Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rekreační oblast Domanínek

14. 07. 2010 | Česká republika
Vesnice Domanín je část města Bystřice nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou. Nachází se asi 3 kilometry na severozápad od Bystřice nad Pernštejnem. Je zde evidováno 127 domů a trvale tu žije 301 obyvatel.

Zámek Domanínek

Byl postaven v polovině 18. století Mitrovskými z Nemyšle jako správní centrum Bystřického panství, sloužil jen jako kanceláře a úřednické byty. Majetkem Mitrovských zůstal až do roku 1920.

Domanínský rybník

Rybník s přírodním koupalištěm se nachází v krásném lese, obestřené kotlině, nedaleko silnice Bystřice nad Pernštejnem a Novém Městě na Moravě, asi 3 km nad obcí Domanínek. Původně jej založili Pernštejnové v 15. století. V roce 1883 se ale hráz rybníka protrhla a později se celá plocha přes 20 ha postupně zalesnila. Město Bystřice nad Pernštejnem se snažilo už od počátku 20. století o jeho obnovu,  ale podařila se až v letech 1973 - 1976. Rekonstruovaný rybník má hladinu asi o 1,5 m níže než měl původní rybník. Vodní plocha má výměru asi 18,2 ha a hloubku u hráze 6 metrů. Rybník je ideálním místem pro rekreaci a poskytuje řadu příležitostí pro vodní sporty i rybolov. Pláže jsou zde travnaté, vstup do vody středně strmý, písčité dno.

U rybníka je autokempink, půjčovna lodí, dětské hřiště a hřiště na volejbal. Les se nachází na jihovýchodní straně. Rybník je letos nově napuštěný od odbahnění, které v zimních měsících proběhlo, hlavně kvůli zvýšení kvality vody a to nejen pro koupající a rekreující se návštěvníky, ale také pro vodní živočichy.

Kemp u rybníka
Najdete zde pouze WC a stánek s občerstvením. Nahoře u pláže se můžete ubytovat v chatkách, které jsou celkem dost velké, dole v kempu pod stanem či v karavanu.
Ubytování v chatkách - 4 lůžkové chaty s ledničkou, kuchyňskou linkou a vařičem.
Stanová osada v přilehlém tábořišti - 25 stanových míst.
Příměstské rekreační zařízení - možnosti letní rekreace, turistiky poblíž vody, uprostřed lesů. Najdete zde sociální zařízení, umývárna. Parkování - rekreanti v místě pobytu přímo v kempu u vody, ostatní před hrází na parkovišti asi 300 metrů.
V blízkosti - volejbalové hřiště, houpačky pro děti, pískoviště, velké ohniště, zapůjčení loděk a šlapadel.
Pěší turistika - Vírská přehrada, zřícenina Zubštejn, Tři studně apod. Dále tu je půjčovna sportovních potřeb (stolní tenis, míče na volejbal a kopanou, badminton a stolní hry).

Historie Domanínku

Domanínský rybník byl postaven za Viléma z Pernštejna roku 1435 - 1521  majiteli Bystřického panství. Doklad o používání vody v Domanínském rybníku uvádí, že vnuk Vilémův Vratislav z Pernštejna nařídil, aby tok vody nad Zubřím a Vojtěchovem začínající a na dva od starodávna rozdělený, z něhož se obráží polovina k zámku Pernštejneskému a druhá polovina na panské rybníky Bohuňovský a Domanínský, odkud se voda k Bystřici upouští, stále trval v této své lokalitě a voda, aby se nijak na jednu nebo druhou stranu nesrážela a zbytečná voda mimo potřebu se v rybnících nezadržovala tak, aby Bystřičtí na mlýnech a valše soužení netrpěli.
 
Markéta
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rekreační oblast Domanínek:

Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
Rekreační oblast Domanínek
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je na tuty pes pro aportek
Obrázek uživatelky
profil
nekoupe se tam pes? (Předposlední fotka)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles