Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trvalá epilace: porovnání laserů a fotoepilátorů (IPL)

15. 01. 2012 | Krása
-Komerční sdělení-

Metoda odstraňování chloupků pomocí přístrojů, které pracují na základě působení světla, se v současnosti těší stále větší oblibě. Spousta výrobců všelijakých zařízení, v tomto případě laserů a široké škály přístrojů pracujících na bázi světelných impulsů, se usilovně snaží uspokojit rostoucí poptávku po trvalém odstranění chloupků a zákazníkům slibuje, že se nikdy více nebudou muset holit.

Dáváme si za cíl zjistit, nakolik nebezpečným bude naše případné rozhodnutí podstoupit trvalou epilaci, jestli výsledek bude zaručen a skutečně nás dlouhodobě uspokojí. Ale budeme se muset ponořit do technických pojmů a moderních technologií, abychom si vytvořili vlastní podložený názor.

Jak funguje laserová epilace?

fotoepilaceLaserová epilace je založena na principu selektivní fototermolýzy (vybraného fototermického zničení). Princip, na kterém to funguje, tkví v tom, že světelná energie je dobře absorbována cílovými pigmenty z hlediska potřebného efektu a nedostatečně absorbována jinými pigmenty, což brání vzniku tepelného poškození okolních tkání. V případě odstranění chloupků je cílovým pigmentem melanin vlasového folikulu a vedlejším pigmentem pak melanin kůže.

U monochromatického laseru je koeficient absorpce poměrně specifický pro pigmenty, na které je působení laseru zaměřeno. IPL (intenzivní pulsní světlo – z angl. Intense Pulsed Light) působí na pacienta energií světelného pulsu v širším spektru – tzn., že vlnová délka světla se pohybuje obvykle v rozsahu 600 – 1200 nm. Světelné paprsky vysílá speciální výbojka a bezpečnost ošetření zajišťuje příslušný filtr. Skutečnost, že jak laser, tak i IPL mohou selektivně působit na několik pigmentů, umožnila výrobcům představit trhu takové přístroje, které jsou schopné v souvislosti s nastavením programu odstranit nejen nežádoucí ochlupení, ale mohou i výrazně přispět k léčbě cévních a pigmentových lézí, bradavic, vrásek a dokonce i akné.
Nehledě na to, že obě metody – laser i IPL – využívají k odstranění chloupků jednotný nástroj, kterým je vždy světelná vlna o určité intenzitě, výsledky mohou vykazovat ve finále určité odlišnosti. Následně si porovnáme dva přístroje na odstraňování nežádoucího ochlupení – monochromatický alexandritový laser s vlnovou délkou 755 nm a IPL s širokým spektrem světelného působení se speciálními filtry. Srovnáme jejich účinnost, jednoduchost použití a míru spokojenosti pacientů.

Výsledky použití laseru a IPL pro epilaci

U těch samých pacientů, kteří podstoupili odstranění chloupků jak laserem, tak i metodou IPL (jednalo se celkem o 4 návštěvy) byl po třech měsících po ošetření pozorován tento výsledný efekt: ochlupení bylo odstraněno na 80-90%. Pozitivní výsledek byl patrný u všech typů pleti.  V některých případech je však nutné proceduru podstoupit i vícekrát, jedná se o individuální záležitost.

fotoepilace

Při testování IPL a laseru se v průběhu ošetření ani následně po něm nevyskytly kožní komplikace. U některých jedinců byly však zaznamenány nepříjemné pocity a příznaky v podobě popálenin pokožky, zejména pak, jednalo-li se o starší generaci přístrojů, jejichž výbojky produkovaly příliš vysokou hustotu energie. Nepohodlí bylo během zákroku a po něm pouze minimální. Pigmentace v ošetřovaných partiích se nezměnila.

Laseru a IPL fotoepilaci stoupá popularita nejen kvůli touze pacientů, kteří si přejí trvalé odstranění nežádoucího ochlupení, ale i z důvodu, že kosmetická studia, která mají vyšší úroveň a jít s dobou, univerzální kosmetologické přístroje jednoduše potřebují.

Vzhledem k tomu, že laser využívá monochromatickou energii, je ochrana před komplikacemi a spolehlivost výsledků vyšší než u depilaci IPL.

Avšak i IPL má své výhody. Na rozdíl od laserové epilace pracuje se širším spektrem vln a uplatní se u všech typů ochlupení. IPL se univerzálně používá u všech kožních fototypů. Výjimku tvoří zcela bílé a světlé chloupky, které neobsahují prakticky žádný melanin.

K zamyšlení o zdraví

Technologie odstraňování chloupků fotoepilací existuje již více než 15 let a po tuto dobu se neustále vylepšovala. Na trhu jsou však dosud hodně zastaralá zařízení. Vysoká částka zaplacená kosmetickým studiem za módní nebo designový přístroj ještě vůbec není zárukou toho, že jde o nejmodernější a „nejpokrokovější“ soustavu. 

Rozlišíme si příkladně činnost systémů různých generací:
Systémy první generace pracují s vysokou sílou, kde se hustota energie pohybuje kolem 40 J na cm2. Zahřívají chloupky na teplotu 120-140 °C na velmi krátký okamžik, v řádech milisekund, přitom papila vlasu se zahřeje na teplotu kolem 70 °C. Vypadá to na výsledek? Ano, ale:

1.
Zahřátí chloupku na tak vysokou teplotu je nevyhnutelně spojeno se silně bolestivými pocity, charakteristickým zápachem spáleného proteinu /chloupky hoří /. Činnost takovýchto systémů se skutečně neobejde bez anestezie.

2. Použití vysoké hustoty energie může přinášet vedlejší účinky, jakými jsou popáleniny. Melanin je totiž obsažen nejen ve vlasech či ochlupení, ale také v kůži, obzvláště v té tmavé. Proto, čím vyšší je hustota energie, tím vyšší je riziko popáleninové reakce. Specialista, který pracuje s tímto zařízením, stojí vždy před dilematem: bezpečnost nebo efektivita?
Takové systémy jsou morálně zastaralé, a to i přes uklidňující prohlášení dodavatelů.

fotoepilace

Druhá generace systémů pracuje ve více šetrném režimu: zde se impuls skládá z řetězce impulsů a pokles teploty mezi nimi je zanedbatelný. Folikul je zahřátý na potřebnou teplotu /70 °C/  díky prodloužení časového intervalu a hustota energie u těchto zařízení nepřesahuje 26-28 J na cm2.

Systémy III. generace /L600, L800, L900/ vytváří jeden nepřetržitý impuls čvercového tvaru /odtud také zkratka SPL – z angl. Square Pulse Light – čtvercové pulsní světlo/, ve kterém se udržuje maximální úroveň hustoty toku energie během celého impulsu trvajícího 20 - 45 milisekund. V tomto případě je však hustota energie velmi nízká 16 - 18 J na cm2, což činí proceduru bezpečnou. Teplota zahřátí folikulu je o něco málo vyšší než 70 °C – eliminují se tím bolestivé pocity v průběhu ošetření. Folikul se prohřívá do nezbytně nutné teploty /70/ diky větší délce působní pulsního světla.

ZÁVĚR:

Zařízení první, druhé a třetí generace zajistí sice požadovaný efekt, avšak v prvním případě je tento výsledek může byt provázený bolestivostí a popáleninami. Ve druhé a zejména třetí generaci je dosaženo vysokého komfortu a celkové bezpečnosti.

Proč je vždy zapotřebí absolvovat více procedur?

První procedura fotoepilace odstraňuje folikuly v aktivní fázi růstu – je to cca 30 procent z ošetřované oblasti. Tyto chloupky již nevyrostou.

Opakovanou procedurou (za několik týdnů) je zaručeno zničení těch folikulů, které byly při prvním ošetření v klidové fázi – je to 30 procent z ošetřené zóny. Z toho vyplývá, že se nejde zaručeně zbavit chloupků hned po první nebo druhé aplikaci.

Opakované náležité a včasné ošetření folikulů během jejich aktivní (anagenní) fáze růstu, je zárukou nekompromisního odstranění nežádoucího ochlupení. Chloupky poté více nenarostou.

Rada na závěr – příprava k odstranění chloupků

Efektivita odstraňování chloupků je do značné míry závislé taktéž na dobré přípravě. Především je zapotřebí fotoepilaci správně naplánovat – v průběhu dvou týdnů do začátku ošetření se nedoporučuje opalování a rovněž používání samoopalovacích přípravků. Několik týdnů před fotoepilací není ani žádoucí vytrhávání chloupků nebo jejich odstraňování prostřednictvím vosku. Mimoto je třeba vyvarovat se užívání léků, které způsobují zhnědnutí pokožky, dále pak antibiotik a sedativ.

Některé úseky kůže je vhodné před naplánovanou fotoepilací oholit. Rada zní: 1-2 dny před procedurou je vhodné oholit si oblast bikin a podpaží, pro nohy jsou účelné 3 dny (pokud si je pacient dosud holil). Ostatní zóny není třeba holit – pouze v nezbytných situacích tak učiní specialista provádějící ošetření. 

Kde získat další informace, nebo na koho se můžete obrátit:

Pokud ve vašem estetickém pracovišti nabízíte služby tohoto druhu, tak s velkým potěšením mohu doporučit českého výrobce přístrojové techniky. Společnost BTL zdravotnická technika, a.s., již bezmála dvacet let vyvíjí, vyrábí a do studií dodává přístroje pro estetická pracoviště. V případě zájmu více informací naleznete na webu www.btl.cz.

Pro zájemce o trvalou epilaci rozhodně nedoporučuji vycházet z ceny a nenechat se nachytat slevovými portály. Nevhodné zařízení nebo nedostatečná kvalifikace mohou ve finále jen celkově zdražit balíček procedur a zároveň zbytečné protáhnout kúru. Dle informací, které se mi podařilo získat a osobně ověřit, TOP žebříček vypadá takhle:

Praha: salon Ellen - www.kosmetika.prami.cz
Brno: studio Absolut Beauty - www.absolutebeauty.cz
Frýdek-Místek: studio Linie - www.studiolinie.eu
Pardubice, Hradec Králové: Eva Cliníc - www.evaclinic.cz
Plzeň: studio Oáza krásy – www.oaza-krasy.cz
Skalice u České Lípy: Medical pro linii - www.linie.euweb.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mohu doporučit v Praze salon Fit&Beauty, dělají laserovou epilaciSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
A nemáte někdo zkušenosti s přístroji na domácí laserové ošetření?Něco jsem našla na netu.Sice bych musela dát za přístroj trochu větší částku,ale pořád to vychází mnohem levněji, než kdybych docházela na ošetření na nějakou kliniku nebo do kosmetického studia.Jenže jsem nenašla moc recenzí na toto domácí ošetření, takže ještě váhám jestli ho kupovat nebo ne
Obrázek uživatelky
profil
já byla na IPL v Brně (bohužel pouze na 1. zákroku, takže musím znovu). IPL nebolí, pouze pálí ke konci zákroku, protože dochází chladivý gel, ale je to jako byste se opřeli lehce o topení;)

Chloupky opravdu zmizeli, ale vzhledem k tomu, že jsem byla pouze na 1x ošetření zase se objevili ale až po 3 týdnechSmajlík

Je také možnost využít slevové kupony např. na slevomat, alfaslevy, hyperslevy apod.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No já se holila voskem, ale teda nic příjemného to nebylo :( A právě fotoepilace by bolet neměla, pokud to někdo umí. Proto si chci fakt zajít někam, kde mají zkušenosti a nejsou to žádní fušeři Smajlík Cena je mi jedno protože to je napořád a jsem prostě rozhodnutá. Zatím jsem v OV našla pár salónů, ale fakt nevím, pro který se rozhodnout? Poraďte někdo, kdo byl, prosím...
Obrázek uživatelky
profil
jsem v Olomouci,poprvé to bolelo přímo nekřesťansky,taky je to dost drahé...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles