Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Škodlivost počítače na fyzické a duševní zdraví

2. 12. 2009 | Nemoci

Celý den jsme proseděli u počítače, šéf nás zahltil prací, děti potřebovaly pomoct s vyhledáváním informací, s kamarádkou jsme chvilku poseděly na icq a pozdě večer jsme padly do postele. Bohužel až tam si uvědomíme, že máme ztuhlý krk i páteř a hlava nám třeští. Tyto i další příznaky znamenají jediné – dlouhou dobu strávenou u PC.

Zdravotní problematiku při práci s počítačem lze rozdělit do
3 základních skupin:

1. skupinu lze nazvat jednoduše jako ZRAKOVÉ OBTÍŽE
2. skupina je každému jistě velice známá – jedná se o POTÍŽE POHYBOVÉHO APARÁTU
3. skupina problémů se jistě také mnohým nevyhne, návrat zdraví je zde nejobtížnější – nazýváme ji PSYCHOSOMATICKÝMI OBTÍŽEMI


Zrakové obtíže

wwwPrvní, nejrozšířenější skupinou poškození fyzického zdraví, jsou zrakové obtíže. Zrakové obtíže pociťované uživateli, kteří pracovali s počítačem, byly první oblastí, jež byla v souvislosti s používáním zobrazovacích jednotek zkoumána. Podle posledních výzkumů si na zrakové potíže stěžuje až 70% uživatelů. Hlavní příčinou obtíží je zraková náročnost práce. Ta je způsobena trvalým přizpůsobováním očí na vidění do blízka. Člověk namáhá svaly, které ovládají vyklenutí oční čočky.

Zrakové obtíže se projevují pocitem zrakové i celkové únavy, rozostřeným viděním, tlakem v očích nebo nadměrným slzením. Někdy se mohou sloučit i s bolestí ve spánkové oblasti, popř. celé přední části hlavy. V této problematice bylo provedeno množství výzkumů a téma bylo uzavřeno výrokem, že PC zrak nekazí a obtíže spojené s dlouhodobým užíváním počítače jsou únavového rázu a po odpočinku odezní.


Potíže pohybového aparátu

Práce s počítačem vyžaduje polohu vsedě. Po několika hodinách se začneme různě kroutit a měnit svoji polohu, protože začneme cítit jistý tlak v zádech, za krkem, nebo v křížové a bederní oblasti zad. Jen málokdo dodržuje správnou polohu při sezení na židli, a tak je jisté, že se této problematice rozhodně nevyhne. Uvádí se, že potížemi pohybového aparátu trpí až 80 % uživatelů PC, což není zrovna zanedbatelné procento.

bolest-zadNěkteří lidé mohou trpět také strnulostí prstů, ruky a paže, která je způsobena rychlými opakovanými pohyby ruky, které jsou zmiňovány v souvislosti s používáním myši a klávesnice. Tyto problémy ale nejsou specifické pouze pro práci s PC, objevují se i v řadách dalších kancelářských a hlavně sedavých zaměstnání. Je prokázáno, že s přibývajícím časem, který strávíme ve strnulé pozici, se zvyšuje bolestivost meziobratlových plotének. Větší výskyt zaznamenáváme u žen. Souvislost s věkem zatím nebyla prokázána.


Psychosomatické potíže

Při zavedení práce s počítačem vstoupily v platnost nové požadavky. Člověk musí být více ve střehu, zvýšila se náročnost práce a dochází k určitému tlaku na psychické vnímání. Jen si vzpomeňte, kolikrát se Váš PC takzvaně "bloknul” a vy jste se mohli vzteky prokousat k sousedům. Kolikrát jste psali důležitou práci a najednou vypadla elektřina a všechna vaše data byla nenávratně ztracena. K psychosomatickým obtížím patří každopádně stres. Stres z nových věcí, z neúspěchů, z technických chyb atd …

Při časté práci na PC může dojít i k závislosti. Závislost si člověk může vybudovat takřka na všem. Při stejnorodé, dlouhé, opakující se činnosti mozek začne tuto činnost i nadále vyžadovat. Takže co z toho vyplývá? Ano i na počítači se můžeme stát závislými. Odvykaní je pak ale těžké. Neexistují žádné odvykací náplasti, kůry nebo žvýkačky. PC není cigareta ani láhev whisky. Nejúčinnější možností, jak se zbavit této závislosti, je odstranit příčinu, díky které vzniká. A to znamená? Vyhodit počítač z okna :) Ano, kdo by to v dnešní době udělal?


Simbelmine

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dnes u počítačů sedí děti. Výjimkou nejsou ani moje. Je zákaz trestání dětí, po dobrém poslechne málokdo. Je to prostě droga, která nás ničí.
Dokud jsem měla práci, tak jsem u počítače nevy- sedávala. Ale nyní tak činím také. Je to závislost.
Obrázek uživatelky
profil
koupili jsme si počítač před nedávnem a je pravda, že oči i záda mě bolí víc než obvykleSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles