Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příhoda z nemocnice

23. 01. 2010 | Vaše příběhy

Před pár lety jsem ležela v nemocnici na pokoji se starší dámou, velmi inteligentní. Ač měla jediného syna, byla velmi osamělá, z jeho rodiny za ní nepřišel nikdo.

Padly jsme si spolu do noty a ačkoliv jsme obě trpěly bolestmi, rozuměly jsme si a stále si měly o čem povídat. Vyprávěla, že její syn je herec a dokonce se se mnou chtěla vsadit: „Schválně, paní Janíková, že přiběhne za pět minut pět a řekne, jak strašně spěchá a vůbec nic nestíhá ani navštívit starou matku.“

Měla naprostou pravdu, stalo se přesně, jak říkala, dokonce přímo před ním mi řekla: „No tak vidíte, že jsem měla pravdu.“ Udiveně se podíval, o čem to vlastně jeho máma mluví.

Paní trpěla velkými bolestmi. Přednosta oddělení jí při vizitě sdělil, že operace nepřichází v úvahu pro příliš vysoký věk a slabé srdíčko. Nějak se mi dařilo obracet řeč na jiná témata, a zase nám to spolu klapalo.

Jednou se staré paní pokazily velmi krásné hodinky, památka po mamince. Byla z toho jako hromádka neštěstí, uklidňovala jsem ji, že se to určitě dá opravit a syn jistě rád mamince poslouží a vezme je do opravny. Jak jsem se mýlila! Pan synátor se opět přiřítil pět minut před koncem návštěv, začal na ni štěkat, že není její poskok, aby běhal někde po opravnách a vztekle odešel, hodinky nevzal.

Když odešel, byla paní opět v slzavém údolí: „Všechno, co jsem měla, jsem jim dala. A jemu je zatěžko vystoupit ze šaliny, to hodinářství je hned u zastávky. Snaše a vnučkám nestojím ani za pozdrav, natož za návštěvu.“

Skutečně nevím, jaké byly jejich rodinné poměry a nevyptávala jsem se, zase tolik jsme se neznaly.

Záviděla mi, kolik mám za den telefonátů. Protože jsem brala osmihodinové kapačky a byla celá ztuhlá, občas mi mobil spadl pod postel. Často se snažila mi telefon podat, nebo sháněla ošetřovatelku.

Další den jsem měla návštěvu, přece jen se nedalo, aby za mnou rodina jezdila denně, jet přes sto kilometrů a za dvě hodiny zpátky by byl zbytečný luxus. Tentokrát za mnou přijela dcera, zeť, i půlroční vnučku tam propašovali. Hned nám bylo vesele, zeť nám přinesl kávu z automatu a bavili jsme se všichni vespolek. Zmínila jsem se o nešťastných hodinkách. Zeť se ve městě vyznal, protože tu studoval. Podíval se, v čem je problém, zjistil, že je pouze vypadlá ručička. Nářadí tak jemné s sebou neměl, tak popadl hodinky a za půl hodiny byl zpátky - s opravenými. Paní nebyla mocna slova.

Po návštěvách mi říkala: „Buďte šťastná, že máte tak hodnou dceru a váš zeť je k nezaplacení, přijel přece za vámi a ne, aby běhal po městě pro cizí starou bábu.“ „Neberte to tak, takhle se zeťák chová vždycky, pokud je to v jeho možnostech, rád pomůže, jsem již na to zvyklá, ke mně jako tchýni se chová velmi hezky.“

Druhý den opět přiběhl pan herec: „Tak honem, kde máš ty hodinky, já se tam možná zítra pokusím stavit.“ „Už jsou opravené, ještě existují lidé, kteří udělají něco pro druhé.“ Koukal jako čerstvě vyoraná myš. Snad se alespoň trochu zastyděl.

Opravdu se nám dobře dařilo nepříjemný pobyt ve špitále snášet, jenže se vyskytly v mém případě problémy, operace se odložila, pustili mě na týden domů.

Paní prosila lékaře, aby mě pak dali zase zpátky za ní na pokoj. Loučila se, jako bych byla její vlastní dcera, telefony jsme si nedaly, protože věřila, že se za ní vrátím…

Již jsme se nikdy neviděly, po týdnu jsem skončila na jiném oddělení a poznala další spolupacientky. Jen sestřička mi přišla říct, že tam byla sestra z toho prvního oddělení a divila se, že ležím tam. Prý se těšily, až se k nim vrátím. Asi jsem nebyla tak hrozná pacientka, když si o mně povídal personál.

Je mi líto, že již asi nikdy tu milou dámu nepotkám. Od té doby si s každým, kdo je milý, vyměňuji čísla a adresy.

Často vzpomínám a lituji všechny staré lidi, kteří se nemohou spolehnout na vlastní rodinu. Jak asi musí být lidem, kteří nemají vůbec nikoho?

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
příběh,ležela jsem taky v nemocnici s paní staršího věku,vyměnily jsme si telefony,jen tak po formu,po půl roce najednou zavolala,jak se mám,co dělám,jak se mi daří,bylo to milé,potěšilo mně to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článeček...Smajlíksrdíčkem
Obrázek uživatelky
profil
příběh plný citu. Myslím, že by se dala najít cesta k paní z nemocnice. Možná by pomohl nemocniční personál, v dokumentech musí mít adresu a kontakt na paní. Vím, ochrana osobních údajů, jistě by to šlo ale naopak: Dát hodné sestře bonboniéru a poprosit ji, zda by paní nezaslala Vaše údaje: adresu, telefon a prosbu, zda Vás může zkontaktovat. Nebo třeba Pošta pro tebe? Vztahy jsou hodně důležité, je škoda nepomoci, a škoda také zahodit přátelství, byť na dálku. Každá máma se asi nejvíc bojí toho, aby se k ní ve stáří její děti měly. Je smutné porodit a vychovat dítě a zůstat nepotřebný, odložený, bez povšimnutí. Přeji hodně a hodně štěstí, hodně zdraví a setkání s paní.
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavý, ale v určitých momentoch aj smutný príbeh...ja dúfam, že keď raz budem stará, bude sa mať kto o mňa postarať, alebo aspoň prísť na návštevu...
Obrázek uživatelky
profil
Přeji Vám,aby jste se s paní z nemocnice ještě potkala.I mně se občas stává, že se potkám s lidmi, kteří jsou mi z neznámého důvodu blízcí.A jsem ráda, když jim mohu jakkoliv pomoci.Já maminku nemá víc jak 10 let a v koutku srdce závidím těm, kteří jí mají.Na ulici se dívám do tváří žen a představuji si, jaká by dnes maminka byla.A znám bohužel takové, kteří čekají až jim máma zemře-stará a nemocná je jim na obtíž. Zapomínají, že sami jsou smrtelní a velice křehcí.|Nikdo se nemůže být jistý svým osudem...Na prahu smrti pak už nelze nic zvrátit, změnit či zlepšit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles