Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V centru Plzně se můžete zdarma napít vody

8. 08. 2009 | Finance
Deset fontán má ve své správě centrální plzeňský obvod a všechny fungují od května až do konce října. Jejich provoz přijde městský obvod ročně na tři čtvrtě milionu korun. Spotřebitelům slouží k osvěžení i speciální pítka.

K napití, omytí rukou či ovoce jsou určena pítka. Po rekonstrukci Americké třídy jsou dvě nová pítka umístěna před budovou s číslem 38. Vodu je možné spustit pomocí stlačného ventilu. Za krátkou dobu provozu pítek se už stalo, že mosazné ventily někdo urazil.

„Tři fontány jsou na Americké třídě, dvě na náměstí T. G. Masaryka, další je na Chodském náměstí, vodní prvky jsou také v Šimerově i Macháčkově ulici a dvě malé fontány jsou umístěny na Skvrňanech mezi ulicemi Karla Steinera a Terezie Brzkové. Na Americké třídě jsou také dvě pítka," vypočítal Strobach.

„Zhruba na sto tisíc korun přijde spotřeba vody, která se pohybuje mezi dvěma až třemi tisíci kubíky. Čerpadla fontán jsou na elektrický pohon a elektrická energie stojí obvod ročně okolo čtvrt milionu korun, další výdaje jsou pak určeny na údržbu, opravy či zazimování fontán,“ uvedl Jiří Strobach.
V centru Plzně se můžete zdarma napít vody
Do fontán se čerpá voda z vodovodního řadu. Voda ve fontánách cirkuluje. Každá z fontán má pod povrchem chodníků či náměstí šachtu, v níž jsou umístěny rozvody potrubí, čerpadla i elektrický rozvod a vodoměr na odečet vody. Nejhlubší šachta je u fontán na Masarykově náměstí, která má okolo tří metrů. Provoz těchto dvou fontán je také nejdražší. Mají totiž největší spotřebu elektřiny, protože vodu pohánějí velká ponorná čerpadla. Největší vodní plocha je v Šimerově ulici na Borech.

Nejčastějším problémem při údržba fontán bývá ucpaný odtok, což způsobují lidé tím, že do nádrží házejí papíry, pet lahve, nedopalky od cigaret a jiný odpad. „Ucpaný odtok zvyšuje spotřebu vody. Ta totiž přestane cirkulovat a fontána je stále napouštěna vodou, která přetéká. Voda ve fontánách je chemicky ošetřena, čímž se zabrání růstu organismů, nedoporučujeme si ve fontánách oplachovat ovoce, mít si ruce nebo se dokonce koupat," řekl Strobach. Jedenkrát měsíčně jsou fontány vypuštěny a bazény vyčištěny.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já bydlím u plzně,ale už jsem se napilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a to jsem PlzeňačkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles