Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neplýtvejte vodou! A nebudete doplácet.

23. 08. 2008 | Finance
Nemalé peníze domácnosti vydají za vodu. Právě na správném užívání vody můžeme ročně ušetřit stokoruny i tisíce. Voda je prostředkem k hygieně, úklidu, pití, vaření, její spotřeba je opravdu velká i v malých domácnostech a roční vyúčtování se nevyhne ani člověku, který žije sám. Jak zacházet s vodou, abychom zbytečně nedopláceli? A jaká je kvalita pražské vody? Nejen na to jsme se zeptali tiskové mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, a.s., (PVK) RNDr. Marcely Dvořákové.


Kolik voda stojí a jak se její cena vypočítává?

Od 1.2. 2008 je cena vody v Praze ve výši 53,01 Kč/m3 včetně 9 % DPH (vodné: 28,54 Kč/m3 a stočné:24,47 Kč/m3). Vodné představuje veškeré platby spojené s výrobou a distribucí pitné vody a  stočné veškeré platby spojené s odváděním a čištěním odpadní vody. Ceník je platný pro uživatele vodovodu a  kanalizace pro veřejnou potřebu, provozované společností Pražské vodovody a kanalizace, a.s., na území hl. m. Prahy. Je stejný pro domácnosti i podniky.

V ceně vodného je zahrnuto zvýšení nákladů do investic, v podobě nájemného za vodohospodářský majetek, zvýšení objemu oprav, vzhledem ke stavu a stáří vodohospodářských sítí, zvýšení nákladů na výrobu vody – např. zvýšení ceny surové vody, kterou Pražské vodovody a kanalizace platí státním podnikům Povodí Vltavy a Labe, zvýšení ceny energie, pohonných hmot, služeb atd. Do ceny je také započítán přiměřený zisk.

voda























Cena vody je cenou věcně usměrňovanou a je určována podle pravidel stanovených v Cenovém věstníku Ministerstva financí ČR. PVK pouze cenu navrhuje, schvaluje ji Rada hl.m. Prahy. Pokud s ní nesouhlasí, návrh vrátí zpět PVK a dojde k novým jednáním nebo je cena zvýšena jen o inflaci, jak se v Praze děje v posledních letech. Fakturu za vodné a stočné dostává vlastník nemovitosti, který má s PVK smlouvu. Podle zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu je zákazníkem vlastník nemovitostí, tedy např. vlastník rodinného domu, činžovního domu, bytové družstvo apod.

PVK nemají nic společného s platbami za teplou vodu. Teplou vodu dodává v Praze společnost Pražská teplárenská, a.s. – www.ptas.cz

Jaká je kvalita pražské vody z domácích kohoutků? Někdy se zdá být voda v Praze velmi chlorovaná.   
Pitná voda z vodovodu je zdravotně nezávadná a její parametry jsou vždy v souladu s vyhláškou MZd. ČR č. 252/2004 Sb. U pitné vody se stanovuje okolo sta různých parametrů. Z výsledků dlouhodobého sledování kvality pitné vody v pražské distribuční síti vyplývá, že kvalita dodávané pitné vody zcela vyhovuje evropským standardům po stránce fyzikální, chemické, mikrobiologické i biologické.

Praha je zásobována ze 75 % z úpravny vody Želivka a zbytek z úpravny Káraný. Pitná voda z vodárny v Káraném má charakter podzemní vody, má vyšší tvrdost než voda ze Želivky a chuťově se jeví jako nejlepší. Tato voda jde hlavně do severní části Prahy. V úpravně vody Želivka se provádí v závěru úpravy vody ozonizace – dávkování ozonu do pitné vody. Tento stupeň úpravy zlepšuje také chuťové a vzhledové vlastnosti vody. Úpravna vody Podolí slouží jako rezervní zdroj.

Chlor se přidává do vody kvůli zdravotnímu zabezpečení, zabraňuje množení zárodků bakterií ve vodovodních sítích. Působí jako potravní konzervační prostředek a zaručuje uchování kvality vody dodávané spotřebitelům z hlediska zdravotní nezávadnosti. Přidává ve velmi malých dávkách na výstupu z úpravny vody a poté v různých částech distribuční sítě. Chlór se přidává dodatečně z toho důvodu, že dochází k jeho spotřebování v průběhu distribuce vody.V závislosti na místě v síti má voda slabší či silnější aroma chlóru. Odstranit jej můžete následujícími způsoby:

    * před konzumací nechte vodu několik minut „odstát“ – chlor vyprchá
    * před konzumací přidejte do vody pár kostek ledu nebo několik kapek citrónu
    * uchovávejte vodu v chladničce v uzavřených skleněných láhvích (po dobu max. 24 h)
    * vodu můžete také před konzumací krátce převařit


Někdo používá k pití jen balenou vodu, co si o těchto lidech myslíte? A jakou vodu pijete Vy?   
Záleží na každém, já osobně používám vodu z vodovodu, občas na zpestření koupíme minerální vodu. Hlavně bych nedoporučila kupovat levné vody, na kterých je napsáno pitná voda, jde většinou jen o vodu z vodovodu a zákazníci za ní platí zbytečně více než doma.

Proč pít vodu z vodovodu

    * 1 litr vody je zhruba 100 krát levnější než 1 litr balené vody
    * je zdravotně nezávadná - podléhá četnější a v některých parametrech přísnější kontrole kvality (ročně provedou Pražské vodovody a kanalizace, a.s.,  více než 100 000 testů kvality vody, které se zaměřují na mnohem více parametrů než kontroly balené vody), o kvalitě vody z vodovodu pro veřejnou potřebu má právo být každý spotřebitel informován, a to v úplném rozsahu parametrů daných platnou legislativou na rozdíl od balené vody, která má na obalu jen výběr malého počtu parametrů a někdy i ten chybí
    * po stránce kvality je voda z vodovodu zcela srovnatelná s balenou vodou, díky nižšímu obsahu minerálních látek méně zatěžuje naše ledviny
    * vždy čerstvá u Vás doma – optimálně “uskladněná” v chladu a temnu ve vodovodním potrubí
    * šetříte přírodu – odpadá přeprava kamiony, potřeba skladování a likvidace neekologického odpadu
    * šetříte své zdraví – nenosíte těžké balíky vody – balík s 6 láhvemi váží zhruba 10 kg


Některé firmy nabízejí vodu z ledovců, která není nejlevnější, je tato voda opravdu tak kvalitní?
Nechtěla bych se pouštět do diskuze, jaká je voda v lahvi, měla by být důsledná kontrola, aby v lahvích voda byla parametrů, které píšou na etiketě. Já osobně tuto předraženou vodu nekupuji.


Kolik průměrná rodina spotřebuje doma vody za rok? Existuje k tomu nějaké měřítko? A jak jsou na tom Češi se spotřebou vody oproti jiným zemím?
V ČR spotřebuje 1 osoba/den průměrně zhruba 100 litrů vody, v Praze je to 127 litrů denně, v Praze je spotřeba vyšší. V Praze tedy spotřeba vychází - 127x365 = 46 356 litrů, tedy cca 46 m3 za osobu, za 4 osoby cca 184 m3 ročně, V západoevropských velkoměstech se spotřeba pohybuje kolem 130 – 140 litrů na osobu na den. Ve třetím světě se naopak některé země musejí spokojit s 10 litry na osobu za den.


Spotřebujeme doma víc vody na pití a jídlo a nebo je to hygiena, úklid? Je možné to vůbec nějak odhadnout?
Spotřeba vody na pití a jídlo je mnohem nižší než na hygienu. Např. myčka na nádobí spotřebuje cca 20-40 litrů, počítá se 10  litrů na osobu na přípravu jídla a mytí nádobí, na pití a vaření nápojů jsou to cca 2 litry denně. Naproti tomu při sprchování člověk spotřebuje 30 – 60 litrů, vana naplněná vodou je 150 – 200 litrů a při každém spláchnutí toalety spotřebujeme 5 – 10 litrů vody. Část vody se spotřebuje na úklid, praní, zalévání, mytí rukou atd.


Jak je to s vodou v toaletě? Splachujeme wc užitkovou vodou a nebo používáme běžnou pitnou vodu? Jaký je rozdíl mezi pitnou a užitkovou vodou?
Naše společnost distribuuje do domácností pouze zdravotně nezávadnou pitnou vodu. Je to dáno systémem vodovodní sítě. Není možné sítí na pitnou vodu rozvádět i užitkovou vodu. V dnešní době se staví i úsporné domy, které mají udělány dva rozvody vody v domě a pak mohou používat např. vodu z koupele na splachování wc, stavebník s tím však musí počítat od samého počátku stavby.

Jen necelé 1 % veškeré vody v Praze je voda užitková, vyrábí ji a rozvádí průmyslový vodovod v Libni a tato voda jde pouze do průmyslových podniků, hlavně ji využívá Pražská teplárenská na vytápění.

Užitková voda je levnější, ale ne o tolik, náklady na distribuci, opravy sítí atd. jsou stejné jako u pitné vody, levnější je jen výroba.


Na vesnicích mají někteří lidé vlastní studnu a nedají na ni dopustit, je taková voda opravdu kvalitní? Musí se nějak upravovat? Kdy hrozí znečištění této vody?
Ani sebehlubší studna nedává jistotu, že voda bude stále nezávadná. Ve skalnatém podloží stačí například jedna puklina, aby se znečištění dostalo stovky metrů daleko. Netěsnící septiky a žumpy, nesprávné skladování hnoje nebo volný pohyb zvířat v okolí studny může velmi pravděpodobně vést ke kontaminaci vody škodlivými bakteriemi a viry. Nejčastější příčinou chemické kontaminace vody jsou  u nás dusičnany. Jejich zdrojem je nadměrné nebo nesprávné používání hnojiv a úniky odpadních vod ze žump, septiků a hnojišť.

Odhaduje se, že u více než poloviny studní v České republice voda nevyhovuje hygienickým požadavkům. Považuji za vhodné provést kontrolu vody ze studny alespoň jedenkrát ročně. Dnes není vůbec žádný problém nechat si odzkoušet kvalitu vody v soukromé studni, výběr laboratoří, které tyto služby nabízejí veřejnosti je široký. Cena za základní laboratorní rozbor, který postihuje ty nejpravděpodobnější možnosti znečištění, se pohybuje kolem 1000 korun.

Doma dochází i k plýtvání vodou. Jaké jsou nejčastější příčiny? Jak se máme nejlépe sprchovat, koupat, splachovat a třeba umývat nádobí, aby spotřeba byla co nejmenší?  
K plýtvání vodou v domácnostech dochází, ale především díky kapajícímu kohoutku, protékající toaletě apod. Jestliže majitel nevěnuje pozornost únikům vody, můžou ho stát velké finanční prostředky.
 
Proto je nutné opravit místa, kudy uniká voda a nechat si nainstalovat šetřiče vody.

Při delším opuštění bytu či rodinného domu (dovolená, služební cesta apod.) doporučujeme uzavřít hlavní uzávěr vody pro byt či dům.

Můžeme doporučit také další tipy:

Kuchyně

    * Dávejte nádobu s pitnou vodou do ledničky. Nemusíte tak pokaždé, když máte žízeň nechat dlouho téct kohoutek, než bude voda studená.
    * Při mytí nádobí nenechávejte téct vodu.
    * Myčku na nádobí pouštějte jen plnou.
    * Jestliže umýváte nádobí ručně dvakrát denně, spotřebujete asi 70 litrů. Naplníte-li myčku na její plnou kapacitu jedenkrát denně, spotřebujete přibližně 20 litrů vody.

Koupelna

    * Nechte si nainstalovat úsporný splachovací systém.
    * Nechte opravit protékající kohoutky.
    * Nainstalujte si úsporné zařízení na sprchu, při čištění zubů nenechávejte téct kohoutek.
    * Sprcha spotřebuje mnohem méně vody než koupel ve vaně.
    * Odpad z koupelny nesplachujte, ale vyhazujte do odpadkového koše.
    * Perte pouze tehdy, když je pračka plná.
    * Nenechávejte volně téct vodovodní kohoutky.

Zahrada

Pokud musíte zalévat trávník, zalévejte ho vždy po ránu nebo večer, ať zabráníte vypařování vody. Jedna větší dávka vody týdně je prospěšnější než několik krátkých  postřiků.

Někteří lidé nechávají téci vodu během čištění zubů, holení a pod. Je to správné?

Je to samozřejmě zbytečné a navyšuje to jen náklady za vodu.

Reklamy nás upozorňují na tvrdou vodu v celé ČR, kvůli praní máme používat různé prostředky, aby se nezničily pračky, jak je to s tvrdostí vody?
Tvrdost vody je v podstatě suma vápníku a hořčíku. Prahy se problém tvrdé vody téměř netýká, na většině území je voda měkká, v některých oblastech, např. Březiněves, Čakovice, Miškovice, Horní Počernice apod. je voda středně tvrdá. Více informací na www.pvk.cz. V Praze je voda v rozmezí od 1,04 do 2,44 mmol/l. Tam, kde je pitná voda z podzemních zdrojů, je voda tvrdá, např. v Severních Čechách.
Meze tvrdosti vody


Moderní jsou dnes i různé domácí čističky vody, nebo filtrační konvice, komu byste je doporučila, jsou lokality v Praze a nebo jinde v ČR, kde najdou tato zařízení své místo?
Nedejte se zlákat na drahý „zázrak“. Pokud máte vodu z veřejného vodovodu, tedy pravidelně pod kontrolou, není důvod pořizovat speciální filtr. Považuji to za vyhozené peníze. Pokud vám kvalitu vody zhoršuje vnitřní vodovod v objektu, zamyslete se spíše nad jeho výměnou místo investování do drahého filtru. A pokud si chcete vylepšit chuť např. z důvodu „pachuti“ po dezinfekci, nechte vodu pár minut odstát nebo přidejte plátek citronu.

Pokud chcete zlepšit kvalitu vody z vlastní studny, doporučuji způsob řešení projednat s odbornou firmou, která má s úpravou vody zkušenosti. Nenechte se nalákat reklamní kampaní. Mnoho firem vkládá naději na obchodní úspěch i falešnou reklamní kampaní, kdy nejdříve nabízí analýzu vaší vody a pak hned nabídne řešení pomocí speciálního filtru, který prodává. Většinou, jak mám zkušenosti, takovou analýzu nelze považovat za věrohodnou.

Hlavně doporučuji, pokud už filtry lidé používají, aby je často měnili, aby si sekundárně vodu nekontaminovali.


Jak máme reklamovat špatnou vodu, někdy je voda rezitá, obsahuje částečky písku, kamínků, jak máme postupovat?

Pokud se stane, že voda z vodovodu neteče v obvyklé kvalitě, je nejlepší, když spotřebitel zavolá na  call centrum PVK – 840 111 112, kde jeho požadavek převezmou a předají centrálnímu dispečinku. Zákroková služba na místě odebere vzorek a předá jej do laboratoře ke kontrole. Podle výsledku analýzy vody jsou případně provedena určitá opatření v dané oblasti, např. proplachy sítě. Vodu odeberou před domem a i v domácnosti, aby se zjistilo, kde došlo ke zhoršení kvality. Pokud k zhoršení dochází až uvnitř domu, tak je pak na majiteli, aby pokud má staré rozvody, provedl výměnu rozvodů.


Jak to bude do budoucna s cenou vody, poroste?
Pravděpodobně ano, zvyšování ceny vody je dané růstem cen nákladových položek - neustále rostou ceny chemikálií, pohonných hmot, včetně nákupu surové vody, úplat za vypouštění odpadních vod a likvidaci odpadů, náklady na investice, opravy a rozvoj infrastruktury. Praha bude rekonstruovat Ústřední čistírnu odpadních vod a i to se zřejmě odrazí v ceně vody, záleží však na radních hl.m. Prahy, jak budou cenu chtít zvýšit. Těžko se to odhaduje.


Děkuji za rozhovor.


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
To určitě ne.....ale čím víc člověk šetří, tím je voda dražší..co k tomu dodat
Obrázek uživatelky
profil
čím víc budeme všichni šetřit, tím víc poroste cena vodySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nemuzu rict, ze bychom plytvali v domacnosti..........spise naopak.......
Obrázek uživatelky
profil
naprosto souhlaím,čím víc se šetří,tím víc doplácíme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vodou neplytvame, ale mam dojem cim vic se setri, tim vic nam ji zdrazuji...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles