8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlety na Krétě

22. 02. 2012 | Evropa
Do Heraklionu jsme přijeli autobusem z hezké oblasti Bali, ale chcete-li, můžete plout lodí. Po necelých 50 km jsme se ocitli v hlavním městě ostrova Kréta Heraklionu. Prohlédli jsme si historické centrum s malým náměstím Plateia Venizelou, v jehož středu byla v 17. století postavena Morosiniho kašna, dnešní symbol Heraklionu.

Zajímavé jsou benátská pevnost Kules a kostely sv. Tita patrona Kréty a sv. Marka. Naše putování pokračovalo směrem na jih k druhému heraklionskému náměstí Plateia Eleftheriou, kde se nachází Archeologické muzeum Kretikon Museion. Exponáty zde vystavené svým významem a rozsáhlostí konkurují Národnímu muzeu v Aténách, sbírky jsou nejrozsáhlejší přehlídkou minojské kultury na světě. Nálezy jsou chronologicky řazené v 16 sálech.

Nenechte si ujít prohlídku i menšího Historického muzea s díly lidového krétského umění a sbírky z bojů o Krétu v různých obdobích. Součástí Historického muzea je pracovna Nikose Kazantzakise diplomata, básníka a autora románu Řek Zorba, jehož hrob stojí na jižních hradbách pevnosti.

Po několikahodinové prohlídce památek pořádně vytráví, a tak je čas posedět v blízké taverně a ochutnat místní speciality. Sedli jsme si k poslednímu volnému stolu a než číšník přinesl hlavní jídlo, dostali jsme na stůl rozpečené malé bagetky s česnekovým máslem a olivy. Chtěla jsem ochutnat Marides - jsou to malé opečené rybičky, které se jedí komplet celé s hlavou i ocáskem. Jsou výborné dobře ochucené a křupavé, no prostě pohádka. Kdo na maso moc není, jistě si pochutná na Gemista, to je grilované rajče plněné kořeněnou rýží. Po obědě tady dostanete automaticky na dobré trávení skleničku hroznové pálenky Raki a děti melounový pohár. Bylo to báječné a můžeme pokračovat dál.
 
Nedaleko je zastávka autobusu, odkud jsme jeli na prohlídku Knóssu.
Knossos je největší minojský palác, postavený kolem r. 1900 př. n. l., byl několikrát zničen zemětřesením a znovu postaven, rozkládá se na ploše dvou hektarů. Vykopávky odkryly komplex budov kdysi až čtyřpatrových a labyrint chodeb. Zde sídlil minojský král. Častá vyobrazení dvojitých seker dala Knossos název Dům dvojitých seker. Fresky v paláci jsou kopiemi originálů, které jsou uloženy v Archeologickém muzeu v Heraklionu. Pěkná je žlutá freska s delfíny, ale nejzajímavějším místem je královská trůní síň, je malá a abyste ji viděli, musíte na ni čekat ve frontě.  Před palácem je několik obchůdků se suvenýry na památku a vracíme se zpět do Heraklionu autobusem, který jezdí každých 20 minut.

Ve městě je každou sobotu trh, takže je zde hodně lidí. Pokud dáváte přednost klidu, jistě si odpočinete na nedaleké pláži.


Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výlety na Krétě:

Výlety na Krétě
Výlety na Krétě
Výlety na Krétě
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné výlety na Krétě. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vďaka ktorému zas spoznávam kus sveta.
Tie malé rybičky sa v Bulharsku volajú tsa-tsa a sú naozaj vynikajúce.
Obrázek uživatelky
profil
a poznávání...díky za hezké čtení z cest
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný výlet na KrétěSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles