Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak porozumět právu?

12. 06. 2010 | Finance

Chcete se trošku zorientovat ve změti zapeklitých situací, které vyžadují alespoň nepatrnou znalost práva? Chcete vyřešit situace, nutné k Vaší osobní spokojenosti i spokojenosti druhých? Jak se naučit přežít v naší právní džungli? Hlavní je pochopit alespoň základní zásady, které u nás platí a třeba je také srovnat s okolním světem.


Právo ve státě vzniklo proto, aby udrželo morálku (přiznejme si ale, že ne vždy tomu tak skutečně je). Konkrétní pojem PRÁVO můžeme definovat jako určitý souhrn pravidel a povinností, které nám říkají, jak se mají chovat občané, instituce, ale třeba i firmy v daném státě. Stát je s právem úzce spojen, protože jej nejen vytváří (zákony schvaluje parlament), ale také kontroluje jeho dodržování, stanovuje sankce při porušení a následně trestá (způsobíme trestný čin, či přestupek a budeme za něj náležitě potrestáni).


pravnickaJaké jsou však konkrétní znaky státu? Především je to určité ohraničené území, na kterém žijí obyvatelé se stejnou (či podobnou) historií, úředním jazykem, řídícími orgány (prezident, vláda), úřednickým aparátem (úřady) a armádou. V našem demokratickém státě jsou určeny dvě základní zásady a to obecně známá zásada: ,,Neznalost práva neomlouvá“ a druhá – méně známá: ,,Každý může činit to, co zákon nezakazuje, ale nikdo nesmí být nucen činit to, co zákon přímo neukládá“. A přesně z těchto zásad vycházejí další zákony, vyhlášky a nařízení.


Kdysi žádné psané právo nebylo – teprve se vyvíjelo. Vyhrál tedy logicky ten, kdo byl silnější nebo měl větší moc. Dnes však existují určité prameny práva, které se však liší podle zemí. V kontinentálním právním systému převažují samotné zákony a normativní smlouvy (normativní smlouvou rozumíme smlouvu, která nelze uzavírat mezi jednotlivci, ale je to například smlouva kolektivní). Kontinentální právní systém platí u nás, ale také po celé Evropě, kromě Anglie.


Zde se uplatňuje Anglosaský právní systém, ve kterém platí precedens a právní obyčeje. Precedens je zvláštní pramen práva a ve skutečnosti to znamená, že soudce při vydání rozsudku v dané věci přihlédne ke stejnému či podobnému případu a také k tomu, jak rozhodl soudce před ním. Právní obyčej je vlastně ustálené chování lidí. Na příkladu to můžeme vysvětlit například následovně: Pokud si lidé vyšlapou cestičku přes trávník aby to měli blíž ke svému obydlí, ostatní této cesty také využijí.


V neposlední řadě nesmíme zapomínat na země Islámu, kde platí Islámský systém. To znamená, že zde převažuje tzv. nepsané právo.


Právo bylo, je a vždy bude předmětem diskuzí. Ten, kdo se v něm dokáže zorientovat, má v rukou velkou moc, které patřičně využívá. Ovšem i my ostatní můžeme nahlédnout do tajů a zákoutí našeho právního systému a třeba pochopit věci, které nám již dlouho vrtají hlavou...


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
...právo existuje od nepaměti jako nezbytný prostředek udržování určitého řádu ve společenských vztazích, v řecké a zejména římské antice došlo v k osamostatnění práva, jako normativního systému. Na římské právo navazuje i právo současné.
Kdybych měla zde ještě rozlišit právo subjektivní a objektivní a vůbec pojem právo, jako takové, seděla bych tu asi hodně dlouho
Obrázek uživatelky
profil
na to treba čítať zákony
Obrázek uživatelky
profil
tak to je naozaj ťažké
Obrázek uživatelky
profil
máš pravdu.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to by som tiež chcela vediet objasnovat
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles