochrání při všech nenadálých situacích a pomůže vám užít si zbytek dovolené i přes nepříjemné skutečnosti.

3. Zkontrolujte limity plnění vašeho pojištění


Pojištění léčebných výloh, které představuje základ cestovního pojištění, kryje především náklady za ambulantní ošetření, léky, převoz nemocného do vlasti a v nejhorším případě i posmrtnou repatriaci. Při sjednávání pojištění před cestou do zahraničí si zjistěte, jaké má pojistné limity. Jsou pojišťovny, které poskytují základní plnění do jednoho a půl milionu, některé ale i neomezeně.

4. V případě vámi zaviněné pojistné události se obracejte přímo na pojišťovnu


Jednou z možností, jak svoje cestovní pojištění můžete rozšířit, je sjednat si připojištění odpovědnosti za škodu způsobenou na zdraví a na majetku druhé osoby. V případě, že někomu takovou vážnější škodu způsobíte, sami odpovědnost neuznávejte a obraťte se neprodleně na asistenční službu. Poškozenému nic neplaťte, předejte mu nejlépe číslo pojistky a kontakt na pojišťovnu.

5. Zjistěte, do jakého tarifu pojišťovny spadá
vaše cílová destinace

Egypt
Některé země, například Tunisko, Egypt, Rusko a další, bývají obvykle zařazeny do balíčku Evropa, přestože se v Evropě nacházejí jen z části, anebo vůbec. Některé pojišťovny je však evidují jako součást balíčku celého světa.

V takovém případě je cena cestovního připojištění vyšší. Doporučujeme zjistit si předem, do jakého tarifu vaši cílovou destinaci pojišťovna řadí.

6. Sledujte pečlivě podmínky konkrétních připojištění


Nejběžnějšími typy cestovního připojištění jsou úrazové připojištění, připojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti, připojištění storna cesty a pojištění rizikových sportů. Chcete-li si vybrat takové pojištění, které bude stoprocentně vyhovovat vašim nárokům, sledujte pečlivě podmínky, které si jednotlivé pojišťovny stanovují.

Zaměřte se především na výši plnění u úrazového pojištění, míru spoluúčasti v případě pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou na zdraví a na majetku druhé osoby, u připojištění storna zájezdu na podmínky, za nichž je možno využít ho (bývá to náhlá ztráta zaměstnání, vážné onemocnění či úraz člena rodiny a živelná událost) a výši krytí nákladů v případě ztráty, zpoždění či poškození jednoho či více zavazadel. Nepříjemně překvapeni mohou být i vyznavači adrenalinových sportů, jež jednotlivé pojišťovny posuzují podle různých kritérií a mnohdy se na ně pojistná plnění nevztahují.

7. Nezapomeňte pojistit zavazadla


Pojištění zavazadel se vztahuje na ztrátu nebo zpoždění či poškození zavazadel. Někdy je do připojištění zahrnuto i samotné zpoždění letu. Běžné je krytí do 20ti až 50ti tisíc za všechna zavazadla, na jednom zavazadle pak bývá limit 10 až 20 tisíc.

8. Na cestovním připojištění nešetřete


Cestovní připojištění je investice, která se může nevyplatit jen v případě, že na ní budete šetřit. Výslednou cenu ovlivňuje především cílová destinace: je rozdíl pokud zvolíte cestování po Evropě nebo vyberete exotickou destinaci. Cenu pojištění dále zásadně ovlivňuje výše limitů, do kterých pojišťovny plní léčebné výlohy, běžný je limit 1,5 milionu korun, někde je až neomezené krytí.

Nejdůležitější je zvolit si správný typ pojištění podle druhu cesty – pracovní či služební, krátkodobá nebo roční a podobně. Slevy je možné získat tak, že již máte u dané pojišťovny jinou smlouvu, například na povinné ručení nebo kreditní kartu, sleva se pak pohybuje od 5 do 20 %. Nejvýhodnějšího pojištění však nejsnáze dosáhnete pomocí on-linových srovnávačů.

9. Na uzavření pojistky si nechte dostatek času


Poměrně často se bohužel stává, že i když si sjednáte pojistku, nemusíte od pojišťovny dostat nic. Pokud si sjednáváte pojistku narychlo, ve spěchu nebo nepřikládáte dostatečný význam pročtení pojistných podmínek, můžete být následně nepříjemně zaskočeni. Typickým příkladem jsou výluky některých sportů z pojištění např. létání na rogalu, potápění s lahví, freeridový snowboarding nebo lyžování. Věnujte uzavření pojistky dostatek času a ujistěte se, že kryje všechna rizika, která vás na dovolené mohou potkat.

Zdroj: Top-pojištění.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to by se nemuselo vyplatit
Obrázek uživatelky
profil
Bez pojištění bych nikam necestovala. Užitečné informace.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkani ránu
Obrázek uživatelky
profil
My bez pojištění nejedeme ani ke švagrové do Německa, natož na dovolenou někam dál...zaplatíme o někakou stovku na víc, ale máme hlavu bez starostí.. nikdy nevíte,co se může státSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles