Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemný hrad Svojanov

4. 04. 2010 | Česká republika

Nad údolím říčky Křetínky jižně od Svitav se rozkládá tajemný hrad Svojanov. Nachází se poblíž města Polička. Navštívila jsem jej loni o dovolené, hrad se mi moc líbil a všem jej mohu doporučit k návštěvě.

 

O hradě - historie

Nechal jej postavit Přemysl Otakar II.  k ochraně zemské stezky Hrutovské či  Trstenické a až do husitských válek byl královským hradem. Hrad dvakrát vyhořel a po r. 1842 byl empírově přestavěn. Ve 20. století hrad vystřídal několik majitelů a od r. 1992 patří městu Polička. Měl především střežit obchodní cestu z Litomyšle do Brna.

Hrad je opředený  mnoha pověstmi. Hrad měl původní název Fűrstemberk. V letech 1287-1290 ho vlastnil Záviš z Falkenštejna, poté byl až do husitských válek korunním majetkem. Za Ješka z Boskovic byl pozdně goticky přestavěn, stavebně upravován byl i v 16. století, to byl v držení rodu Trčků. Ve druhé polovině 16. století byl po požáru přestavěn na renesanční zámek. Během třicetileté války a poté za válek pruských byl značně poškozen, po požáru r. 1842 došlo k částečné empírové úpravě. 

 

Prohlídka hradu

Dnes můžeme navštívit areál hradu a dále dva okruhy v interiérech hradu. Hrad se stal známým i pořádáním celé řady kulturních festivalů.

Pouhý rok poté, co byla na hradě Svojanov zpřístupněna nová expozice, přibližující život zdejších majitelů v období druhé poloviny 19. století, připravila správa hradu nový prohlídkový okruh, poodkrývající návštěvníkům zákulisí hradních komnat. 

Prohlídka nejprve prochází původním raně gotickým sklepením, ve kterém je nainstalována výstava postav známých z knížky Tajemný hrad Svojanov.

Atmosféru plnou tajemství dokresluje ve Svojanovském sklepení i instalované osvětlení.

Ze sklepů se pokračuje přímo do hradní kuchyně, kde jsou historické inventáře. Ta svým vybavením stylově odpovídá druhé polovině 19. století.

V místnosti hned vedle kuchyně je nainstalována expozice předmětů z grafitu - tuhy, vyrobené ve zdejší hradní manufaktuře. Následuje atraktivní průchod chodbičkou pod schodištěm a poté hradní mučírna v pozdně gotickém podzemí. Z mučírny se po hradbách sestoupí do Domu zbrojnošů, kde se v současné době nachází výstava historických klasicistních dveří z Poličska. 

Návštěvníky také zaujme romantická středověká zahrada v jižní části.

 

Rekreační areál Motýlek Svojanov

Areál nabízí celoroční ubytování v chatkách vybavených zařízenou kuchyňkou, sprchovým koutem, krbem s možností grilování a ostatním zařízením. Kapacita areálu je - pět osmilůžkových chatek, sedm čtyřlůžkových chatek.

Okolí nabízí množství kulturně zajímavých míst, hustou síť turistických stezek, kvalitní cyklotrasy zejména pro horská kola, koupaliště, možnost rybaření, v zimě za dobrých sněhových podmínek běžecké tratě. 30 km od areálu je lyžařský vlek. Možnost jízdy na koni. Lety horkovzdušným balónem, popř. sportovním letadlem.

 

Obec Svojanov

Leží v rekreační oblasti mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí.

Obec má bohatou minulost spojenou s historií hradu Svojanov. Vedla tudy jedna z nejvýznamnějších obchodních stezek, tzv. Trstenická, pro jejíž obranu byl hrad vystavěn.

Roku 1421 obléhal obci Žižka, v letech 1642 - 1645 zde byli Švédové, roku 1646 sem vpadla Selská jízda a v prosinci 1798 tudy táhla ruská vojska proti Napoleonovi.

Dřív než Svojanov existoval Starý Svojanov, kde je významnou památkou kostel sv. Mikuláše s kněžištěm z 13. stol. a bohatou freskovou výzdobou z doby Karla IV.

Obec má zhruba třistašedesát obyvatel. V obci je pro menší děti mateřská školka. Dále bychom v obci našli knihovnu, kostel a hřbitov. Leží v průměrné výšce 460 metrů nad mořem. První zmínku o obci nalezneme v historických pramenech v roce 1287.

 

Svojanovem protéká Křetínka

Tok říčky Křetínky, na kterém bylo vybudováno vodní dílo Letovice je dlouhý 29 km. Říčka Křetínka pramení v Třebovském mezihoří 150 m severně od obce Stašov. Dále říčka protéká sevřeným údolím podél komunikace směrem na Hamry. V místě napojení komunikace ze Stašova na komunikaci z Poličky se do Křetínky vlévá z pravé strany Bysterský potok. Dále protéká říčka obcí Svojanov, Dolní Lhotou, kde se do Křetínky vlévá z pravé strany Kavinský potok. 

Tři kilometry pod hrází přehrady se Křetínka vlévá do Svitavy.

Údolní nádrž na řece Křetínce byla vybudována v letech 1972 - 1976.

 

Věřím že se Vám bude na Svojanově líbit!!!

 

Jessynka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tajemný hrad Svojanov:

Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
Tajemný hrad Svojanov
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
náhodou jsem na tenhle článek znova narazila. My tam byli na konci srpna byla to myslím pocta Záviši z Falkenštejna. Teď někdy tam byl jarmark a koukala jsem že další akce budou co nevidět, určitě vyrazíme. Kdyby náhodou dáme si na záda nějaké znamení že jsme chž Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásny článok krásny hrad a krásne fotky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Určitě ho navštívíme v létě...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bydlím kousek od Svojanova a tak tam občas zajdem (dnes jsme tam zrovna byli),ale už to tam není co to bývávalo.
Obrázek uživatelky
profil
také jsem tam byla loni v létě a taky zrovna byla akce s vystoupením, tak možná jsme tam byli zarásSmajlík byli tam i šermíři a jarmark
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles