8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den dárcovství krve

14. 06. 2010 | Péče o tělo

14. červen je dnem, který je připomínán jako Světový den dárců krve. Bezplatné dárcovství krve a jejích složek je hluboce humánní čin, kdy člověk dává kus sebe sama k záchraně druhého. Světový den se slaví od  roku 2003. Vyhlásily jej společně Světová zdravotnická organizace WHO, Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodní federace dárců krve a Mezinárodní společnost transfúzního lékařství. Ústředním heslem tohoto dne je Krev je dar pro život, děkujeme.

 

Historie dárcovství

Historie krevních převodů se datuje od r. 1818, kdy byla provedena v Londýně první přímá transfúze krve od člověka k člověku. V Čechách je historie krevních převodů a krevních skupin spojena se jmény českého chirurga Karla Maydla a psychiatra Jana Janského, který v roce 1907 objevil čtvrtou krevní skupinu. V prosinci 1948 byla v Československu usnesením vlády zřízena Národní transfúzní služba a v jejím rámci byly po celé republice budovány transfúzní stanice. Měla svůj znak holubici s červeným křížem v bílém poli. Byl prováděn nábor sice dobrovolných, ale placených dárců krve. Dnes na základě doporučení Rady Evropy a Etického kodexu se ve většině transfúznch střediscích v ČR preferuje dobrovolné a bezplatné dárcovství krve, to znamená, že dárci krve by neměli být motivování příslibem finančního prospěchu.

 

Něco o krvi

Krev se skládá ze dvou složek, a sice z krevní plazmy (55%) a z krevních buněk (45%). Objem krve je u každého organismu proměnlivý. Množství krve v lidském těle záleží na pohlaví, hmotnosti a jiném, ale obecně se dá říci, že člověk má v průměru 5 - 6 litrů krve, to je asi 9 % tělesné hmotnosti. Život přímo ohrožuje ztráta zhruba jedné třetiny tohoto množství. Ztratí-li člověk polovinu krevního objemu, nastává jeho rychlá smrt téměř nevyhnutelně.

 

Nebojte se darovat

Vlastní odběr krve představuje pro dárce zcela minimální zdravotní riziko. Vše, co přijde do styku s krví dárce, tedy injekční jehly, injekční stříkačky a odběrní soupravy, jsou jednorázové a samozřejmě sterilní. Obavy z bolestivosti odběru nebo nějakého zvláštního osobního nepohodlí s ním spojené, jsou neopodstatněné. Kdo by měl umět lépe skoro bezbolestně napíchnout žílu než sestra na transfúzní stanici, která tento úkon dělá mnohokrát za den pět dní v týdnu?

 

Krev lze od zdravého člověka poměrně snadno získat na rozdíl od jiných orgánů a podáním nemocným ulehčit jejich potíže, případně zachránit život. Proto se rozvinula transfúzní služba a způsoby zpracování krve. Tak je možné podávat nemocným jen tu složku, kterou právě potřebují. Tento postup snižuje nebezpečí nežádoucí odpovědi organismu na transfúzi a navíc umožňuje využít krev odebranou jednomu dárci k léčbě několika dalších.

Odběr krve od dobrovolných dárců je prováděn v transfúzních stanicích a jiných zdravotnických zařízeních. Během jednoho odběru je většinou darováno 470 ml krve. 

Darování krve je obecně prospěšná činnost, a tak každému dárci náleží podle zákoníku práce pracovní volno na dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nepostačí 24 hodin, poskytuje se pracovní volno za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Pracovní volno se poskytuje s plnou náhradou mzdy. Pokud je dárce v transfúzní stanici odmítnut, není mu poskytnuto placené volno na celou pracovní dobu, ale pouze na dobu nutnou pro návrat do zaměstnání. Bezpříspěvkový dárce má navíc možnost snížení základu daně z příjmu při ročním zúčtování o 2000 Kč za každý odběr krve.

Další odměnou bývá příspěvek na stravu anebo občerstvení v místě odběru. Zdravotní pojišťovny také odměňují dárce různými dárky a příspěvky, multivitamíny, příspěvek na lázně, bezplatné cestovní pojištění a podobně. 

 

Markéta Grolichová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jj, dobrý článek. Jenže, i když bych ráda třeba krev darovala, tak mám hrůzu z jehel a jen když mám jít na nějaký odběr, když jsem nemocná, tak to je pro mě utrpení.
Obrázek uživatelky
profil
MissGrinch: tak to tedy nevím, zrovna v TV zmiňovali že chybí 100.000 dárců ....
asi šlo spíš o nárazovou záležitost v nějaké malé nemocnici která to nestíhá zpracovávat.
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný článek, škoda, že některé stanice už nové dárce nepřijímají, že je krve dostatek
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článekSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, je to prospěšná činnost, která zachrání mnoho životů, nikdy nevíme, kdy budeme krev potřebovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles