Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slepice, čuníci a dinosauři v ZOO parku Vyškov

28. 07. 2007 | Zvířátka

Vyškovský ZOO park přišel se skvělou myšlenkou zaměřit se na chov domácích a hospodářských zvířat z celého světa. Vycházel při tom z předpokladu, že dnešní prarodiče už se běžně nezabývají chovem zvířat, takže většina dětí ta domácí ani moc nezná. Tady mají příležitost se s nimi seznámit a zjistit, jak žijí, čím se krmí, ale hlavně – vidět je živé na vlastní oči.


Babiččin dvoreček

Tady to vypadá jako na bývalém selském dvoře – jsou tu kozy, kachny, slepice, prasátka i ovečky. Všichni mají volnost pohybu. Přímo na Dvoreček naší babičky je možné se dostat a skamarádit se třeba s jehňátky nebo kůzlaty. Pro děti je dnes opravdovým dobrodružstvím stát mezi kozami nebo pozorovat, jak se krmí čuníci. Právě zvědavé kozy u ohrady nejvíce lákají kolemjdoucí, aby se u nich zastavili, podrbali je a podali jim něco na zub. Pro tyto případy můžete v ZOO parku dokonce zakoupit dávkované granulované krmivo, které nezatíží organizmus zvířat. Babiččin dvoreček slouží i jako kulisa pro poutavé zimní pásmo „Živý hanácký betlém“ v hanáckých krojích, s koledami, se zvířátky a samozřejmě s opravdovým chlévem jako v biblickém Betlémě.
S Dvorečkem naší babičky těsně sousedí nová expozice s různými plemeny domácích králíků, která hned od otevření poutala velkou pozornost všech návštěvníků. Když se tedy konečně odtrhnete od Dvorečku, dostanete se k miniaturní vesničce s keramickými domky pro morčata a králíčky. Zvířátka jsou vesničkou také nadšená, neustále přebíhají na návštěvu k příbuzným nebo jen tak okouknout, co nového v domečku sousedů.


Českopis - ZOO park Vyškov

Zvířata živá i dřevěná

V ZOO parku můžete vidět i vodní a hrabavé ptáky, kteří se usídlili kolem jezírka. Uprostřed je ostrůvek s domkem pro lemura kata, který v něm pobývá přes léto. Pštrosi rádi uždibují lístečky z okrasného živého plotu. Minout byste neměli ani ptačí voliéry nebo pávy, kteří se společně s perličkami pohybují po areálu zcela volně. Úspěch mají také poloopice a opice, lamy nebo velbloudi. Ve své ohradě se tady prohání také gajal, buvoli, jaci, skotský skot náhorní, vahumský skot, watussi, uherský stepní skot a zakrslé zebu. Samozřejmě, že ve velké oblibě jsou koně – šírský, fjordský, tarpan i poník.
Loni tu otevřeli nové velké výběhy výmluvně pojmenované Afrika, Asie a Jižní Amerika i nové velké dětské hřiště, které se dále doplňuje o nové prvky. Vzniká tak například hrad a jeho podhradí z dřevěných staveb. Bez povšimnutí nezůstávají ani zvířata dřevěná sloužící jako prolézačky. Je zde několik půvabných zákoutí, kde se dá jen tak odpočívat a koukat na hemžení kolem vás.


Českopis - ZOO park Vyškov

Cesta do pravěku

Jestli už jste si užili živých zvířat do sytosti, je nejvyšší čas nastoupit do DinoExpresu (zaparkovaného u vchodu) a nechat se převézt do 2,5 km vzdáleného bývalého letoviska Marchanice. Své místo zde našel DinoPark umístěný v přírodě, takže prehistorická zvířata vypadají přirozeně. Nachází se zde celkem 30 modelů v 16 skupinách. Zajímavá jsou především ta monstra, která jsou ozvučená a zčásti pohyblivá. Součástí expozice je 3D krátký film.
Zvláštním a dozajista unikátním dinosauřím druhem je Fotosaurus, který má rád děti. Dovolí jim vlézt do své hrozivě vypadající tlamy, aby si rodiče mohli udělat snímeček na památku.
Vyškovský DinoPark se může pochlubit také jedním světovým unikátem. Je jím živá druhohorní rostlina Wollemia Nobilis. Tento strom byl objeven v roce 1994 v počtu pouhých 39 exemplářů v australské divočině – konkrétně v dešťové roklině Národního parku Wolemi v pohoří Blue Mountains ve státě Nový Jižní Wales. Setkat se s takovouto živou rostlinou je pro botanika stejný zážitek, jaký by prožíval zoolog, kdyby měl možnost setkat se s živým dinosaurem. Tyto stromy na Zemi rostly před 175 miliony lety. Máte tedy tu čest pozdravit ve Vyškově jeden z nejstarších a nejvzácnějších rostlinných druhů všech dob.


Obyvatelé druhohor

Prehistorická zvířata ale naštěstí živá nejsou, ačkoli působí věrohodně, takže procházka mezi nimi je bezpečná.
Před vašima očima se tam odehrává spousta příběhů z dob dávno minulých. Modely spolu „bojují“, jako kdyby byly živé. Nejnápadnějším se stane zcela nový, pohyblivý model Gigantosaura. Kostry tohoto obra byly objeveny teprve nedávno v Argentině a tak není divu, že není tento druh tím nejznámějším. Šlo o dravého masožravce, v dospělosti dosahujícího až 10 m délky a stejně velký bude i ten ve Vyškově.
Na své si přijdou i budoucí vědečtí pracovníci, kteří se mohou realizovat na dětském paleontologickém hřišti. Ke své vědecké práci potřebují jen smetáček, lopatku, trpělivost a zapálení pro věc. V písku je totiž zasypaná kostra pravěkého tvora a děti se ji snaží nalézt. Ti starší se pak pokouší určit druh pravěkého tvora. Můžou si tak krátit třeba čekání na odvoz zpět k ZOO parku. Putování druhohorami totiž končí tam, kde začalo.


Zdroj:ČESKOPIS
měsíčník o ČR

Hana Nováková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !