Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Piraně nejsou pouze dravé ryby

28. 06. 2010 | Zvířátka

Piraně nejsou pouze dravé ryby, ale také kouzelní živočichové, kteří umějí držet pohromadě. Domovem  piraní je Amazonie. Velikostně se pohybují od třiceti do čtyřiceti centimetrů. Často se zdržují v místech s průzračnou vodou, která je pro ně mnohem přitažlivější než voda kalná. Ale ani kalnější vodou nepohrdnou.

Spodní čelist je opatřena velkými trojúhelníkovitými zuby, tenkými a špičatými jako dýka. Zuby v horní čelisti jsou menší. Dokonale zapadají do mezer mezi spdními zuby. Druh Pygocentrus patří mezi nejagresivnější a nejmasožravější druhy.

 

Piraně Pygocentrus

Tyto piraně patří mezi největší druhy a jsou velmi útočné. Pohybují se ve velkých hejnech a tehdy jsou mnohem nebezpečnější než malá skupinka. Troufnou si na ptáky, savce a dokonce i na hady. Ve velké skupině jsou velmi nebezpečné a útočí velmi rychle - málokteré oběti se podaří vyklouznout zaživa. Piraňu rodu Pygocentrus poznáte poměrně snadno. Mladí jedinci jsou poseti černými tečkami, v období dospívání se postupně tyto tečky ztrácejí a na bocích se objevují zlaté až stříbrné šupiny. Břicho je zbarveno do červena a tento jev se objevuje už u velmi mladých rybek.

 

Chov piraní doma

V domácích podmínkách je chování piraní plaché. Piraňa je hejnová ryba. Chov piraní je velice náročný, a to nejen z hlediska finančního. K chovu piraní je potřebné mít zařízení, jehož pořizovací cena je velmi vysoká a náročnost na údržbu časově velmi náročná. K chovu piraní potřebujete velké akvárium pro dostatek prostoru. Potřebujete také speciální vybavení v podobě kvalitního filtru a osvětlení. Časová náročnost údržby se pohybuje často až kolem osmi hodin týdně, pokud nepočítáme s krmením. Nádrž s objemem 500 l postačí k chovu 4 ks piraní. Akvárium by mělo být delší než vyšší. Vnitřek akvária musí obsahovat kameny a kořeny rozložené tak, aby tvořily každé pirani její teritorium. Vzhledem k masité potravě piraní je nutné zajistit dobrou filtraci vody. Čerpadla by měla být výkonná, aby zajistila dobrou cirkulaci vody (prokysličení). Doporučuje se také jednou za týden vyměnit 1/3 vody v nádrži. Množství potravy dáváme jen takové, jaké piraně okamžitě pozřou. Dospělé piraně krmíme 1 až 2 krát týdně. Pozor při manipulaci s piraňou, když je mimo vodu, má snahu se do něčeho zakousnout. Piraně by se měly chovat ve skupině alespoň 4 až 6-ti ryb.

 

V přírodě patří tato ryba k nejobávanějším druhům. Během pár minut dokáže zabít i mnohem většího živočicha. Ke kořisti ji láká pach krve. Naopak v akváriu jsou velmi plaché a bojácné a při dostatku potravy je lze chovat i ve společnosti jiných ryb, dokonce například i neonek. Pokud se jim ale předloží potrava, dokáží se o ni pěkně porvat a způsobit si vzájemně i hluboké rány. Ty se jim však velmi dobře hojí. Krmí se rybím a hovězím masem, popřípadě i planktonem. 

Známe mnoho přehnaných filmů o krvavých útocích těchto ryb, které byly natočeny. Ale pravděpodobnost, že se stanete obětí hejna těchto ryb, přestože se budete koupat v Amazonce, je velmi mizivá. Piraně by musely být jednak velmi hladové a navíc, raději se pustí do menšího sousta, které pro ně bude jednodušší kořistí. Jejich agresivitu však ani přesto není dobré podceňovat. Dospělá piraňa dokáže na jednou kousnutí člověku amputovat prst.


Markéta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !