Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Se svým kolem můžete pohodlně cestovat také ve vlaku

31. 07. 2008 | Evropa
Výlety na kole patří k létu a jsou oblíbené. Právě nyní si sbalí kolo s sebou na cestu ti, kteří chtějí prožít dovolenou aktivně. Bicykl jako dopravní prostředek do míst blízkých i vzdálených zvolí i rekreační cyklisté, kteří se jinak dopravují auty. Nejen pro ně České dráhy zajišťují rozšířenou přepravu jízdních kol. Cestovat tak můžete i na Slovensko, do Maďarska, Nizozemí a nebo do Chorvatska.

Rozšířenou přepravu jízdních kol jako spoluzavazadel nabízejí České dráhy v celkem 2 688 spojích, v dalších 30 spojích je tato přeprava podmíněna povinou rezervací místa. V celkem 1 176 vlacích je pak možná přeprava jízdních kol formou úschovy během přepravy. Z toho u 285 je tato přeprava doplněna možnou rezervací pro kola a u 55 vlaků je u této služby v době od dubna do října povinná rezervace. V dalších několika stovkách osobních vlaků, které nejsou označeny žádným symbolem, mohou cestující převážet kolo jako spoluzavazadlo. Kapacita míst je však omezena a bicykly je možné obvykle přepravovat jen na první nebo poslední nástupní plošině vlaku nebo na místě k tomu vyhrazeném.

cestování„Přeprava jízdních kol jako spoluzavazadel je velmi jednoduchá,“ říká ředitelka Odboru osobní dopravy a přepravy ČD Luďka Hnulíková. „Cestující mají svá kola trvale pod dozorem, zajišťují si jejich nakládku do vlaku i vykládku. Kola se přepravují ve stejném vagónu jako cestující. V cílové stanici mají cestující kolo hned k dispozici a mohou se okamžitě vydat na další cestu již v sedle bicyklu.“ Přeprava kola v tomto případě stojí 25 Kč za každý spoj. Při několika přestupech nebo celodenním cestování se pak vyplatí jednodenní doklad za 50 Kč.

Druhou možností přepravy kola je tzv. úschova během přepravy. Luďka Hnulíková k tomu říká: „V tomto případě je kolo přepravováno ve speciálním voze nebo oddíle pod dohledem zaměstnance. Cykloturista při nástupu přivede kolo k danému vagónu, předá ho našemu zaměstnanci a cestuje v běžném osobním voze. Při výstupu si zase kolo vyzvedne přímo u vyčleněného vozu.“ Jednorázové úschovné za kolo stojí 30 Kč. V případě využití více spojů je tak výhodnější zakoupit si jednodenní doklad za 60 Kč. „Tento způsob přepravy však není tak oblíben, a tak se České dráhy snaží ho postupně nahrazovat systémem spoluzavazadel,“ doplňuje Luďka Hnulíková.

České dráhy zajišťují přepravu jízdních kol také v mezinárodních vlacích. „Nejjednodušší a nejlevnější je přeprava kola na Slovensko,“ říká Luďka Hnulíková. „V této přepravě panuje podobný systém jako při vnitrostátní dopravě.“ Za přepravu kola na Slovensko v přímých vlacích ať již formou úschovy nebo jako spoluzavazadla zaplatí cyklista 30 Kč. V ceně není zahrnuta případná rezervace, která je u některých vlaků povinná a lze ji doporučit také u ostatních dálkových spojů.

Do Německa je zajištěna přeprava jízdních kol některými vlaky EuroCity do Drážďan, Berlína a Hamburku, do Rakouska pak do Vídně, Lince a Štýrského Hradce. V těchto vlacích stojí přeprava jízdního kola 5 euro, tedy asi 128 Kč. Přímé mezinárodní vlakové spoje s přepravou jízdních kol jezdí do atraktivních cyklistických oblastí a sledují významné evropské cyklotrasy. Informace o jednotlivých spojích lze vyhledat v jízdním řádu a také na internetu. V rámci přepravy vám poradí také v informačních centrech na nádražích.         

S kolem můžete cestovat na nádraží i v posledních vagónech pražského metra a také v  tramvajích. V případě přepravy kol v MHD v dalších městech vám ochotně sdělí podrobnosti  zástupci jednotlivých dopravních podniků.  

 


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !