Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zakrslý králík – základní informace

3. 09. 2009 | Zvířátka
Králíci žijí společně s člověkem již od starověku. Tato nenáročná hospodářská zvířata se začala šlechtit v 16. století. O dvě staletí později se na trhu objevila nová rasa - zakrslý králík. Ale o zakrslících, tak jak je známe dnes, se dá hovořit až od poloviny 20. století.

V současnosti si můžeme vybrat z obrovského množství ras. Znaky jednotlivých ras jsou přesně předepsány komisí pro standardy a hodnoceny na výstavách. Mezi nejznámější patří čistě bílí Hermelíni s modrýma očima, strakáči a Durynští králíci s charakteristickou kresbou v hnědých a šedých tónech. Beran zaujímá mezi zakrslými králíky díky vyšší váze a svěšeným uším zvláštní postavení. 

Můžeme se setkat i s dlouhosrstými angorskými králíky (jejich srst je na údržbu velmi náročná).Pokud chováme králíčky jen pro radost není nutné důsledně trvat na tom, aby přesně vyhovoval standardům. Kříženci jsou stejně roztomilí a hraví jako jejich čistokrevní příbuzní.

Zakrslý králík – základní informaceZakrslí králíci by měli v dospělosti vážit okolo 1,2 kg (nejméně 0,7 a nejvíce 1,5 kg). Berani mohou mít až 2 kg. Uši by měly být dlouhé maximálně sedm centimetrů, podle délky uší lze u mláďat poznat jejich přibližnou velikost v dospělosti. U beranů mají svislé slechy rozpětí přibližně 25 cm. Při dobré péči se dožívají až 10 let.

Zakrslí králíci se živí rostlinnou stravou. Důležitý je neustálý přísun sena. Také čistou pitnou vodu musí mít neustále k dispozici. Pohodlný způsob krmení představují krmné směsi ze zverimexů (králíci po nich tloustnou, takže zkrmovat pouze po troškách). Do denního jídelníčku patří i zelenina, v menším množství ovoce.  V kleci by neměla chybět vitaminová tyčinka, větvička z ovocného stromu (bez chemického postřiku!) nebo suchý chléb, protože králíci si potřebují obrušovat stále dorůstající zuby.

Aby se ušáci nenudili a netloustli, musí mít dostatek pohybu. Hryzání nábytku můžete částečně předejít tím, že králíčkovi dáte na hraní papírové krabice nebo lehký míček. Ale žádná hračka jim nenahradí Vaši přítomnost a mazlení (povaha jednotlivých zakrslíků je rozdílná, někteří se ochočí snadněji, jiní se v náručí chovat vůbec nenechají).

Králíci nevydávají žádné zvuky (až na vzácné silné skřípání zuby, pokud má králík velké bolesti nebo prskání, když chce zaútočit). Ale přestože nevyjí ani nemňoukají, neznamená to, že by byli tišší společníci. V kleci často dupou, poskakují a občas se hrabou v podestýlce. I okusování vitaminových tyčinek nebo suchého chleba může rušit (hlavně při spánku).

Slunecko13 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zakrslý králík – základní informace:

Zakrslý králík – základní informace
Zakrslý králík – základní informace
Zakrslý králík – základní informace
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
do bytu ani nahodou.Nekolik let jsme meli korelu- tvaricku...a vim co dalo prace denni udrzovani prostoru v kleci
Obrázek uživatelky
profil
moje králička mě taky občas budila, hlavně zezačátku. Pak jsem si zvykla a naštěstí spím tvrděSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky mam dva kraliky jednomu je 7let a tomu druhemu asi rokSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles